USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Рада прийняла антикорупційну стратегію

14 Жовтня 2014 11:26
Верховна Рада прийняла закон про засади державної антикорупційної стратегії на 2014 – 2017 роки.

За відповідне рішення проголосували 284 депутати. Про це повідомляє «Українська правда».

Розповідаючи про закон перед голосуванням, прем’єр Арсеній Яценюк повідомив, що після першого читання щодо цього закону не внесли жодної поправки. На його думку, це свідчить про високу якість документу.

Цим законом, зокрема, буде запроваджено державне фінансування політичних партій, а ті декларуватимуть отримані доходи та пожертви. Також створять спеціальні антикорупційні комісії на підприємствах. Крім того, судді будуть проходити спеціальну перевірку щодо корупції. Координувати стратегію буде здійснювати спеціально уповноважений орган.

Як повідомляє УНН, - Президент України Петро Порошенко під час виступу у ВР пообіцяв негайно підписати антикорупційні закони одразу після їх прийняття парламентом.

Для реалізації законопроекту серед іншого пропонується створити Національне антикорупційне бюро, залучати громадськість до контролю за реалізацією антикорупційної політики, проводити на постійній основі інформаційні кампанії, орієнтовані на різні соціальні групи та спрямовані на усунення толерантного ставлення до корупції.

Також серед іншого стратегією пропонується провести антикорупційну експертизу законів про державну службу та вибори з розробити нові відповідні закони, які б спиралися на рекомендації GRECO.

Зазначимо, Національне антикорупційне бюро буде опікуватися розслідуваннями кримінальних проваджень стосовно Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України, перших заступників та заступників міністрів, народних депутатів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України, його першого заступника чи заступника, Голови Конституційного Суду України, його заступника чи судді Конституційного Суду України, Голови Верховного Суду України, його першого заступника, заступника чи судді Верховного Суду України, голів вищих спеціалізованих судів, їх заступників чи суддів вищих спеціалізованих судів, Голови Національного банку України, його першого заступника чи заступника, осіб, посади яких віднесено до першої категорії посад державних службовців.

При цьому законопроектом забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, іншому органу досудового розслідування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 14 Жовтня 2014 15:02
Вночі депутати зробили Антикорупційне бюро інвалідом - активісти Вівторок, 14 жовтня 2014, 11:05 В ніч на вівторок члени комітету Ради по боротьбі з корупцією внесли зміни в законопроект про Антикорупційне бюро, які позбавлять орган політичної незалежності. Про це йдеться в заяві Центру протидії корупції. Як заявляють активісти, правки до законопроекту про Антикорупційне бюро, що можуть зробити діяльність Бюро непрозорою, внесли депутати від "Батьківщини" Сергієм Пашинським та "УДАРу" Ростиславом Павленком. Зокрема, заявляють в ЦПК, правками Пашинського та Павленка знищується положення про неможливість працювати в Бюро людям, які останні 5 років служили в правоохоронних органах, які займалися "боротьбою з корупцією" в МВС, СБУ, прокуратурі, податковій та інших силових відомствах. Це не дозволить, за словами активістів, "набрати нових людей, а не тих, що працюють та підтримують корупційну систему сьогодні". Крім того зникло положення, щодо обов'язкового проходження поліграфа всіма співробітниками Бюро при прийомі на роботу, "що б дало додаткову можливість перевірки "ключових" борців з високопосадової корупцією на чесність та непричетність до схем". Правками Пашинського-Павленка також суттєво урізали політичну незалежність Бюро. "Якщо раніше звільнити голову через політичні мотиви було неможливо, то відтепер за поданням 150 народних депутатів, тобто 1, або максимум 2 фракцій у парламенті, можна підняти питання про усунення голови. Підтримати це мають 226 народних депутатів, тобто простою більшістю Ради", - йдеться в заяві ЦПК. Окрім того внесеними правками був змінений і порядок оплати роботи співробітників Бюро. Раніше законом визначалася мінімальна заробітна плата слідчого на рівні не менше 18 тисяч гривень, що мало забезпечити непідкупність співробітників. "З одного боку створення спецоргану по боротьбі з корупцією серед високопосадовців є досягненням для України, але, фактично, Бюро вже від самого створення буде органом-інвалідом, адже не матиме політичної незалежності. А працювати в ньому зможуть ті ж самі старі кадри", - заявила Дарина Каленюк, виконавчий директор ЦПК. Українська правда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus