USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Радіймо від того, що скоро буде перемога»: як у Луцьку святили вербу. Фоторепортаж

17 Квітня 2022 15:42
Тисячі вірян прийшли до Свято-Троїцького кафедрального собору у Луцьку, аби освятити вербову лозу. Через велику кількість охочих здійснити головний обряд Вербниці на Театральному майдані – величезна черга.

«Сьогоднішній день Входу Господнього в Єрусалим засвідчує велику радість для православних християн. Бо щороку за тиждень до Христового Воскресіння ми приходимо освятити вербу. Це символізує собою зустріч Спасителя. Разом з тим кожен із нас в трепеті своєї любові переживаємо сім днів страстей Христових – це і муки, і зрада, і страждання, і добровільна смерть», - звернувся у традиційній проповіді до вірян митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Він наголосив, що напередодні світлого Воскресіння віряни йдуть до покаяння.

«Сповідь – це як духовна баня, у яку людина приходить і очищає себе від гріха. Оце покаяння повинно бути частіше, ніж раз на рік. Людина завжди повинна дякувати Богу. Є чотири пости протягом року, великі свята. Ми просимо Господа очистити нашу грішну душу і тіло від гріха. Звичайно, це боротьба. Сьогодні ми скажемо «осанна», а завтра «розіпни його». Але що цікаво, що коли розіп’яли Христа, то Він, маючи велику любов, підняв очі до неба і промовив «Отче, прости їм, бо не знають, що творять». Це означаємо, що протягом свого земного життя ми часто нарікаємо самі на себе. Не раз кажемо, Господи прости, нащо я це сказав? Але вже сказав… Навіщо це зробив…? Але вже зробив… Це означає, що у кожному із нас живе совість. Совість, яка пробуджує вміння сказати «пробач». Якщо у когось немає цього «пробач», отже зникла совість», - зазначив духівник.

Священник зауважив, що Господь власним прикладом та любов’ю показує, що може зробити людина по відношенню до самого себе і ближнього.

«Ця любов повинна жити в кожному із нас, яка б ситуація не була навколо нас. Любов перемагає всяке зло. Сьогоднішнє свято – свято радості. Ми піднімаємо вербу і прославляємо Бога і Його відданість по відношенню до нас. Нехай кожне свято пробуджують нашу совість для того, щоб прийти до покаяння і вселяють у нас радість для майбутнього життя. Ми повинні радіти від того, що буде завтра. А завтра буде перемога. Молімось, щоб Господь допоміг нам в нерівній боротьбі проти великого зла, яке спонукає нас опустити руки та спустошити серця», - наголосив владика.

До слова, освячувати вербу у соборі будуть протягом всього дня.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Радує Показати IP 17 Квітня 2022 16:34
Віра що в Україні буде ВОЛЯ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus