USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Раніше грейдера тягнули зі Слов’янська». У Волиньраді планують перевіряти якість роботи дорожників

3 Лютого 2022 15:58
Голова Волинської облради Григорій Недопад закликав керівників волинських тергромад поділитися інформацією про недобросовісну роботу підрядників, які мають доглядати за волинськими дорогами. У громадах чимало нарікань на те, що цю роботу виконують абияк, а на розчищення доріг від снігу взимку підрядників не можна дочекатися.

Про це йшлося під час засідання координаційної ради при голові Волиньради у середу, 2 лютого, участь у якій взяли керівники всіх громад Волині, повідомляє Перший.

Ідея проаналізувати роботу фірм, які взяли на себе зобов’язання чистити волинські дороги, вигравши тендери, виникла у голови Волиньради після недавньої робочої поїздки до Любешева на вихідних. І о 8-й ранку, і о 18-й вечора дорога була в жахливому стані.

Як виявилося, трасу мав би чистити в зимовий період Львівоблавтодор.
«Їхати тієї дорогою було не просто важко. Сказати важко – то не сказати нічого. Дорога нечищена ні зранку, ні ввечері. Я переконаний, що і на ваших територіях є підприємства, які виграли тендери й не доглядають за дорогами. Якщо було таке, що ці підрядники довго не приїжджали, не чистили, не впоралися зі своїми обов’язками. Якщо є такі зауваження, я хочу, щоб вони прозвучали, щоб ви цю інформацію нам надали», – звернувся Григорій Недопад до голів громад.

Як виявилося, проблема дуже болюча. На Волині, зі слів керівників громад, дороги обслуговують львівські, одеські та інші немісцеві підприємства завдяки тому, що вони виграли тендер і запропонували вигідну ціну за послуги, однак якість цих робіт бажає бути кращою. Голови громад вважають, що набагато краще дають раду з обслуговуванню доріг місцеві підприємства.

«Не секрет, що в Голоби раніше доводилося грейдера тягнути зі Слов’янська. Можете уявити якість цих послуг, якщо так. Однак цьогоріч дороги обслуговує підприємство «Ідея», воно місцеве, і це набагато ефективніше», – зауважив голова Голобської ТГ Сергій Гарбарук.
Керівниця Смідинської ТГ Оксана Піцик розповіла, що на території її громади є ділянка дороги, яку замітає снігом навіть за найменшого снігопаду. Недавно під час такої ситуації у відповідь на звернення до немісцевого підрядника вона почула, що в нього «всього 100 літрів солярки» на зиму і він не збирається нікуди їхати. Як за таких умов чистити дороги, якщо голови громад не мають жодного впливу на виконавців цих робіт?

«Так не має бути. Бо ці кошти підрядникам спрямовували з тих податків, які платите ви. Потім якраз на місцевому рівні вони й мають слугувати громадам. І йдеться не тільки про зимовий період. Тому якщо є такі питання – піднімайте їх», – переконував Григорій Недопад.

Учасники коордради зійшлися на думці, що якби громади мали на ці цілі гроші та повноваження, то це було б значно ефективніше, бо краще за місцевих навряд чи хтось дороги чиститиме.
Однак ця проблема потребує більш глобальних рішень. Наразі ж силами коордради на Волині намагатимуться зібрати інформацію про неякісну роботу підрядників на місцевих дорогах, проаналізувати її і як перший крок звернутися до центральних органів влади з вимогою ухвалити рішення щодо перерозподілу повноважень та коштів. Позаяк нині типова ситуація, коли гроші отримують одні фірми, а зовсім інші (часто це місцеві аграрні підприємства, які мають техніку) змушені на прохання голів громад відгукуватися і чистити людям дороги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Степ Показати IP 3 Лютого 2022 17:20
Бо оплачувати потрібно по акту виконаних робіт, а не наперед.
124 Показати IP 3 Лютого 2022 17:28
Який блін сніг. Ви від Ковеля до Ратно, до границі проїдьте побачите яка жопа без снігу. Там вже скоро по дрючках їздитемо що в 18 столітті стелили щоб на конях їздити. От вам блін і Ковельський рн. Рехворма! Де влада! Де депутати ковельські?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus