USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рада дозволила використання в Україні електронних трудових книжок

2 Вересня 2020 15:55
Верховна Рада підтримує перехід з паперового на електронний варіант трудової книжки.

Як передає УНІАН, за ухвалення в першому читанні проєкту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (№ 3623) проголосували 283 народних депутатів.

Законопроєктом передбачено запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Як відбуватиметься перехід з електронних на паперові трудові книжки

Впродовж найближчих 5 років буде використовуватиметься як паперовий, так і електронний варіант. Законопроєктом планується встановити п’ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника (в цей період застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так і електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру).

Як використовуватимуть електронні трудові книжки

Пропонується визначити, що відомості про трудову діяльність до Державного реєстру через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду у вигляді сканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо) вноситимуть працівник і роботодавець з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису. Після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Державного реєстру роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис. При цьому роботодавець мусить вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

Автоматичне призначення пенсії: що це таке та як працюватиме

Передбачено запровадити можливість автоматичного призначення пенсії (без особистого звернення особи) зі збереженням права відстрочення виходу на пенсію. Якщо особа перенесла призначення пенсії та продовжила перебування у трудових відносинах, розмір її пенсії підвищуватиметься на 0,5–0,75%. В рамках автоматичного призначення пенсій також планується можливість визначення за допомогою програмних засобів Державного реєстру найбільш вигідного варіанту для призначення пенсії, включаючи дату такого призначення.

Нагадаємо, 3 червня Кабмін запропонував на розгляд парламенту законопроєкт, який запровадить в Україні електронні трудові книжки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus