USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Мешканка Аргентини стала другою людиною в світі, яка перемогла ВІЛ природним шляхом

22 Березня 2021 08:58
Вчені з Аргентини виявили другу людину, якій вдалося вилікувати ВІЛ-інфекцію природним чином. Нею стала 30-річна мешканка міста Есперанса, яка боролася з хворобою понад вісім років.

Група вчених з Гарварду оголосила про це на великій міжнародній нараді експертів з ВІЛ. Ім'я аргентинки не уточнюється — відомо тільки те, що діагноз їй поставили в 2013 році, а її хлопець помер від СНІДу.

Про це пише НВ з посиланням на The Times.

Першою пацієнткою, яка змогла перебороти ВІЛ, стала 67-річна Лорін Вілленберг з Сан-Франциско.

Вчені впевнені, що ці випадки допоможуть наблизити створення ліків для 38 мільйонів людей, які живуть з вірусом, що викликає СНІД.

«Знайти одного пацієнта з природною здатністю до функціонального лікування від вірусу — це добре, але знайти двох… це значить набагато більше. Це означає, що таких людей має бути більше. Це значний крок вперед в світі досліджень лікування ВІЛ», — говорить Наталія Лауфер, лікарка пацієнтки і дослідниця ВІЛ з Буенос-Айреса.

Дві жінки — з рідкої групи людей, яких називають елітними контролерами, які ніколи не проводили антиретровірусну терапію для боротьби з вірусом і у яких немає ознак вірусу в крові.

У 1995 році дослідники виявили, чому ВІЛ може повертатися, навіть коли здається, що він переможений. Вірус «закопує» частину себе в приховані резервуари тіла, перебуваючи у бездіяльності, залишаючи ніби «резервні копії».

Лікарі досі не знають, як дістатися до цих прихованих частин вірусу. Найбільш багатообіцяючим підходом може бути метод «шокуй та вбий» — вивести вірус з укриття і знищити його. Але дослідники поки не знають, як розбудити його, не заподіявши шкоди пацієнту.

Проте для однієї з 200 осіб — елітних контролерів — велика частина вірусу осідає в неактивних частинах ДНК, відомих як «генні пустелі», не завдаючи ніякої шкоди. Вірус, який там залишився, видаляється імунною системою організму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus