USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Редагування генів вперше перемогло ВІЛ

20 Травня 2016 09:17
Група молекулярних біологів з допомогою технології редагування генів CRISPR/Cas9 вперше зуміли успішно вирізати сегмент ДНК, що належав ВІЛ з геному живих тварин. Вчені провели досліди на мишах. Про це інформує ТСН.

У своїх ранніх дослідженнях вчені змогли показати, що система CRISPR/Cas9 здатна видалити гени вірусу, вбудовані в геном клітини-господаря, без негативного впливу на останню. Проте випробування проводилися на культурі клітин, узятих у пацієнтів, які були інфікованих ВІЛ, і досі не було доказів, що метод спрацює на живому організмі.

В останній роботі біологи перевірили, чи може технологія редагування гена усунути ВІЛ з організму трансгенних пацюків і мишей, у яких гени вірусу були вбудовані в кожну клітину кожного органу. Щоб внести систему CRISPR, модифіковану для видалення генів вірусу у тварин, вчені використовували аденовірусний вектор — молекулу, яка містила в собі необхідні нуклеотидні послідовності, а також гени білка Cas.

Через два тижні після початку експерименту дослідники проаналізували геноми тварин. Цільовий сегмент ВІЛ був вирізаний з ДНК у кожної тканини, в тому числі головного мозку, нирок, печінці, легенях, селезінці та клітинах крові. Аналіз вірусної РНК показав, що її кількість знизилася в клітинах лімфоцитів, а також в лімфатичних вузлах.

Лікування ВІЛ зазвичай проводиться за допомогою антиретровірусних препаратів, які пригнічують розмноження вірусу, але не мають можливості видалити його з інфікованих клітин. ВІЛ здатний вбудовувати свої гени в клітини імунної системи, примушуючи їх виробляти власні копії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 20 Травня 2016 10:58
Тепер будуть генетично модифіковані люди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus