USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Рада хоче дозволити Укрпошті надавати банківські послуги

19 Травня 2020 16:08
Верховна Рада на засіданні 19 травня ухвалила за основу законопроєкт № 2788-д, яким пропонується дозволити Укрпошті надавати банківські послуги.

За проголосувало 232 нардепа, повідомляє Новое время.

«Проєктом акта запроваджується система поштових рахунків, вводиться термін «поштовий рахунок», визначається перелік фінансових послуг, які зможе надавати національний оператор поштового зв’язку АТ Укрпошта, серед яких: відкриття і ведення поштових рахунків, проведення розрахункових банківських операцій, випуск та обслуговування платіжних карт, залучення коштів фізичних і юридичних осіб», – йдеться в пояснювальній записці.

Згідно із законопроєктом, порядок відкриття і обслуговування Укрпоштою поштових рахунків, а також надання окремих фінансових послуг буде встановлювати Національний банк.

«Поштові рахунки національного оператора поштового зв’язку можуть відкриватися тільки на території України. Фізичні особи мають право відкривати на договірній основі поштові рахунки для зберігання грошових коштів і здійснення розрахункових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та законодавства України. Юридичні особи мають право відкривати поштові рахунки для здійснення всіх видів розрахункових операцій в порядку, встановленому Національним банком України», – зазначено в проєкті закону.

Якщо закон буде ухвалено в цілому, держкомпанія зможе здійснювати діяльність кредитного посередника відповідно до закону про споживче кредитування. Укрпошта отримає право здійснювати діяльність з інкасації коштів та перевезення валютних цінностей в порядку, встановленому Національним банком.

У Національному банку виступили проти створення державного «поштового» банку. На думку регулятора, це нелогічно, неконкурентно і ризиковано. У Нацбанку вважають, що прийняття законопроєкту призведе до збільшення монополії держави у фінсекторі і посилить конкуренцію держбанків за тих же клієнтів. Також в НБУ зазначили, що Укрпошта не розуміє реальної вартості ведення банківського бізнесу.

Голова Укрпошти Ігор Смілянський у відповідь заявив, що якщо держкомпанія почне надавати банківські послуги, це не призведе до зростання частки держсектора. За його словами, компанія буде виконувати всі вимоги НБУ і стане членом Фонду гарантування вкладів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Знаю Показати IP 19 Травня 2020 19:24
Пошкодуйте операторів поштового зв'язку - і так немає кому працювати, бо зарплата мала, а людиськи наші мозок виносять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus