USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рівніші рівних, або Особливості операції «Вступ-2010»

19 Липня 2010 19:36
Зі спекотної погоди і довжелезних черг під стінами волинських вишів 15 липня розпочалась вступна кампанія у Луцьку.

Випускники шкіл та училищ і ті, хто просто надумали цьогоріч здобувати вищу освіту, з’їжджаються до обласного центру не тільки з усієї Волині, а й з сусідніх регіонів. Їхнє бажання якомога швидше «прорватись» до приймальних комісій пояснюється просто: абітурієнти хочуть встигнути подати свої документи до вузів.

Встигнути!

А часу в нинішній вступній кампанії і справді може забракнути. Очільник Міністерства освіти Дмитро Табачник дав команду скоротити термін подачі документів. Якщо в минулі роки вступники мали місяць для того, аби дійти до навчального закладу, то цьогоріч охочих до науки чекають у комісіях з 15 до 31 липня. А ті, хто має намір зайняти державне місце зі спеціальності, де обов’язковою умовою є виконання творчого завдання, повинні встигнути до 22 липня.

Значна частина вступників свою нетерплячку пояснює й тим, що попереду їх чекають «тури» до інших міст. Згідно з реформами Міносвіти, абітурієнти нині мають право подавати документи не більше, ніж у п’ять вишів, при цьому максимум на три спеціальності в кожному з них.

Вступні іспити та конкурси розпочнуться вже 23 липня і триватимуть до останнього дня місяця. Зараховувати до вузів будуть з 1 до 25 серпня. Оприлюднити рейтингові списки вступників мають до 1 серпня. До 10 серпня зараховуватимуть державників, й до 20-го – контрактників.

До прийому готові, але…

Кількість нововведень гальмує роботу працівників приймальних комісій.

«Ми працюємо не так швидко, як хотілося б. Але виною тому – нові норми Міносвіти, до яких нам ще треба призвичаїтись. Тому дуже уважно заповнюємо всі папери. Відтак на обслуговування однієї людини потрібно близько півгодини. Важко звіряти сертифікати, бо робиться це вручну – вкрай непродумано», – розповіла відповідальний секретар Волинського інституту економіки та менеджменту Наталія Спільнюк.

А в Луцькому національному технічному університеті кажуть, що в них таких проблем у роботі комісій немає.

«До цієї вступної кампанії наш вуз готувався ще з жовтня. Маємо власні розробки з оптимізації роботи комісії, якими ділитись не будемо з іншими вузами, бо це наше «ноу-хау». Сьогодні ми кращі в Луцьку – черга під нашим вузом просувається найшвидше. А нарікати на те, що двох тижнів не вистачить, аби прийняти всіх абітурієнтів, не варто. Минулоріч вступники були, як «сонні мухи». А за два тижні насправді реально зібрати документи. Ми це прораховували. Навіть залишається запас у два-три дні», – повідомив відповідальний секретар ЛНТУ Валентин Талах.

В Міністерстві освіти звеліли, щоб до початку вступної кампанії не видавалися державні замовлення.

«Ми приймаємо абітурієнтів, але ще уявлення не маємо, скільки державних місць нам виділять. Так було й у минулому році. А це просто-таки нонсенс», – розповів Талах.

Однією з новацій цьогорічної вступної кампанії стало підняття прохідної планки для вступників: замість затверджених Міністерством освіти і науки мінімальних 124 балів - до 140 балів.

У приймальних комісіях волинських вузів вважають, що ця норма зменшить наплив абітурієнтів.

Інше – не значить ліпше

У минулому році знання абітурієнтів оцінювалися виключно за результатами ЗНО. Одним з найболючіших аспектів цієї вступної кампанії є норма, за якою враховується ще й середній бал атестата.

Логіка зрозуміла: підвищення авторитету вчителів, якості знань учнів, їх мотиваційне заохочення тощо. Проте як вираховується відсоткова доля балу атестата поряд з результатами ЗНО – мало хто розуміє.

Тим більше у цьому році подавати документи до вступу дозволили й тим, хто закінчував школу за 5-бальною системою оцінювання. Відтак абітурієнти нарікають на несправедливу шкалу оцінювання.

Для прикладу, середній показник атестата «5» прирівнюватиметься до «12», хоча мав би до – «11». Адже, 12 – це «5+» за старою системою, а «11» – рівно «5». Тож, відмінники навчання – унікальні діти, які мають «12», будуть прирівнюватись цього року до тих, хто мав фактичне «5-» (тобто «10» за новою шкалою).

Та ще й цю норму по врахуванню середнього балу атестата ввели наприкінці навчального року. А з початку 2010-го випускники були зорієнтовані тільки на складання тестів. А оскільки тепер у багатьох постала потреба покращити оцінки із «запущених» предметів, майже відкрито заговорили про те, що нова норма тільки сприяє хабарництву у школах.

Рівніші рівних

Та й загалом нові умови прийому до ВНЗ створили безпрецедентну ситуацію, коли ряд пунктів прямо порушують право рівного доступу до здобуття освіти. Якщо й у попередні роки вступники нарікали на преференції для ряду соціальних груп, які користувалися правом позаконкурсного вступу, то сьогодні перелік таких категорій значно розширився.

Найбільш вразливою групою виявилися ті, хто випустився у цьому році. Бо випускникам 2008 та 2009 років надано право подавати до приймальних комісій минулорічні сертифікати. А потенційні заочники, що закінчили школу до 2007 року включно взагалі можуть не складати тестування.

Одним з нововведень створили додаткову напругу щодо тих, хто складав ЗНО у 2008 році, коли не використовувалися електронні бази сертифікатів. Тож, абітурієнт, який втратив паперову копію сертифіката, може бути позбавленим отримати дублікат, який дійсно відповідає результатам тестування.

Ще одне нововведення зробило заочну освіту «неповноцінною»: для зарахування на «заочку» не потрібно мати того рівня знань, що вимагається від абітурієнтів стаціонару.

Загалом основним недоліком цьогорічної вступної компанії є те, що спотворилася сама суть ЗНО – поставити в один ряд усіх і вибрати найдостойніших. Адже в один ряд ставлять тих, чиї знання оцінювалися за різними критеріями і в різний час.

А хабарі будуть?


Відповідальний секретар з комісії ВНУ Андрій Слащук розповідає, що біля їхнього вишу «крутяться рішали», які пропонують то провести без черги, аби пришвидшити подачу документів, то навіть натякають, що можуть проштовхнути на державне місце за певну суму.

«Щоденно я наголошую і членам комісії, і абітурієнтам, що ніхто ні з ким не домовлятиметься, тому не варто навіть пробувати щось комусь там пропонувати. Я сам ходжу по дітях, по чергах і запитую, чи вони нікому нічого не платили. В нас навіть папки, файли, конверти забезпечує університет. Все це не потрібно приносити із собою. Однак діти в черзі кажуть, що ходять чутки, що все це треба купувати», – каже він.

Відтак на абітурієнтах вчасно наживаються підприємці, які торгують канцтоварами. Запустити таку чутку у маси зовсім не важко, тож їхній бізнес процвітає, нарікають у приймальних комісіях.

«По вулиці ходять всілякі «рішайли» і кажуть «я тобі рішу». Що ж ти можеш вирішити, якщо на сайті все буде вивішено? Кількість державних місць, і позиція кожного абітурієнта. Всі ці люди – шахраї!» – наголосив Слащук.

Тим часом у Міністерстві освіти працює «гаряча лінія» для абітурієнтів – багатоканальний консультативний телефон (044) 486-28-49, за яким вступники мають змогу як скаржитись, так і розпитувати у фахівців про усі тонкощі вступної кампанії.

Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 20 Липня 2010 01:08
Ой, авторці варто попрацювати над своїм мовленням. Пунктуація кульгає, в граматиці виразні недоречності... А стиль викладу - то загалом щось жахливе і кострубате... Соромно!
Математик Показати IP 20 Липня 2010 01:27
Хабарі нікуди не поділися. Рєшали з університетів (хай не вішають лапші, мол хтось між людьми ходить - усі хто мав домовитися уже домовилися в стінах вузу) роблять так: поки формуються списки - усе тихо. Але тільки списки вивішуються - починається активний рух документів: люди забирають подані заявки і йдуть вчитися там, де їм подобається, адже частина попоступала на кілька факультетів у кілька вузів. І якраз у цій нерозберисі і протягують своїх: ніхто ж публічно не показує як саме зміщаються списки. Пропоную тут розказувати, хто які схеми знає і хто скільки заплатив. Моїм знайомим влаштувати сина в один з факультетів ВНУ коштувало торік 2,5 тис доларів. На державну форму навчання, само собою.
123 Показати IP 20 Липня 2010 22:10
Математик,если сыну Ваших знакомых так повезло,то это не значит, что все будут поступать за деньги.Есть спрос-есть предложение.Хотят платить=пусть платят.НО:умный абитуриент с достаточным количеством баллов наверняка поступит(если не возникнут вдруг льготники).
Математик до 123 Показати IP 21 Липня 2010 09:32
Хотят платить - пусть платят? Ви шановний або страшенно лукавите або просто ніколи не стикалися з тим, що робиться у вузах. Без грошей поступають там тільки генії. всі інші - платять.
Нік Показати IP 21 Липня 2010 08:10
Є одна інтересна деталь, яка нводить на деякі роздуми ще з минулого року, коли поступав на навчання син. Після здачі документів місце абітурієнта відображене на сайті для вступників і тут не придерешся. Однак після того як син був зарахований до іншого ВУЗу, він забрав документи з ВДУ. З 20 державних місць син був 12 хто забрав документи. Однак фактично до сьогоднішнього дня він значиться в рейтингу факультету як такий що зарахований на навачання. Чому ніхто не відображає рух абітурієнтів, які зараховуються на місце тих хто забрав документи. Не відомо чи це двадцять перший по списку чи двохсотий. Отут мені здається і вступають в справу "рішали"
Математик до Нік Показати IP 21 Липня 2010 09:29
Якраз про цю схему я й говорю.
123 до Математик Показати IP 22 Липня 2010 20:47
Уважаемый математик,рада услышать,что могу причислить себя и моих друзей к гениям, поскольку поступали мы своими силами.Я устала доказывать обратное всем, кто считает, что всё решают деньги.Почему не попробовать поступить своими силами?!Кстати, с тем,что делается в университетах,я имею счастье сталкиваться -я там работаю.
Математик до 123 Показати IP 23 Липня 2010 00:28
Дарма ви себе відразу до геніїв зарахували. якщо ви зараз працюєте - значить поступали не у найближчі 7-8 років. тоді може якась дивина і сталася... а якщо маєте щастя там працювати, то не я вам а ви мені можете розказати про те, скільки коштує залік чи екзамен. Чи ви не в курсі і цього? )))))))))))))0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus