USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ренесанс українського YouTube. Як закінчується ера проросійських каналів в Україні. Дослідження

27 Листопада 2021 20:33
«П'ятниця. Вечір. Ні секунди без цікавого в житті». Так починається Facebook-допис Тані Микитенко про те, що YouTube без попередження заблокував її канал Ragulivna (понад 120 000 підписників).

Закриття каналу Микитенко спровокувало «ефект Барбри Стрейзанд». Українські блогери, журналісти, спільнота соціальних мереж публікували дописи на підтримку. Вже за три дні на її новому каналі було понад 50 000 підписників. Заблокований канал Ragulivna досяг цієї позначки лише на шостому місяці роботи у серпні 2020-го, пише «Українська правда».

Атака на канал Микитенко – один з наслідків ренесансу українського YouTube, який розпочався наприкінці 2020 року. Що більшою стає роль українських ютуберів в інформаційному просторі, то частішають атаки на їхні канали.

За більшістю атак спостерігається російський слід. Зокрема канал Ragulivna заблокували за відео з критикою російського блогера Іллі Варламова та його пропагандистського фільму про Україну.

Ініціатива «Як не стати овочем» разом з цифровим медіаагентством beTrue Media дослідили 421 найбільший суспільно-політичний YouTube-канал, які працюють на українську аудиторію.

Результати 2021 року фіксують переломний момент – український YouTube почав упевнено та методично витісняти проросійську мережу каналів, яка сформувалася після початку російсько-української війни.

За останні три місяці перегляди досліджуваної групи топових українських YouTube-каналів на 30% більші, ніж групи проросійських. Хоча ще рік тому останні були в лідерах.

Український YouTube міцно став на ноги

Кожен четвертий українець споживає новини з YouTube. Для багатьох він є замінником телебачення. Так, в інтерв’ю tribuna.com олімпійський чемпіон Олександр Абраменко зазначав, що усю інформацію бере з YouTube.

«Я не слідкую, що за канал. Вважаю, що там надурити людину дуже важко. Відразу видно, правда це чи ні. Ти відчуваєш, як людина це подає. А по телевізору незрозуміло, бо там працюють професіонали», – вважає він.

Таке споживання інформації типове для багатьох українців. Одним із його наслідків є позиція «не все так однозначно» у питаннях війни, вакцинації та інших темах, над якими працює російська пропаганда.

Російським грошам протистоять українці, які фінансують свої улюблені канали. Тільки через Patreon понад 12 000 українців підтримують 50 топових каналів на понад 2,3 млн грн щомісячно. Відео цих каналів набирає під 70 млн переглядів щомісяця.
Канал BIHUS info входить у трійку тих, кому українці донатять на Patreon найбільше. Він один з лідерів і за зростанням у 2021 році (за період з листопада 2020 по листопад 2021-го). Його аудиторія та середні показники перегляду – до 490 000 підписників та понад 166 000 переглядів (тут і далі середнє, розраховане як медіана).

Окрім журналіських розслідувань, у 2021 році на каналі почав регулярно виходити формат «НЕВЕДИСЬ», де розбирають популярні схеми шахрайств. Наприклад, відео «Як розпізнати шахраїв на OLX? ТОП 5 схем» вже подивилися пів мільйона людей.

Ще один рекордсмен 2021 року – YouTube-канал Дениса Казанського. Він подвоїв свою аудиторії (300 000 підписників), а середні перегляди одного відео виросли з 45 000 до понад 100 000.

Найпопулярніше відео цього року на каналі блогера – «Конфуз на всю Россию! Пушилин опозорился в прямом эфире и предложил отдать Украине Таганрог» (понад 600 тисяч переглядів).

Зараз канал Казанського – один з найефективніших, які працюють для населення українського Донбасу та висвітлюють події в ОРДЛО. Наприклад, у телеканалу «Дом» на YouTube підписників удвічі менше, а одне відео в середньому дивляться всього 14 000 разів.

Стрімкий старт показав YouTube-канал Віталія Портникова. Журналіст почав його розвивати у кінці лютого 2021 року. Зараз аудиторія наближається до 150 000, а відео в середньому дивляться 45 000.

Серед українських медіа найкращу ефективність показує канал «Цензор.НЕТ», який з минулого листопада збільшив аудиторію вчетверо, а середні перегляди відео виросли з 8 000 до 44 000.
Не для всіх українських ютуберів 2021-й був успішним. Два блогери-політики Сергій Притула та Гео Лерос, які вдало стартували торік, показали суттєве зниження середніх переглядів відео. Хоча і збільшили кількість підписників.

Ніша каналів політиків традиційно не надто активна. Один з небагатьох винятків – канал Олексія Гончаренка. За останні три місяці перегляди його відео зросли на 18 млн, а одне відео в середньому набирає 120 000 переглядів.

Канали команди Зеленського («Зе!Президент» та «Ze! Life») втрачають аудиторію – 60 000 підписників за рік. За три останні місяці їхні відео переглянули 3,4 млн разів. Найпопулярнішим став блог «Done: санкції проти понад 500 злодіїв у законі та кримінальних авторитетів» (580 000).

Канали Дмитра Гордона (однойменний та «В гостях у Гордона») мають одну з найбільших аудиторій – сумарно понад 3 млн підписників. Середні перегляди одного відео на каналах Гордона уп’ятеро менші, ніж у «Телебачення Торонто», яке має лише пів мільйона підписників. Проте свіжі інтерв’ю Гордона продовжують набирати сотні тисяч переглядів.

Втратив лідерство і народний депутат Олександр Дубінський. Після того як через санкції США у січні 2021 року YouTube видалив його канал DubinskyPro (понад 300 000 підписників), новий канал Dubina TV показує значно гірші результати – аудиторія 52 000, середні перегляди відео менш як 10 000. Найпопулярніше відео «Війна Разумкова та Зеленського» набрало 100 000 переглядів.

«Україномовний, проукраїнський YouTube й надалі буде зростати. Це неминуче, бо є відповідний запит суспільства. Глядачам подобається цей контент, рекламодавцям подобаються перегляди цих глядачів. Держава інколи теж підтримує творців українською. Думаю, наступного року спостерігатимемо зростання переглядів щонайменше на рівні 30-50%» – прогнозує Микола Рогинець, CEO beTrue Media.

Як збивають український YouTube

Одним з каналів, які суттєво виросли за останній рік, став STERNENKO. Середні перегляди його відео збільшилися втричі – з 45 000 до 145 000, а кількість підписників наближається до 400 000.

Стерненко системно публікує відео з викриттям дій Росії проти України, критикує владу та українців, які заграють з окупантами. Саме його відео про власницю бренда YARO, яка опублікувала фото з Червоної площі та доповнила його українофобськими анекдотом, спричинило вилучення її продукції з ключових торгових мереж. Також блогер регулярно публікує відео з викриттям українських та російських зірок шоубізнесу, які гастролюють у Криму.

Безкомпромісна позиція та популярність YouTube-каналу не залишилася непоміченою. Через дві години після блокування YouTube-каналу Микитенко Стерненко опублікував на Facebook-сторінці допис, де розказав про атаку на свій канал.

Схожу механіку раніше застосовували для блокування іншого популярного українського каналу Оm TV UA.
Як розповідав Стерненко, проти українських блогерів працює ботоферма, яка складається з фейкових акаунтів, що створені під профілі секс-працівниць і працівників. Ці боти приходять під різні відео. Зазвичай ті, які було опубліковано кілька тижнів тому.

Боти пишуть однотипні схвальні коментарі на підтримку каналу. «Яке класне відео!», «Сергію, я тебе підтримую!», «Крим – це Україна». Після того як ці боти залишили кілька тисяч подібних коментарів, вмикається інша ботоферма, яка масово починає кидати скарги на відео, під якими залишили коментарі. Все це – з формулюванням, що автор накручує собі активність на каналі.

YouTube бачить, що власник каналу нібито вирішив накрутити собі коментарі з допомогою очевидно фейкових акаунтів (кількість коментарів стимулює популярність відео). Відповідно, платформа оцінює поведінку власника каналу як недобросовісну. Це може призвести до блокування.

«Українська правда» попросила фахівця з аналізу цифрових ризиків Богдана Приступу дослідити YouTube-канал Стерненка. Із допомогою платформи для моніторингу соціальних медіа SemanticForce було проведено кластерний аналіз більш як 200 тисяч коментарів на каналі активіста.

«Ми виявили як мінімум три різні групи скоординованих акаунтів, які з великою долею ймовірності є ботами та видавали себе за проукраїнських користувачів ресурсу. Ці групи висловлювали підтримку каналу та просували проукраїнські заклики, частину з яких модератори можуть оцінити як такі, що належать до мови ворожнечі», – констатує Приступа.

Блогер Олександр Омельчук (YouTube-канал Om TV) також зазначав, що на ринку блокування YouTube-каналів розміщено замовлення проти проукраїнських ютюберів.

12-19 листопада атакам піддалися одразу кілька великих YouTube-каналів. Окрім Стерненка та Микитенко, про це заявили Денис Казанський, Яніна Соколова, Валерій Маркус.

Блогери звернулися до Міністерства цифрової трансформації з проханням допомогти зупинити видалення відео та блокування каналів. Команда Мінцифри зустрілася з командою Google і зараз розробляють алгоритм розв’язання таких ситуацій у майбутньому.

Також блогери ініціювали петицію з закликом до президента, щоб він звернувся до цифрових платформ і ті перенесли модерацію контенту з Росії в Україну.

«Очевидно, що є простір для зловмисних маніпуляцій алгоритмами та процедурами платформи. Подальші кроки YouTube стануть компромісом між необхідністю реагувати на кількість скарг, що збільшується, щодо неправомірного блокування проукраїнського контенту та економічною доцільністю зміни внутрішніх процесів компанії», – зазначає Микола Рогинець.

Початок кінця ери проросійських YouTube-каналів

Драйвером проросійського YouTube залишається канал Анатолія Шарія. З минулого листопада кількість його підписників збільшилась на 150 000, а кількість переглядів – на пів мільярда. Проте минулорічний аналіз географії переглядів його YouTube-каналу показав, що там лише 25% з України. Натомість частка російських глядачів – 52%, решта з інших країн.

За останні три місяці відео на каналі Ольги Шарій переглянули 2,5 млн разів. Найпопулярнішими цьогоріч стали «Зеля готовит большую войну?» та «Смертельные тесты вакцины Pfizer» (по 260 000 переглядів).

Не так все добре у каналів-сателітів сім'ї Шаріїв. На каналі «ЯШАРЮ» середні перегляди одного відео – менш як 5 000 при аудиторії 100 000. «Шарій.net» потрапив під санкції РНБО у серпні 2021-го. В YouTube з листопада цього року його місце зайняло «Новое издание». У перший же тиждень існування воно продемонструвало старі прийоми роботи.

16 листопада журналіст «Нового издания» Сергій Шевчук звернувся по коментар до Олени Коноплі (керівника пресслужби НАК «Нафтогаз України»). Олена попросила скерувати офіційне звернення, а у відповідь ввечері того дня отримала масову атаку.

Ольга та Анатолій Шарії опублікували у своїх Telegram-каналах номер її телефону та інші особисті дані з закликом до своїх прихильників писати та дзвонити, бо Конопля «отказывается давать комментарии СМИ».

«Протягом кількох днів я отримувала дзвінки та повідомлення у всі месенджери. Їх інтенсивність вражала – по кілька на хвилину», – розказує Олена.

Зміст повідомлень був типовим для атак прихильників Шарія – образи та погрози. Цим не обмежилося і згодом Олена почала отримувати sms – нібито хтось намагається розраховуватися її карткою.

Одна з тенденцій 2021 року – проросійські блогери в Україні втрачають аудиторію чи перестають займатися своїм каналом. Одним з найпопулярніших блогерів у 2020-му був Олександр Семченко (456 000 підписників на 2 листопада 2020 року). Зараз він суттєво втратив позиції – перегляди впали удвічі до 18 млн за три місяці. Це менше, ніж у Сергія Стерненка, та на рівні з Олексієм Гончаренком.

Останнє відео на каналі юриста Андрія Портнова було опубліковано 1 березня. Понад п’ять місяців не з’являлися відео й на каналі Миколи Азарова, який було створено після блокування попереднього у середині 2020 року.

Натомість канал «Страна.ua» залишається лідером у сегменті «Медіа». Втім його ефективність зменшилася. Сумарні перегляди відео за останні три місяці склали 17 млн проти 23,5 млн рік тому. Найпопулярніші відео в 2021 році – «Удар на Киев и «котёл» на востоке. Сценарии войны» та «Война на Донбассе и отношение с Россией» (по пів мільйона переглядів).

Середнє ж відео набирає 88 000 переглядів, як на каналі Сергія Притули, що має значно меншу аудиторію. За даними сервісу Socialblade, «Страна.ua» втрачає аудиторію. Наприклад, протягом липня відписалося 34 000, а в серпні ще 18 000 людей.
У 2020 році сумарні перегляди проросійських YouTube-каналів (112, Zik, Newsone, НАШ) за три місяці перевищували 200 млн, а аудиторія – 2,4 млн. Проте після блокування у квітні каналів 112, Zik, Newsone показники проросійського пулу тільки зросли.

За останні три місяці 2021 року їх сумарні перегляди склали майже 300 млн при аудиторії 1,7 млн. Основними є НАШ та LIVE – на обох транслюють програми з телеканалу НАШ. На них припадає 90% показників проросійської групи.
Найбільша ефективність у каналу LIVE (колишній НАШ LIVE). Рік тому в нього було 12 500 підписників та 9 000 переглядів за три місяці. Зараз аудиторія – 270 000, а середні перегляди одного відео – 120 000. Найпопулярніше відео «ЧУЄШ, ПРИДУРОК – Гончаренко покинув студію після слів Шуфрича» (1,7 млн переглядів).

Противники вакцинації в YouTube

Якщо почитати Viber-спільноти чи Facebook-сторінки противників вакцинації, то створиться враження, що YouTube для них є основним джерелом інформації.

Проте на українську аудиторію системно працюють лише 12 великих YouTube-каналів. Їх сумарна аудиторія – 1,3 млн, а перегляди за останні три місяці – 40 млн. Це близько 2% від всіх переглядів на 421 досліджуваному каналі. Решта відео – або російські канали, або відео з невеликих каналів.
Найбільш медійний лідер антивакцинаторського руху Остап Стахів – знизу таблиці популярності. Два його однойменні канали мають аудиторію 100 000, а перегляди за три місяці – 3,4 млн. Середні ж перегляди одного відео – близько 10 000.

Найпопулярніше відео на каналах Стахіва – «В Стрию на вокзалі у поїзді Львів-Ужгород» (165 000 переглядів), де він відмовився надавати документи про вакцинацію чи ПЛР-тест.

Лідерами в YouTube є канали юристів – «ЮрАналітика – Адвокат Сергій Гула» та «Адвокат Болтик». Їхня сумарна аудиторія – 732 000, а перегляди за три місяці – 22 млн. Середні перегляди одного відео – близько 70 000.

Зараз ці канали є джерелом юридичних консультацій щодо недотримання карантинних обмежень та «порушення» прав і свобод під час карантину.

У вересні 2021 рок YouTube вчергове заявив, що буде застосовувати більш жорсткі норми щодо антивакцинаторського контенту.

«Відеохостинг задекларував, що буде видаляти контент, який поширює дезінформацію про будь-яку схвалену вакцину, і не лише проти COVID-19. До того ж, YouTube повідомив про видалення більш як 130 000 відео, що порушували політику платформи щодо контенту про COVID-19», – уточнює Микола Рогинець.

Проте, як показують публікації на топових українських YouTube-каналах противників вакцинації, жорстка позиція YouTube якимось чином їх оминула.

Історія з блокуванням каналу Тані Микитенко Ragulivna закінчилася повною поразкою для організаторів атаки.

Через тиждень після численних переговорів з американським офісом YouTube канал розблокували. Тепер у блогерки два ресурси з аудиторією 60 000 та 120 000.

Атаки мобілізують аудиторію українського YouTube та роблять її згуртованою і мотивованою рухатися до перемоги над проросійськими каналами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ооо Показати IP 27 Листопада 2021 20:56
Смотрю Шарий в топе
Ахаха до ооо Показати IP 28 Листопада 2021 00:12
в жопє твій Шарій але не в топє
Анонім Показати IP 27 Листопада 2021 23:42
І на сайті Шарій.нет коментатори адекватні. Крім одного.
Анонім Показати IP 28 Листопада 2021 09:54
Благодаря Шарию я узнал что пропустил рассвет рогульТВ.
Анонім Показати IP 28 Листопада 2021 09:55
Словосочетание,, украинская правда,, звучит как издевательство .уже сразу становится ясно что это будет велика брехня
Клава Показати IP 28 Листопада 2021 11:49
Але ж і ублюдків типу Стерненка бачити немає бажання ...
Анонім до Клава Показати IP 29 Листопада 2021 20:51
Так не дивись. Збирай манатки і пи*дуй в рашку.
Анонім Показати IP 28 Листопада 2021 12:21
Дослідження! Ха ха. Кожен бачить те що хоче бачити. Дослідження чиє і для кого?
Нікола Показати IP 29 Листопада 2021 01:59
Шарий как всегда в топе, а украиноязычный сегмент ютуб только маргинализируется такими зашквариками как Прытула, Стерненко, Соколова, Рогуливна и прочий шлак

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus