USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Робота за кордоном: як не потрапити на гачок аферистів та не залишитися ні з чим

2 Червня 2021 16:43
За кордоном працюють близько п’яти мільйонів українців – це приблизна статистика, адже дуже багато людей там не неофіційно.

На що варто звертати увагу, коли хочете влаштуватися на роботу за кордоном, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

Віталію 45 років. Чоловік живе у місті Дрогобич. У 24 роки потрапив в аварію: його збила машина. Як наслідок, у нього травмований хребет. Потім лікарі відправили на масаж. Це йому так сподобалося, що він вирішив поєднати з цією справою своє життя. У місті, де живе Віталій, йому за місяць вдається заробити шість тисяч гривень. Натомість в Чехії масажист може отримувати понад 30 тисяч гривень.

Чоловік почав шукати компанію, яка зможе офіційно його працевлаштувати, і знайшов. Через Viber сконтактував з фірмою, а потім відправив копію паспорта, ідентифікайційного коду, а також заплатив 13 тисяч гривень за супровід. Але вже рік ні послуг, ні грошей. На телефонні дзвінки у компанії ніхто не відповідає.

«Сніданок» знайшов в інтернеті цікаву інформацію про фірму. Більшість відгуків свідчать про те, що вони аферисти. Такі коментарі треба бачити до того, як надішлете і документи, і гроші. Це перша порада, на що потрібно звертати увагу, каже Андрій Котов. Він вже три роки допомагає українцям з працевлаштуванням в Польщі та Чехії. За його словами, важливо, щоб усе було офіційно. Тому перед тим, як збиратись на заробітки, Андрій радить перевірити, чи є у цієї компанії ліцензія. Вона може бути тільки в тих, хто працює з іноземними партнерами. Перевірити, чи справжня ліцензія, можна на сайті Міністерства соціальної політики: там є перелік акредитованих компаній.

Якщо ж вас ошукали, то варто зібрати всі докази та написати заяву до поліції. Вона має відкрити кримінальне провадження і провести розслідування. Гроші вдасться повернути лише у випадку, якщо поліція знайде зловмисників і притягне їх до відповідальності за статею шахрайство. Окрім відшкодування, шахраям може загрожувати позбавлення волі до 12 років.

Як ми писали, у Польщі не вистачає сезонних найманих робітників з України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus