USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Рада відправила ЖЕКи у минуле

14 Травня 2015 11:38
Верховна Рада у другому читанні та в цілому прийняла розроблений Мінрегіоном Проект Закону України № 1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

За відповідне рішення проголосувало 256 народних депутатів, - повідомили у прес-службі Мінрегіону України.

Метою Закону є реформування житлово-комунального господарства та забезпечення ефективного управління спільним майном багатоквартирних будинків.

Прийняття вказаного Закону надасть можливість вільно вибирати форму та спосіб управління багатоквартирним будинком, а саме: самостійно, шляхом створення ОСББ, або шляхом передачі всіх або частини функцій на підставі договору фізичній особі-підприємцю чи юридичній особі – управителю.

Співвласникам дається можливість протягом року визначити форму управління для свого будинку. У разі не визначення протягом одного року співвласниками форми управління будинком, орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах призначить управителя строком на один рік. У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається згідно з методикою, яка затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства, а договір з управителем від імені співвласників підписує уповноважена особа відповідного виконавчого органу місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя.

Проте, у будь-який момент співвласники будинків можуть відмовитися від призначеного управителя та самостійно прийняти рішення щодо способу та форми управління будинком.

Як зазначалося, цей законопроект враховує інтереси всіх співвласників, визначає їхні права, обов’язки і відповідальність щодо утримання та управління багатоквартирним будинком. Зокрема, він передбачає, що найважливіші рішення щодо розпорядження та управління спільним майном прийматимуться більшістю голосів співвласників. При цьому запроваджується принцип пропорційності голосів співвласників відповідно до їхньої частки у спільному майні та процедури письмового опитування водночас із процедурою скликання загальних зборів.

Розподіл відповідальності та витрат співвласників на утримання будинку, згідно проекту закону, відбуватиметься пропорційно до їхньої частки у спільному майні.

Загалом, законопроект створює ринок послуг з управління житла, та сприяє проведенню термомодернізації житлового фонду країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
хвілолох Показати IP 14 Травня 2015 11:45
а можливо правильніше рудИмент
філолоп Показати IP 14 Травня 2015 11:46
і будинок багатоквартироний)))
Анонім Показати IP 14 Травня 2015 11:59
А що буде замість них ?
антонім до Анонім Показати IP 14 Травня 2015 12:03
А замість них буде СПБ - Самі Прибираємо Будинок...
хто? до антонім Показати IP 14 Травня 2015 12:31
А ви чекаєте, що ту роботу краще зробить добрий дядя з жеку? Дивуєте, чесне слово...
Я Показати IP 14 Травня 2015 13:03
З ЖЕКами дійсно треба щось придумувати, тому що скоро можна взагалі без житла залишитись
Петро Показати IP 14 Травня 2015 13:17
Краще жити у власному будинку. А що буде? Та це реорганізація ві так далі і знову будуть виділятися кошти не на те що треба
ЖКГ Показати IP 14 Травня 2015 14:32
Побачимо як ви тепер після себе прибирати будете, сміття вивозити... Наймати когось будете, а їм платити у рази більше прийдеться, а зарплатки та пенсії - не до оплати приватним прибиральникам!:) Час покаже... Не той час, щоб зараз так все ламати людям, а це ще армія безробітних!!!
Саня Показати IP 14 Травня 2015 15:33
А хто Вам буде робити ремонти в будинках, обслуговувати ліфти, а при необхідності їх демонтувати ? Невже Ви думаєте що ОСББ- це все буде виконано за Ваші кошти: ремонт ліфта- 40000тис. грн., а демонтаж - 300000тисяч грн. Вони зараз обіцяють різні програми, під якими ховаються кредити банків, які в подальшому будуть висіти у Вас як петля на шиї. А це все можна одним висловом сказати - відмивання коштів. Перед тим як створювати управителів або ОСББ добре вникніть в цей обман, бо потім не буде навіть до кого поскаржитись. Так як і міська влада зацікавлена в цьому, щоб всі витрати на обслуговування свого житла Ви викнували ЗА СВОЇ КОШТИ.
лучанка до Саня Показати IP 14 Травня 2015 18:37
ЖЕКи обслуговували будинки? робили ремонт? прибирали територію? це фантастика! це вам наснилось!
Просто мама до лучанка Показати IP 14 Травня 2015 21:27
Мені шкода, що Ваш будинок відноситься до такого ЖЕКу, що нічого не роблять. Мені пощастило більше. Живемо в районі, що обслуговує МЖК. Щодня прибирається в дворах двірником. Навіть взимку, коли сильно сніжило, до моменту виходу мешканців будинку на роботу, сніг був почищений. Жили на 4 поверсі, прибирала прибиральниця постійно, я неодноразово, коли йшла на роботу розписувалась їй, що вона дійсно прибирає сходову клітку. Ремонт в під'їздах та на даху робили. Лише на деякі матеріали, яких не вистачало в МЖК, складалися мешканці. Але ж за роботу майстрам не платили. Ремонт в під'їзді зроблено якісно, вже багато років виглядає пристойно. Також щоночі спостерігаю, як прибираються тротуари та сама проїзджа частина на центральній вулиці.
Кіса Показати IP 14 Травня 2015 15:43
Невже наші люди купляться на цю авантюру.На цьому наживеться купка аферистів. А бідні люди будуть платити невідомо кому і за що.ДерЖаві головне зіпхнути будинки з свого балансу. А далі мастіть собі голови.А будинки вже на ладан дихають.Всі ремонти ляжуть наплечі людей.
Мешканка Показати IP 14 Травня 2015 16:05
Що за придурок хоче робити необгрунтовану, необдуману реформу в такий важкий для людей час? Будемо піднімати народ... Мало що підняли тарифи, то ще хочуть всі абсолютно витрати на обслуговування будинку звалити на плечі простих людей. Це вигілдно тільки міській владі , бо вона тепер не буде ні за що відповідати. Будуть падати будинки, а звернутися по допомогу не буде до кого, бо вся відповідальність за обслуговування будинків ляже на самих мешканців.
Просто мама до Мешканка Показати IP 14 Травня 2015 21:16
А точніше, вся відповідальність та витрати на тих мешканців, хто собі сам придбав житло. Бо більшість мешканців, хто в свій час отримали житло безкоштовно, халатно відносяться до всього. Досі живуть радянським гаслом, що то не моє, а спільне, а часом взагалі не переймаються тим, що робиться за порогом власної квартири.
Просто мама Показати IP 14 Травня 2015 17:09
Стикалася я з ОСББ. Батьки живуть на першому поверсі дев'ятиповерхівки, вихідний день, забилася каналізація і з унітазу поперли нечистоти в квартиру. З півгодини намагалися дотелефонуватися до "прєдсєдатєльши", потім вона ще півагодини шукала сантехніків ( а договір заключений з сантехніком з ЖЕКУ). Поки все це робилось я бігала по всіх поверхах будинку і просила мешканців по цьому стояку не користуватися ванною та туалетом, сестра побігла в МЖК шукати чергового сантехніка. Добре, що живемо недалеко від батьків, добре, що МЖК поруч, добре, що чергові та сантехнік в МЖК поставилися до нашої проблеми з розумінням, закрили очі на те, що будинок ОСББ, допомогли ліквідувати проблему. А голова ОСББ все шукала сантехніка.... Ще один випадок. Наші сусіди зверху поїхали на Різдво з міста, в них прорвало батарею. Врезультата в нас зі стелі 7 січня в 3 години ночі тік кип'яток, я зателефонувала в аварійну МЖК. За 10 хвилин хлопці вже були в нас і дуже швидко перекрили воду. Сумніваюсь, що коли буде ОСББ, то всі форсмажори та аварії будуть так швидко ліквідовуватись. Або оці юридичні особи та підприємці, це ті ж ЖЕКи тільки перейменовані й привласнені кимось.
до мами Показати IP 14 Травня 2015 19:37
Поясніть будь-ласка останне речення.На продовження теми:що зміниться з жеків на осбб-нічого,тільки буде ще гірше.ОСББ не має ні виробничої бази,ні штату працівників.Міська влада буде знову ж таки затверджувати СВІЙ ТАРИФ.На обслуговування будинку нібито будуть виділені лакомі програми,але коли-невідомо.А гроші будуть потрібні вже,значить будуть осбб брати кредити і вводити людей в оману-то будуть сплачувати відсотки зекономленими коштами то на теплі,то на енергії і т.п.Все брехня...Хай люди не піддаються,а контролювати якість і витрати по будинку можуть і при жеках,аби захотіли.Це вони такі бойові,що ще є якісь жеки,де можна за безцінь найняти людину,щоб виконала заявку,а якщо будуть заключати договора на обслуговування з приватниками,то буде,як в Польщі-не можеж платити-вибирайся в БАРАК!!!!!!!Думайте.......
Просто мама до до мами Показати IP 14 Травня 2015 21:11
В останньому реченні я мала на увазі, що для прикладу ЖЕК стане чиїмось приватним підприємством (приватизують), яке збільшить тарифи, але матеріальна база, послуги та з/ п працівників залишаться на тому ж рівні. Як для прикладу, обленерго, Укртелеком і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus