USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Реформа Верховної Ради: як зміниться робота нардепів

20 Березня 2018 16:24
Скоротити кількість комітетів, ретельніше формувати порядок денний, зменшити паперовий документообіг. На реформі Верховної Ради вже неодноразово наполягали міжнародні партнери України.

У Верховній Раді зареєстровано три законопроекти, які передбачають реформу парламенту. Це проект закону авторства Андрія Парубія, Ігоря Гриніва, Максима Бурбака, та Ірини Геращенко; законопроект, який підготував нардеп Юрій Дерев'янко, та ще один документ, який ініціювали нардепи Валерій Писаренко та Євген Гєллєр. Усі три проекти закону були зареєстровані ще в травні 2016 року.

Детальніше - у сюжеті Радіо НВ.

Проект закону №4996 передбачає створення нового парламентського органу - Ради комітетів. Він буде формувати порядок денний сесії та розклад засідань. Оновлений порядок подання законопроектів на розгляд дозволить перевіряти їх на відповідність антикорупційному законодавству, Конституції та міжнародним зобов'язанням України. Крім того, комітет парламенту, що опікується конституційним правом, набуває статусу самостійного суб'єкта. Він зможе повертати законопроект його ініціатору. Документ пропонує нову процедуру проходження депутатських запитів.

Законопроект №4996-2 має на меті схожі завдання. Також він пропонує забезпечити законодавчі гарантії діяльності парламентської опозиції.

Законопроект №4996-1 скасовує обмеження участі позафракційних депутатів у роботі парламенту та його органів. Спікер Ради зможе підписувати законопроекти замість президента. Це передбачено у разі, якщо президент протягом 15 днів після прийняття закону його офіційно не підтримав або не повернув із зауваженнями. Також встановлюється кримінальна відповідальність за використання картки народного депутата.

Депутати можуть розглянути питання змін в роботі парламенту вже у четвер, 22 березня. Про це повідомив спікер парламенту Андрій Парубій під час погоджувальної ради.

Раніше парламент затвердив 52 рекомендації місії Європейського парламенту як основу внутрішньої реформи законодавчого органу. Зокрема, передбачалося розробити стратегію переходу до електронного парламентаризму та скоротити кількість комітетів. Крім того, у структурі Апарату ВРУ повинен бути створений окремий підрозділ з питань міжпартійного діалогу.

В ефірі Радіо НВ директор програми USAID РАДА Ігор Когут пояснив, що спроби втілити міжпартійний діалог вже ініціювали. В цілому реформа парламенту вплине на якість законопроектів і сприятиме переходу до електронної моделі роботи, пояснив експерт. Це зекономить кошти. Реформа також передбачає кримінальну відповідальність за використання картки іншого народного депутата. І порушує питання про голосування картками відсутніх депутатів.

До скорочення кількості комітетів треба підходити дуже раціонально, оскільки деякі з них виконують функції, які не дублюються жодним міністерством або іншим державним органом. Таку думку в інтерв’ю Радіо НВ висловив представник парламентського комітету з питань регламенту Олег Купрієнко. Він вважає створення окремого органу для міжпартійного діалогу недоцільним, оскільки ці функції, на його думку, має виконувати спікер парламенту.

Нагадаємо, що американські партнери надавали рекомендації Верховній Раді щодо реформи парламенту. Експерти визначили кілька факторів, які зумовлюють проблему розробки та прийняття неякісного законодавства. Це, насамперед, відсутність стратегічного бачення формування та реалізації державної політики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus