USD 39.76 40.00
  • USD 39.76 40.00
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.85 10.00

Репродуктивні клітини військових у разі загибелі не утилізовуватимуть

7 Лютого 2024 23:00
Рада виправила норму закону стосовно військовослужбовців у частині забезпечення їх права на біологічне батьківство та материнство. Це дозволяє зберігати клітини загиблого бійця чи бійчині та використовувати їх для запліднення.

За законопроєкт № 10448 проголосували 264 нардепи, пише Бабель.

Клітини безплатно зберігатимуть упродовж трьох років з моменту загибелі людини. Надалі зберігання може покрити приватна особа. Дитина, зачата цими клітинами, вважатиметься сином чи донькою загиблого або загиблої.

Людина, яка здає клітини, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

Також законопроєкт дозволяє визнавати нотаріально посвідчене волевиявлення людини про використання клітин, якщо ці документи було укладено до набуття чинності згаданим законом.

Адвокатка Олена Бабич 26 січня опублікувала допис, де вказала на підпункт 3 пункту 2 згаданого закону – «у разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх зберігання припиняється з подальшою утилізацією». Це викликало обурення в суспільстві. Відтак голова Комітету з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що колізію виправлять до моменту набуття чинності законом – 23 березня 2024 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus