USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Рідним волинянина, який помер під час навчань на полігоні, відмовили у матеріальній допомозі. Відео

20 Квітня 2020 17:11
Міністерство оборони відмовило у фінансовій допомозі дітям, батько яких захворів і помер під час навчань на Рівненському військовому полігоні. Мова йде про волинянина, резервіста Юрія Степанюка, який під час навчань на стрільбищі захворів на пневмонію і помер у луцькій лікарні.

У міністерстві оборони відмову в одноразовій фінансовій допомозі дітям пояснили тим, що захворювання резервіста було пов’язане з проходженням військової служби, а не виконанням службових обов’язків.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Ця історія трапилася минулого року. Наприкінці серпня 36-річного жителя Володимир-Волинського резервіста Юрія Степанюка військкомат призвав на навчання на Рівненський полігон. Перед тим, як їхати на стрільбище чоловік пройшов медогляд. Лікарі постановили, що він придатний до служби.

Юрій Степанюк з рештою резервістів приїхав на полігон 31 серпня. Однак там він не пробув і трьох тижнів. Адже 20 вересня його з важкою стадією запалення легень віддали на руки матері. Медичного супроводу в частині не надали. Мати сама повезла сина до лікарні. У той же день Юрія Степанюка поклали у луцьку інфекційну лікарню. Однак через два дні від запалення легень і сильної інтоксикації він помер.
«Начмед якийсь сказав, що ви знущаєтесь над людиною. Завезіть його в госпіталь. І от тоді 19 числа їхала машина на Рівне і тоді 19 числа його завезли в госпіталь і сказали, що в нього немає пів легені», - каже мати резервіста Орися Степанюк.

У чоловіка залишилося двоє дітей-школярів і дружина. Мати резервіста розповіла, що фактично тиждень після того, як вона забрала сина з полігону, його долею ніхто не поцікавився – ні командири військової частини, в якій він служив, ні військкомат. Хоча на момент смерті чоловік мав бути ще на навчаннях. Згорьована матір звернулася до військової прокуратури із заявою, аби розслідували, як так вийшло, що її син, перебуваючи на службі, попри скарги на здоров’я не отримав належного медичного обстеження і взагалі – як його з шурупами в коліні могли призвати на службу. Нині триває слідство.

Справою честі для жінки стало добитися фінансової допомоги для своїх внуків. Адже якщо чоловік загинув на військовій службі, то по закону його діти і сім’я мають право на одноразову фінансову допомогу.

В 2019 році така допомога становила 1 440 750 гривень. У кінці березня цього року жінці надійшов лист про відмову у наданні одноразової фінансової допомоги. В аргументації вказано, що допомога надається у разі, якщо смерть настала під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві.

А у випадку Юрія Степанюка, як вказано у витязі з протоколу, причиною смерті є захворювання пов’язані з проходженням військової служби, а не з виконанням обов’язків військової служби. Відтак допомоги його діти не отримають.

Відповідно до протоколу засідання Центральної військово-лікарської комісії Збройних сил України від 13.02.2020 №108 причиною смерті є захворювання пов’язані з проходженням військової служби, а не з виконанням обов’язків військової служби.

Виходить, що чоловіка призвали на навчання на Рівненський полігон. Він цілком здоровий йде на стрільбище. На полігоні він застудився та захворів на пневмонію. Командування йому на місці допомоги не надає, а ледве живим віддає на руки матері. І за кільки днів резервіст помирає у луцькій лікарні.

Його не стало 22 вересня. У цей час він ще мав бути на навчанні. У чоловіка залишається двоє дітей і дружина. Виходить чоловік захворів і помер під час навчань на Рівненському полігоні. Та в одноразовій допомозі дітям померлого резервіста відмовляють, бо ж хвороба Юрія Степанюка пов’язана, увага, з проходженням військової служби, а не з виконанням обов’язків військової служби.

Орися Степанюк розповіла, що нині внукам, які лишилися без батька держава надала пенсію у зв’язку з втратою годувальника, щомісяця на двох виплачують всього дві з половиною тисячі гривень.

А судячи з історії резервісти на навчаннях зовсім не захищенні законом. Все, що стається там з ними, очевидно, стає проблемо їх рідних, держава залишається в стороні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Діствлр Показати IP 20 Квітня 2020 17:58
Цука...... Слів немає.... Ото вам держава, армія...... Ви здихайте, а ми на Канари їздитемо і мільйони отримуватимемо.....
Читач Показати IP 20 Квітня 2020 18:23
Як дадуть допомогу рідним, то звідки взяти на зарплати суддям, премії всім можновладцям і т д
вояк Показати IP 20 Квітня 2020 19:52
Тих "філософів",які сформулювали відмову в допомозі, необхідно запроторити за грати!!! І негайно!!!! Адже прпоходження військової служби і є виконанням військового обов"язку громадянином України!!!!! А,як може бути інакше "філософи???????" Безграмотна мерзота!!!!
лучанин Показати IP 20 Квітня 2020 20:27
Батькам загиблих, чиї сини загинули в АТО з 2014 по 2015 рік, призначили пенсію 3400-3500 грн. а ті батьки, хто втратив синів в АТО з 2016 по 2020 рік, отримують по 7000 грн. Нормально? Чому так??? А пенсії батьків добровільно мобілізованних загиблих і контрактників? Тут теж багато чого несправедливо.
олежик Показати IP 21 Квітня 2020 07:28
Платять тим хто загинув від кулі, зараз йде війна, тому у тих у кого коронавірус платить не будуть
Прокоп Показати IP 21 Квітня 2020 12:00
Ну,что,прозреваете???или с пеной у рта скачем дальше
Борис Миколайович Показати IP 22 Квітня 2020 10:28
Немає нічого дивного, така у нас Держава і така у нас продажна влада. Мій син л-т. міліції Романюк Олександр Борисович загинув під час ротаціїї зі зброєю в руках при поверненні з м. Луганська 20.09.2014р в 02год 10хв. ДТП ( водій автобуса заснув за кермом дві ночі не спав) наказ видали, , що загинув при виконанні службових обовязків, але матеріальної допомоги так і не виплатили. Побратими на той час привезли 5000грн особистої допомоги.Ми виграли два суди, але всі відповіді від МВС такі, що він повинен був загинути в зоні АТО, а на той час вони вже покинули зону проїзжали м. Нікополь тобто нещасний випадок. Ось і захищайте цю країну з її слугами, вона Вас не забуде захистить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus