USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Рак матки: що це та які можуть виникати ускладнення за відсутності лікування

26 Березня 2024 17:10
Рак матки – це серйозна злоякісна патологія, яка в останні роки дедалі частіше розвивається в молодих жінок. Пухлина найчастіше формується з клітин ендометрію та інакше називається раком тіла матки. Для цієї хвороби характерна досить втішна статистика – більшість випадків діагностують на ранніх стадіях, коли лікування з найбільшою імовірністю буде максимально ефективним.

Але деяка кількість жінок, які не звертаються до спеціаліста після виникнення перших симптомів, проходять діагностику вже на пізніх стадіях, що робить лікування раку матки більш складним, дискомфортним і менш ефективним. Саме тому важливо своєчасно звертатися до лікаря, адже успіх терапії безпосередньо залежить від стану організму. Якщо ж зовсім не лікувати рак, прогноз буде дуже невтішним.

Які виділяють форми раку тіла матки

Деякі особливості хвороби та методів її лікування залежать від виду пухлини. Виділяють такі різновиди.

1. Гормонально залежна форма. Виникає на фоні багатьох супутніх розладів – синдрому полікістозних яєчників, ендометріозу. Вони спричиняють гормональний дисбаланс, що призводить до гіперплазії ендометрію, яка згодом може перетворитися на злоякісну пухлину.

2. Автономна форма. Частіше розвивається у старших жінок, не залежить від гормонального балансу.

3. Спричинена спадковістю. Виникає через генетичну схильність до формування пухлин.

Ця класифікація допомагає лікарям у виборі лікування – саме на причину насамперед має бути скерована терапія.
Можливі ускладнення раку

Якщо своєчасно не звернутися до лікаря та не розпочати терапію, можуть виникати різноманітні ускладнення:

серйозні маткові кровотечі;

проростання пухлини в сечовий міхур і поява крові в сечі;

проростання пухлини у пряму кишку та поява крові в калі;

стиснення внутрішніх органів у малому тазі.

Але найстрашніше ускладнення раку, який не лікують, – це формування метастазів. Клітини злоякісної пухлини можуть розповсюджуватись організмом та давати відсіви у внутрішніх органах. Так, можуть формуватися вторинні пухлини в легенях, органах системи травлення та навіть мозку жінки. Лікування раку, який супроводжується формуванням метастазів, тільки консервативне, з поганим прогнозом.

Загалом, якщо не лікувати рак тіла матки, можна втратити не тільки головний репродуктивний орган, а й життя. Він не виліковується самостійно, тому завжди необхідно звертатися до лікаря по допомогу за появи перших симптомів (болю у спокої та під час статевого акту, кровотеч, рясних виділень).

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Викладена вище стаття є інформаційною. Перед прийманням медпрепаратів або застосуванням процедур обов’язково проконсультуйтеся з лікарем та ознайомтеся з інструкцією до лікарського засобу.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus