USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Реально боргуємо 14 млн гривень»: у «Луцьктеплі» прокоментували відключення газу

23 Вересня 2021 09:14
Враховуючи платежі, здійснені у вересні, «Луцьктепло» боргує АТ «Волиньгазу» за послуги з розподілу природного газу близько 13 774 тисяч гривень.

Про це йдеться на сторінці ДКП «Луцьктепло» у Фейсбуці.

«Цими днями багатьма областями України прокотилася хвиля публікацій, в яких пресслужби регіональних газових компаній повідомляють про можливе відключення від газу підприємств теплокомуненерго через зростання заборгованості за послугу з розподілу природного газу. Публікацію такого характеру щодо боргів ДКП «Луцьктепло» поширило й АТ «Волиньгаз».

Як йдеться у повідомленні, єдиний і найбільший виробник тепла для потреб населення «Луцьктепло» станом на 20 вересня боргує АТ «Волиньгаз» за послугу з розподілу газу 33 240 757 грн. Однією з причин виникнення такої заборгованості є коригування річної замовленої потужності у вересні.

Дійсно, попередньо ДКП «Луцьктепло» звернулося до АТ «Волиньгаз» із запитом про коригування річної заявленої потужності із 55 до 62 млн м3, що означало збільшення вартості послуги з розподілу природного газу із 8 635 тис. грн до 9 734 тис. грн на місяць. Це означає, що у вересні АТ «Волиньгаз» має прореагувати на коригування потужності, виставивши рахунок не лише за поточний місяць, але й різницю за попередні місяці газового року. Однак станом на 22 вересня такого рахунку газорозподільчою компанією виставлено не було, тож вважати ці нарахування боргом підприємства є щонайменше передчасним.

Варто зауважити, що лише в одному місяці 2021 року ДКП «Луцьктепло» не виконало свої зобов’язання з оплати послуги з розподілу природного газу в повному обсязі, проте із нарахованих за січень-серпень 2021 року 69 080 тис. грн підприємством було оплачено 72 534 тис. грн, а загальний борг за послуги надані АТ «Волиньгаз» скоротився із 18 569 тис. грн до 15 115 тис. грн. Враховуючи також платежі, здійснені у вересні, реальний борг підприємства за послуги з розподілу природного газу складає близько 13 774 млн грн.

На відміну від ДКП «Луцьктепло» багато підприємств ТКЕ за попередній газовий рік наростили борги за послуги облгазів. Зокрема, чи не найбільшим боржником є ПОКВПГТ «Полтаватеплоенерго» із сумою боргу понад 67 млн грн, на близько 50% зросла заборгованість теплопостачальних підприємств Харківської області та ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» та перевищила відповідно 25 млн грн і 20,7 млн грн. Продовжили нарощувати борги й теплопостачальні підприємства Сумщини, які боргують понад 44,7 млн грн та Рівненщини, які за рік наростили борги на понад 5,4 млн грн.

Оскільки джерел погашення попередньої заборгованості, а також додаткових нарахувань за послугу з розподілу природного газу понад потужності, враховані в діючих тарифах, у ДКП «Луцьктепло» немає, залишається сподіватися на чинність та повагу до положень Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води, яким забезпечується безперебійне газопостачання підприємствам ТКЕ, надається відстрочка платежу до 30 вересня 2021 року за зверненням підприємства та за умови надання ним підтверджуючих документів, а також визначення до 1 жовтня 2021 року джерел та механізмів погашення підприємствами теплопостачання заборгованості за послуги з розподілу природного газу перед операторами газорозподільних систем або шукати інші шляхи врегулювання суперечки із РГК, щоб вчасно забезпечити лучан теплом.

Принагідно також звертаємося до споживачів послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води з вимогою про вчасний та повний розрахунок за спожиті об’єми аби ДКП «Луцьктепло» мало можливість розраховуватися зі своїми постачальниками та гарантувати надання послуг. На сьогодні борг населення перед підприємством складає 105 млн грн без нарахувань серпня», – йдеться у дописі.

Як ми писали, у Луцьку з початку опалювального сезону планують підвищити ціни на гарячу воду та опалення. Причиною цього є зростання цін на електроенергію, доставку та розподіл газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анонім Показати IP 23 Вересня 2021 10:21
Цей борг тягнеться роками,роздули штат нероб з немалими зарплатами,не можуть роками навести порядок у своїй діяльності-все це ми маємо оплачувати. Шантажують кожен рік ціле місто і покриває це міська рада.
до Аноніма до Анонім Показати IP 23 Вересня 2021 10:57
Це Ви про Волиньгаз
Кравчука Показати IP 23 Вересня 2021 12:16
Цe ми про Луцьктeпло
лучани Показати IP 23 Вересня 2021 12:16
якщо Луцьктепло платить авансом за газ, то і населення має платити авансом.Нехай піднімають тарифи.
Анонім до лучани Показати IP 23 Вересня 2021 12:53
Я весь неопалювальний сезон платила кожного місяця за опалення по 300 грн не знаю за що(постійна складова,в будинку більше ста квартир -нормальна сума виходить,можна за 6 місяців купити новий котел),при цьому котельня у нас дахова, наша власна,куплена усіма мешканцями будинку разом з квартирами,ні луцьктепло,ні міськрада її не будували.
лучани до Анонім Показати IP 23 Вересня 2021 15:10
Ви платили за неопалюване обслуговування мереж, податки,зарплати, а не за подачу тепла. Читайте за що платите. ... Дахова котельння чи індивідуальне не буде дешевше
толік до Аноніма Показати IP 23 Вересня 2021 12:49
Якщо хочеш нічого не робити і мати велику зарплату то чого не йдеш туди працювати за пару тисяч. Іди побачиш що то за хліб. Думаю швиденько втічеш
Василь Показати IP 23 Вересня 2021 13:24
Проблема ДКП Луцьктепло є досить складною.По-перше,в спадок залишилися промислові котельні на Карбишева 2 і Боженко 34,які прийшлось пристосовувати до потреб опалення житлових районів.Втрати в мережі велетенські і поки ніким не пораховані із-за відсутності лічильників на котельнях і на будинках.По інформації п. Смаля Б,тепловтрати досягають 50%!!!!Фактична температура подачі теплоносія на будинки не перевищує 80град.-хоча Луцьктепло весь час говорить про міфічні 95град.Тому темп. графік на стояки не перевищує 70град.,що значно нижче проектної 95-105град.Але зміни в проекти не внесені,тому нижні поверхи,або верхні,або торцеві кімнати мерзнуть при перегріві середин будинків.При використанні темп. графіка 70/50 на будинках можна зменшити споживання теплоносія без всяких АІТП на 20-25% при ручному регулюванні за допомогою загальнобудинкових баланс. клапанів.Без будівництва нових квартальних котелень всередені житлових масивів централізоване опалення є нерентабельним.
лучани до Василь Показати IP 23 Вересня 2021 15:12
За втрати завжди платить споживач. Щоб побудувати нові котельні треба кошти, тобто всерівно заплатить кінцевий споживач. Але населення не хоче більше платити, привикли жити нахаляву.
Дідо до лучани Показати IP 24 Вересня 2021 10:49
Це злодій який в 90-х вкрав завод.
К К Показати IP 23 Вересня 2021 17:12
Як же веселить оце: " а ви подивіться на Полтаву, а в Івано-Франківську що робиться". У ВАС проблеми, які ВИ маєте вирішувати, а не кивати на когось і " нуу в нас паршиво, але ви на тих і на цих гляньте; у них ще паршивіше"
Правда Показати IP 23 Вересня 2021 18:39
До Василя.Єдина людина,яка друкує правду,але кому це потрібно,Всі ще там десь в "радянському соціалізмі".Знову по кругу,знову це дороге, нікчемне ІТП,тарифи з "повітря",розбалансування системи і може тепла зима,а труби то іржаві,вони просто гнилі,плиточка якраз "підходить"...І головне питання-ЩО РОБИТИ???До речі вони і не знають,бо живуть у віртуальному світі,на жаль.
Василь Показати IP 24 Вересня 2021 08:41
Що робити??Так як питання досить складні-то і розбиратися треба спокійно і зважено людьми з досвідом.Ось тому і була створена робоча група з питань теплопостачання міста.І коли в групі почалися обговорення проблем ,роботу групи почали тормозити.а згодом і припинили.Група виявила значні негаразди як в роботі ДКП Луцьктепло,так і в роботі голів ОСББ,які зловживали своім статусом.Особливо тривожна ситуація виникла навколо котельні Карбишева 2.особливо в технічному плані.Навіть пані Малютіна В неодноразово говорила про недоцільність експлуатації даної котельні.Використання АІТП без теплообмінників є тех. порушенням і жоден інститут їх би не погодив.
Правда Показати IP 24 Вересня 2021 19:32
Погоджуюсь.Але згідно до законодавства і договірних відносин,ніякого відношення до теплопостачання, ні голови ОСББ ні інші дят... не мають.Теплова енергія до входу в будинок,все.На жаль вона і не +90 і навіть не +80,а десь +70,а при вході і того менше,а баланс по будинку просто жах і вдіяти нічого неможливо.Це проблема комплексна,давня,але "почекуни"думають,що пронесе,Ні!Місцеві котельні,так,але...ЛТ ведуть до банкрутства і це вже факт...подивимось і знову "почекуни"...
Василь Показати IP 25 Вересня 2021 11:55
На жаль.деякі голови ОСББ та міськрада заключають роздуті договори з окремими фірмами про встановлення залежних АІТП.на які ДКП Луцьктепло дає завищену температуру теплоносія в 130,або 115.або 95 проти фактичної ,яка в серед. 70град.Теплове навантаження дають також завищені прибл. в 2 рази-тому комплектуючі (рег. клапани .насоси) також завищені в рази.Рег.клапани ,насоси створють додатковий шум для мешканців і додають тиск в зворотку,зменшуючи перепад тиску для сусідніх будинків.Рішення про встановлення залежних АІТП приймалось без залучення проектних інститутів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus