USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

«Річний тариф» на газ необхідно замінити економічно обґрунтованою ціною, – Ігор Палиця

6 Травня 2021 12:26
Влада знову збільшила ціни на газ під виглядом «річного тарифу». Якщо зараз не встановити економічно обґрунтовані тарифи, уже восени сферу ЖКГ паралізує борговий колапс, вважає народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця.

Із 1 травня тарифи на газ для українців знову зросли. Цього разу під виглядом запровадження фіксованої ціни на рік від компаній-постачальників. Начебто це вбереже споживачів від сезонних коливань, пише нардеп у своєму блозі на сайті Кореспондент.

Більшість газопостачальників уже оприлюднила свої розцінки, які будуть діяти до 30 квітня 2022 року.

Зокрема, державна компанія «Нафтогаз України» встановила річний тариф на рівні 7,96 грн за куб. м. Більшість облгазів запровадила ціну на рівні 7,99 грн за куб. м газу. Але є і такі, що пропонують блакитне паливо по 13,5 грн за куб. м.

У результаті кінцева ціна газу для українців з урахуванням вартості доставки в середньому зросте до 10 грн за куб. м.

У січні, коли розпочалися масові акції протесту проти підвищення комунальних тарифів, ціна на газ також зросла до 9–10 грн.

Тоді уряд був вимушений терміново в ручному режимі встановити верхній поріг для всіх постачальників у розмірі 6,99 грн до кінця березня.

Наша депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє» у Верховній Раді попереджала, що це відтермінування не вирішить проблеми необґрунтовано високих цін на комунальні послуги.

Ми запропонували конкретні кроки, які дозволять знизити тарифи для споживачів та уникнути боргового колапсу в сфері ЖКГ:

1. Запровадити мораторій на підвищення тарифів на газ та електроенергію мінімум на 1 рік (проєкт постанови № 4609). Ми добилися розгляду цього питання на позачерговій сесії Верховної Ради, однак монобільшість провалила голосування.

2. Розширити програму субсидій та спростити порядок їх отримання громадянами. Але уряд, навпаки, із 1 травня запровадив нові правила оформлення субсидій, через що їх можуть не отримати більше 500 тисяч українців.

3. Переглянути методологію розрахунку оптової ціни газу, яку встановлює «Нафтогаз», та запровадити економічно обґрунтований тариф для населення. Наприклад, позбавитися фірм-прокладок, через які Україна щорічно втрачає від 500 млн до 1 млрд дол. США. За оцінками експертів, це дозволить знизити тариф для українців до 60%.

4. Збільшити видобуток власного газу та поступово скорочувати імпорт. Нині все відбувається навпаки. За період від 2018 до 2020 року «Укргазвидобування» не тільки не збільшило, а навпаки – скоротило видобуток українського газу.

Усе це можливо зробити, якщо у влади є політична воля. Заяви нового голови «Нафтогазу» дають на це надію. Як мінімум, щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів та збільшення видобутку українського газу.

Мабуть, влада нарешті зрозуміла, що різке підвищення ціни на газ у найближчій перспективі призведе до боргового колапсу.

Адже в уряду просто немає іншого вибору, як шукати шляхи для зниження тарифів. Інакше вже восени на Україну чекає криза неплатежів.

Станом на 1 березня загальна заборгованість населення за послуги ЖКГ вже склала 82,1млрд грн.

Водночас скоротилися доходи більшості українців та через інфляцію почали різко зростати ціни на продукти харчування. Люди просто не зможуть платити за «комуналку» за новими тарифами.

Це призведе до банкрутства підприємств-теплопостачальників і поставить під загрозу опалювальний сезон наступної зими. Не кажучи вже про соціальну кризу та чергові масові акції протесту по всій країні, як це було на початку року.

Україні треба терміново створити цивілізований ринок газу, щоб ціна регулювалася ринковими інструментами, а не монополістом чи урядом.

У таких умовах зниження тарифу для українців до 60% є абсолютно реальним, оскільки нинішня ціна на газ штучно завищена «Нафтогазом».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 6 Травня 2021 18:36
Зеленский перед праздниками, чтобы никто уже не обратил внимание, подписал законопроект #2458, который боялся подписывать с декабря прошлого года. Почему? Потому что с вступлением в силу этого закона оплата коммунальных услуг для украинцев взлетит до небес. Теперь плата за предоставление каждой коммунальной услуги (кроме газа и электроэнергии) состоит из: 1.абонплаты; 2.платы за саму услугу; 3.платы за техобслуживание и текущий ремонт внутридомовых систем; 4.платы за обслуживание и замену узлов коммерческого учёта (общедомовых и индивидуальных счётчиков). К оплате газа и электроэнергии — добавляются оплата за техническое обслуживание внутридомовых систем газо- и электропоставки. Всё это отдельными платёжками, оплата каждой соответственно с комиссией. Отказаться от подписания договора не выйдет, ведь после того, как утвержденные Кабмином типовые договоры присоединения о предоставлении коммунальных услуг будут опубликованы на сайтах коммунальщиков, через 30 дней они будут считаться заключёнными автоматически со всеми потребителями‼️ Ну и если вы и ваши соседи (сособственники) ещё не создали ОСББ, то теперь органы местного самоуправления по конкурсу выберут и назначат управителя вашего многоквартирного дома, но внимание - без вас. Цену услуги по управлению многоквартирным домом тоже определят во время проведения конкурса без вашего участия и ничем эта цена ограничиваться по-факту не будет: ни государством, ни конкуренцией. Хороший подарок от Зеленского в пасхальную корзинку, который мог бы вполне за два года ситуацию с тарифами поменять, но ему не выгодно, монополисты и МВФ не велят‼️

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus