USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Ремені безпеки: шанс вижити у ДТП

30 Січня 2009 15:00
Зазвичай усі виробники автотранспортних засобів турбуються про безпеку  людей. Для цього проводяться різноманітні випробування, покращується дизайн автомобілів, заміна деталей на більш надійні та безпечні. Одним із таких атрибутів є ремені безпеки.
 
Чи потрібно переконувати водіїв та пасажирів у потребі користування ними? Так, бо у декого така вимога викликає скептичну посмішку: мовляв, це примхи та вигадки ДАІ. Можливо, скептики  просто не знають, що відбувається з пасажирами в автомобілі в момент аварії.
 
Деякі «розумники» просто імітують користування ременем безпеки. Такі водії та пасажири взагалі недбало ставляться до власного життя та здоров’я, а тому не замислюються над можливими трагічними наслідками такого нехтування в разі виникнення дорожньо-транспортної пригоди. Правильно буде зазначити, що недбальство тому причина.
 
Cтатисти підрахувала, що 90% учасників руху, які не користуються ременем безпеки під час виникнення ДТП, гинуть або отримують важкі травми. Чи це дійсно так?
 
Що ж трапляється насправді з людьми, які перебувають в автомобілі при зіткненні? Яка ефективність ременів безпеки в цьому випадку? Вони стримують переміщення самих людей у момент зіткнення чи перекидання. Під дією сил інерції люди, переміщуючись, травмуються через удари в різні предмети, викидаються з автомобіля через лобове скло, стукаються одне в одного. Саме в цей момент вони, в основному, отримують травми.
 
Виходячи з цього, роль та значення ременів безпеки в зменшенні запобігання щодо  пересування людини в середині автомобіля велика та доведена. Головне в цьому випадку – втримати людину на місці і тим самим захистити її від травм чи, в певній мірі, зменшити їх важкість.
 
Щоб оцінити ступінь зниження ризику при використанні ременів безпеки, потрібно звернутися до результатів дослідження методом швидкісної зйомки, згідно з даними якої в момент здійснення наїзду дослідного автомобіля на нерухому перешкоду зі швидкістю 80 кілометрів на годину проходить таке:
 
0,026 секунди після удару: вдавлюється бампер; сила у тридцять раз  більша за вагу машини, зупиняє її рух на лінії переднього сидіння, тоді як  пасажири випробувальної машини, якщо вони не пристебнуті ременем безпеки, продовжують рухатися в салоні машини зі швидкістю кілометрів на годину;
 
0,039 секунди після удару: водій разом із сидінням стрімко рухається вперед на 15 сантиметрів;
 
0,044 секунди після удару: водій грудною кліткою зламує руль;
 
0,050 секунди після удару: швидкість  машини стрімко падає, що на всіх пасажирів починає діяти сила, яка в 80 раз перевищує їхню власну вагу; у цьому випадку (80-разова перегрузка) м’язи рук людини, а тим більше шиї, не в змозі втримати тулуб та голову від їхнього переміщення вперед;
 
0,068 секунди після удару: водій із силою в 9 тонн вдаряється в панель приладів;
 
0,092 секунди після удару: водій та пасажир, який сидить поруч, одночасно врізаються головами в переднє лобове скло та отримують травми;
 
0,100 секунди після удару: водій, який зависає на рулі, відкидається назад;
 
0,110 секунди після удару: машина починає відкочуватись назад.
 
Дослідження, які проводилися підтверджують: летальні наслідки можуть траплятися навіть при швидкості 30 кілометрів на годину. Однак при ДТП, здійснених при швидкості 30,40,50 і навіть більше, ремені безпеки, якщо вони були правильно «підігнані» та пристебнуті, гарантували б збереження життя водію та пасажирам автомобіля. Зі зростанням швидкості збільшуються смертельні травми, які при швидкості 90 кілометрів на годину стають майже практично 100-відсотковими.
 
Статистики зазначають, що у пасажирів та водіїв, які користуються ременями безпеки, при зіткненні вдвічі більше шансів зберегти життя, а при перекиданні – у п’ять разів.
 
У Швеції за ріку ДТП гине 620-640 чоловік (населення країни становить 8,3 мільйона чоловік). У Литві стільки ж людей гине не за рік, а за 9 місяців (населення Литви – 4 мільйони чоловік). На 1 мільйон жителів у Швеції припадає 76 загиблих в ДТП, а в Литві – 235. Можливо, литовці їздять гірше за  шведів? Зовсім ні. Річ у тім, що в Швеції ременями безпеки пристібаються 83% водіїв. В Литві – лише 30%. Зверніть увагу на українців.
 
Схильні до математичної точності японці подрахували, що використання ременів безпеки допомагає уникнути загибелі в 75 випадках із 100. Непристебнуті японці зустрічаються лише у  фантастичних фільмах. Рушити з місця не пристебнувшись (а тим більше – не пристебнути дитину) на Заході не зважиться жодна здоровомисляча людина.
 
Сьогодні в нас на не пристебнуті ремені безпеки дивляться крізь пальці. Дійсно – є ж виїзд на зустрічну смугу, проїзд на забороняючий сигнал світлофора, нарешті, нетверезий стан за кермом. Ремінь безпеки на фоні цих порушень видається дрібницею. А дарма!
 
Кількість загиблих у незначних ДТП говорить сама за себе. Фара розбита, подряпини капоту, бампер від удару ззаду зігнуло, а з автомобіля  дістають мертві тіла. Приходить нерозуміння при перегляді фотоматеріалів із подібних ДТП. Автомобілістів необхідно карати штрафами нещадно, переводити дане порушення  ПДР із розряду «другорядних» у розряд найгрубіших. Карати, незважаючи на обурення, не дивлячись на невдоволеність, адже цим ми зможимо вберегти не одне людське життя.
 
Штраф за це порушення передбачається від 51 до 85 гривень. Що залишається робити – українські водії, всупереч здоровому глузду, більше штрафів бояться, ніж могили. Один рух рукою перед тим, як рушити з місця, – і десятків смертей не було б. Один легкий рух – і багато людей, які зламали собі все, що можна було зламати, були б живими. Але трапляється те, що трапляється. І буде траплятися й надалі, якщо не пройде злам у свідомості. Однак не той злам, що виникає при вибиванні лобового скла автомобіля, а той, який дозволить сотням українців при скоєнні дорожньо-транспортних пригод мати шанс…
 
Шановні водії, можливо, прочитавши цю статтю та задумавшись над результатами численних досліджень, ви зробите правильні висновки. Адже перше усвідомлення себе учасником дорожнього руху та основний  критерій оцінки добросовісного водія, що має слугувати для всіх прикладом,  – пристібнутий ремінь безпеки. 
 
 
Начальник Управління ДАІ Волинської області полковник міліції  Валерій Драко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Rufinus Показати IP 30 Січня 2009 18:16
Підпишусь під кожним словом як інженер, який працює на одну з світових компаній по виробництву і розробці систем автобеипеки.
Irena Показати IP 2 Лютого 2009 10:29
А ще, мало того, що самі не пристебнуті їздять, ще й малих діток до себе на переднє водійське!!!! сидіння беруть. На коліна. Чим думають, явно не мізками,бо у таких водіїв вони певно відсутні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus