USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Регіонали хочуть зрівняти мови меншин з державною

29 Серпня 2011 15:54
Регіонали Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про засади державної мовної політики», згідно з яким мови меншин функціонують на рівні із державною.
«Мовне законодавство України несистемне, суперечливе й повністю нерегульоване», - наголошується у пояснювальній записці до законопроекту, що міститься на офіційному сайті парламенту. Про це пише Експрес
Саме тому нардепи пропонують свій варіант улагодження мовного законодавства.
У якості регіональних мов автори називають російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку і угорську, а також русинську, караїмську та кримчацьку мови.
«Якщо провести паралелі з даними останнього Всеукраїнського перепису 2001 року, то, у разі прийняття законопроекту, російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України», - зазначають автори.
Використання регіональних мов і мов нацменшин на рівні з державною згідно проекту дозволятиметься у всіх сферах життєдіяльності за винятком «Збройних Сил України та інших військових формувань».
Так, за законопроектом, російська, а також інші мови використовуватимуться в органах державної влади усіх рівнів, у сфері адміністративних послуг.
Проектом також пропонується внесення до паспорта громадянина України, диплома про освіту, військового квитка, трудової книжки, свідоцтва про одруження та інших документів відомостей державною та мовою меншини на вибір.
Регіональні мови пропонується використовувати у судочинстві, слідстві, підприємницькій діяльності.
Окрім того, у разі прийняття законопроекту реформи прийдуть і у сферу освіти: навчання в Україні відбуватиметься як державною, так і іншими мовами, для чого будуть створені окремі класи та групи.
Ц рамках проекту регіональними мовами дозволяється користуватися засобам масової інформації, а також здійснювати дубляж фільмів будь-якою регіональною мовою залежно від попиту.
Законопроект буде розглянуто на 9 сесії VI скликання Верховної Ради.
Партія регіонів неодноразово намагалася прирівняти російську мову до державної. Наразі російська має статус регіональної в Луганській та Харківській областях, а також у Севастополі.
Рішення про надання статусу регіональної російській мові в Запоріжжі відмінила прокуратура.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
M Показати IP 29 Серпня 2011 16:16
Це насстільки ж бредова ідея, як і дії нинішньої прокацапської влади разом із Сєрьогою Підрахуєм.
Лучанка до M Показати IP 29 Серпня 2011 16:29
...Це просто назив. : НЕМА ВЖЕ ЯК НАРОД ЗАЦІКАВИТИ, ТО ВИРІШИЛИ ОСЬ ТАКИМ ЧИНОМ!Такого ніколи не буде!!! Ми не федерація, як РФ чи ще хтось...
Спасиба жителям Данбасса за президента ... Показати IP 29 Серпня 2011 17:49
Так вони ж забули внести свою основну мову в законопроект!!! Де в переліку їх рідна, близька і незамінна "ФЄНЯ"?????
Роман Показати IP 29 Серпня 2011 20:05
Навіть якщо вони щось таке і зроблять, за тих уродів все рівно тільки бидло буде голосувати... шкода що в нас його ще багато...
Лучанин Показати IP 29 Серпня 2011 23:30
Принаймні це збереже українську мову. Саме так, не смійтеся. Невже вам подобається азаровська українська? А саме такою розмовляють ті, кого примушують розмовляти українською. Проте ті, кому подобається українська будуть намагатись розмовляти чистою українською, а не суржиком.
Max Freeman Показати IP 30 Серпня 2011 01:29
Тут то ли какая-то неправильная трактовка, то ли закон действительно настолько абсурден. Что за бред? Государственный язык Украины - украинский. И перед тем, как поднимать вопрос о введении любого второго языка, все чиновники всех уровней должны как минимум сдать экзамен на владение государственным языком. Я представил себе: прихожу в поликлинику, а врач выписывает мне справку на караимском или идиш, потому что иначе это будет утеснять его права? :) Кроме прав, у граждан есть еще и обязанности. И если в Конституции Украины написано, что у страны есть государственный язык, значить кожен власник українського паспорта має володіти державною мовою. Що, втім, не забороняє йому використовувати для повсякденного спілкування свою рідну, якщо вона є відмінною від державної. Это предложение было написано специально для желающих упрекнуть меня в использовании русского языка. :) Законопроект - в топку.
Волинська Січ Показати IP 30 Серпня 2011 07:19
Декількома словами - черговий бред "партії влади"...
Перехожий Показати IP 30 Серпня 2011 13:38
Шановні Українці! Вас спеціально відволікають ! Щоб ввести іншу другу мову, потрібно спочатку вивчити Українську мову, позичити в Росії "купу" грошей на втілення проекту, розікрасти, і заявити що мало дали!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus