USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ремонт проспекту Волі, чужі студенти та добудова заборольської школи: на що підуть гроші Луцької міської громади у 2021 році

21 Грудня 2020 18:34
Попри те, що бюджет Луцької міської територіальної громади на 2021 рік складений за дещо песимістичними прогнозами, його виконання дозволить реалізувати всі заплановані масштабні проєкти.

Громадське обговорення проєкту рішення міської ради «Про бюджет Луцької міської територіальної громади на 2021 рік» відбулося 21 грудня в онлайн-режимі.

Директорка департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова інформувала, що обсяг доходів бюджету Луцької міської територіальної громади наступного року становитиме 2,458 мільярда гривень, із яких загальний фонд – 1,866 мільярда гривень, спеціальний фонд – 63,172 млн, офіційні трансферти – 529,222 млн, спецфонди – 63 мільйони гривень.
Прогнозний обсяг видатків пропонується встановити в розмірі 2,594 мільярда гривень, із яких видатки за рахунок власних доходів становлять 1,606 млрд грн. До прикладу, обсяг видатків на галузь охорони здоров’я на 2021 рік заплановано у розмірі 42,896 мільйона гривень, на освіту – 1,17 мільярда гривень, на соціальний захист і соціальне забезпечення – 53,257 млн, на культуру – 116,077 млн, на ЖКГ – понад 150 мільйонів гривень та ін.
Читайте також: «Песимістичний» бюджет-2021 Луцької міської громади: основні цифри

«Поданий проєкт бюджету в межах наявного фінансового ресурсу дозволить забезпечити утримання та функціонування закладів бюджетної сфери, а також гарантувати видатки на розвиток і утримання об’єктів житлово-комунального господарства… Будемо сподіватися, що ми виконуватимемо бюджет краще, ніж у поточному році. Це буде залежати від дуже багатьох чинників. Сподіваємося, що зможемо профінансувати всі видатки, які передбачили, а за умови перевиконання – ще й передбачити інші видатки, особливо це стосується розвитку міста та утримання закладів», – підсумувала свою доповідь Лілія Єлова.

Депутат Андрій Лучик відзначив, що наступного року передбачено витратити понад 15 мільйонів гривень на ремонт дворів і 75 млн на ремонт вулиць. Він поцікавився, чи вже є напрацьований перелік прибудинкових територій і вулиць, які ремонтуватимуть 2021 року.

Як відповів Луцький міський голова Ігор Поліщук, перелік дворів і вулиць, які потрібно відремонтувати, був затверджений ще у 2017 році. І він невичерпаний, адже до нього включено надто багато дворів і доріг.

«Не було враховано можливості бюджету, інфляційні процеси. Станом на сьогодні в переліку залишилися трохи більше 30 прибудинкових територій. Є думка, що потрібно завершити цей перелік, а далі – формувати новий. Щодо капітального ремонту вулиць, то основний об’єкт, який буде ремонтуватися наступного року, – це проспект Волі», – сказав Ігор Поліщук.

Також він прокоментував те, які роботи заплановано здійснити в рамках реконструкції системи водопостачання та водовідведення. Зокрема, йдеться про реконструкцію 19 із 43 підйомних станцій, які забезпечують подачу води вище четвертого поверху.

«Ці 19 підйомних станцій тривалий період перебувають у перед аварійному стані. Якщо вони вийдуть із ладу, люди вище четвертого поверху не отримають воду. Також передбачено реконструкцію п’яти каналізаційно-насосних станцій, тампонування двох аварійних скважин на Дубнівському водозаборі, розробку нової скважини на цьому ж водозаборі і капітальний ремонт КНС на Дубнівській. Це серйозні роботи, від яких залежить щоденна життєдіяльність нашого міста», – наголосив міський голова.
У цілому, як відзначив Ігор Поліщук, через пандемію цьогорічний бюджет був надзвичайно складним, адже лише недоотримання коштів сягнуло орієнтовно 200 мільйонів гривень.

«До початку пандемії, у січні-лютому, в середньому ми мали близько 10 мільйонів гривень перевиконання за місяць. Тобто за цей рік було б понад 100 мільйонів гривень лише перевиконання. Разом із тим, жорсткий карантин у березні-травні призвів до того, що тільки протягом цих трьох місяців бюджет не отримав більше 60 мільйонів гривень. І щомісяця в нас спостерігається недовиконання бюджету, – зазначив Луцький міський голова. – Лише 200 мільйонів гривень недовиконання. І я не говорю про ті кошти, які ми витратили на облаштування лікарень та інші супутні витрати, пов’язані з боротьбою з коронавірусом. Тому бюджет на наступний рік ми формували дещо за песимістичним прогнозами. Але я вважаю, що це правильно, адже краще ми передбачимо менше доходів і будемо мати перевиконання, ніж зараз зробимо нереальний бюджет, завищимо наші доходи і потім будемо думати, звідки зняти кошти, від яких проєктів відмовлятися».

Як додав, окрім об’єктивних обставин, які склалися в країні через епідемію коронавірусу (карантин, скорочення робочих місць, зменшення зарплатні, закриття підприємств), на бюджет, зокрема його дохідну частину, вплинули і суб’єктивні обставини.

«Це – повне скасування пайової участі, збільшення реверсної дотації, збільшення видатків захищених статей на профтехосвіту. У цьому році на профтехосвіту ми витратили 82 мільйони гривень, на наступний рік попередній прогноз становить 97,5 мільйона гривень. При тому, що в цих п’яти закладах профтехосвіти вчаться орієнтовно 70% студентів, які не є членами нашої територіальної громади. Несправедливо, що кошти платників податків нашої громади ідуть на навчання, виплату стипендій, організацію навчального процесу мешканців не нашої територіальної громади», – сказав Ігор Поліщук.

Він звернув увагу на низку законів, прийнятих Верховною Радою, які вводять пільги зі сплати певних податків і платежів за рахунок місцевого бюджету. Орієнтовна сума втрат у першому пів річчі за рахунок цих платежів – 5 мільйонів гривень.

«Бюджет буде непростий. Але ми забезпечимо виконання всіх потужних проєктів, які є в нашому місті, – це закупівля тролейбусів, завершення НЕФКО-3 (10 дитячих садочків і школа №10), проєкт по «Луцьктеплу», заміна пальників, двигунів, що дозволить зекономити газ і електроенергію вже в другій половині наступного року, зменшити збитковість підприємства, проєкт по водоканалу, встановлення ІТП, капітальний ремонт проспекту Волі, добудова заборольської школи, добудова приймального відділення міської лікарні, оновлення обладнання в окремих лікарнях, покращення матеріально-технічної бази в освітніх закладах, будівництво спортивної інфраструктури та інше», – розповів міський голова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Отакої Показати IP 22 Грудня 2020 06:45
80 млн.євро бюджет "європейського"міста.Це просто жах.Як щось планувати?А ніяк.
лучанка до Отакої Показати IP 22 Грудня 2020 09:32
Лучани задумуйтесь... Приєднали села, які вже всю землю поділили - і їм на садочки,на школи,на дороги. Департамент соцполітики роздає матеріальну допомогу цим людям з села,і вже кошти для лучан закінчились. Їм транспорт, безкоштовний проїзд по місту. В Луцьку немає проблем ? школа №3 скріплена металевими плитами,бо розповзається на болоті, двори не латані, школи теж по змінах і вчителі цілий день сидять, а то в селі проблема- по змінах вчаться.Садочок відкрили. І так далі ...
Волинянин до лучанка Показати IP 22 Грудня 2020 17:40
Мушу з Вами не погодитися! Наприклад Бюджет Княгининівської ОТГ був 80 мільйонів грн з низ 60 витрачали на Освіту, медицину, апарат, комуналку. Приблизно 15-20 мільйонів залишалося на розвиток громади, що дало можливість відремонтувати школи, садочки, дороги, освітлення транспорт, і т.інше. Тому в даному випадку Громада не бере з бюджету Луцької ОТГ а навпаки дає туди.
Лучанин Показати IP 23 Грудня 2020 09:59
Перелік дворів і вулиць, які потрібно відремонтувати, був затверджений ще у 2017 році. І він невичерпаний, адже до нього включено надто багато дворів і доріг. Станом на сьогодні в переліку залишилися трохи більше 30 прибудинкових територій. Є думка, що потрібно завершити цей перелік, а також встановити черговість проведення даних робіт.
S Показати IP 23 Грудня 2020 14:57
А ОТГ до Луцька і не просилися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus