USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Рентну плату за корисні копалини хочуть залишати в місцевих бюджетах Волині

12 Жовтня 2016 16:00
Звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо надходження частини рентної плати за видобуті корисні копалини до місцевих бюджетів ухвалила Волиньрада.

Про це йшлося під час 8 сесії Волинської обласної ради 12 жовтня.

Депутати розглянули звернення до Верховної Ради, Кабміну, щодо надходження частини рентної плати за видобутий природний газ до місцевих бюджетів.

«Підтримуючи клопотання місцевих громад Локачинського району, на території яких з 1999 року розробляються родовища природного газу, звертаючи увагу на те, що:

- обіцянки надрокористувача щодо сприяння у розвитку місцевої соціальної та транспортної інфраструктури, які звучали на етапі погодження питання розробки надр, не були виконані і на половину;

- на сьогодні, до, наприклад, Марковичівського сільського бюджету надходить лише 88 тисяч гривень екологічного податку, і 21 тисяча гривень земельного податку, в той час, коли рентна плата за газ, видобутий з місцевого родовища, становить 123 мільйони гривень на рік та повністю надходить до Державного бюджету;

- до сільських бюджетів надходить лише 25% екологічного податку, що справедливо обурює місцевих мешканців, адже саме вони змушені дихати забрудненим повітрям (Майже щодня над газовими свердловинами в небо піднімаються чорні хмари диму і кіптяви, а в повітрі постійно відчутний неприємний запах газу. За час промислової розробки газового родовища в довколишніх населених пунктах збільшилась кількість випадків онкологічних захворювань, а також хворих на алергічні, серцево-судинні та легеневі захворювання);

закликаємо Вас, шановні панове народні депутати, міністри, підтримати законопроект № 3038 від 04.09.2015 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо справедливого розподілу рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату» або ж альтернативний законопроект № 3038-1 від 09.09.2015 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу частини рентної плати за користування надрами загальнодержавного значення для видобування нафти, природного газу та газового конденсату», - йдеться у проекті рішення.

Голова облради Ігор Палиця рекомендував згадати у документі рентну плату не лише за природний газ, а й за всі корисні копалини. Таким чином, після легалізації видобутку бурштину, не лише прибуток, а й частина рентної плати від його видобутку, надходитиме в обласний бюджет.

Своєю чергою, голова ОДА Володимир Гунчик повідомив, що питання піднімали під час засідання ради регіонального розвитку і Прем’єр-міністр погодився врахувати у проекті змін до бюджету пропозиції про 5% відрахування від ренти за корисні копалини в місцеві бюджети.

Депутати підтримали текст звернення з пропонованою зміною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
так Показати IP 12 Жовтня 2016 16:26
мудре рішення.але гройсман не дозволить!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus