USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Роман Безсмертний у Луцьку: про перезаснування держави, повернення Донбасу та новий парламентаризм*

7 Вересня 2018 13:48
Подолання розриву між державою та суспільством, повернення окупованих територій, НАТО, децентралізація і політика не як шоу, а як мистецтво державного управління: політик і кандидат у Президенти України Роман Безсмертний розповів, якою бачить Україну майбутнього та які пропонує шляхи розв’язання існуючих проблем.

Про це йшлося під час зустрічі-дискусії «Якої ми хочемо України», що відбулася в Луцьку в середу, 5 вересня. Цикл всеукраїнських форумів «Якої ми хочемо України» є тією платформою, де за допомогою громадянського суспільства виробляється бачення майбутнього держави, яке стане основою президентської стратегії.

За словами Безсмертного, важливо розуміти, як жителі Волині бачать майбутнє країни – з огляду на визначальну роль регіону в український історії та того внеску, який волиняни роблять у розвиток держави сьогодні. Під час дискусії основну увагу зосередили на кількох ключових проблемах, зокрема війні та безпеці, корупції, економіці та соціальній сфері.
Однією з найгарячіших тем стало питання окупованих територій. Так, Роман Безсмертний пояснив, чому вважає, що потрібно вести діалог з Кремлем.

«З Путіним спілкується Трамп, з ним спілкується Меркель, спілкується Макрон. А ми кажемо «ні, не треба!» Ви думаєте, що американці задоволені тим, що робить Росія? Але вони спілкуються, а ми щодня втрачаємо людські життя і ресурси. Йдеться не про боязнь, а про усвідомлення політичним керівництвом України, нинішнім і наступним, своєї відповідальності. Йдеться про діалог заради миру і на цей діалог треба йти», - зазначив Роман Безсмертний.

Він закликав відкинути ідею про те, що Донбас і Крим можна просто «відрізати»: заради виживання держави у довгостроковій перспективі ми не маємо права розкидатися нашими територіями та громадянами, а Донбас і Крим є беззаперечною територією України.
Іншою складовою на шляху повернення окупованих регіонів є налагодження діалогу з тими українцями, які там живуть і є, по суті, заручниками геополітичних ігор Росії. Можливим інструментом такої роботи може стати церква. Адже на Донбасі приблизно половину приходів становлять протестантські церкви і церкви УПЦ КП, які підтримують єдність України. Також треба ухвалити державну програму переселення тих, хто бажає виїхати з окупованих територій.

Але в будь-якому разі питання завершення війни та безпеки не може бути вирішено без сильної професійної армії. Війна на сході України є конфліктом, який впливає не тільки на безпеку Центральноєвропейського регіону, але на безпеку всього континенту. Тому обговорюючи тему можливого вступу України в НАТО, Роман Безсмертний зазначив, що лідери європейських країн, очевидно, зрозуміли свою помилку 2008 року, коли на саміті у Бухаресті не надали Україні План дій щодо членства в Альянсі. На його думку, зараз для України доречнішим буде посилювати партнерство не стільки з НАТО, скільки зі США. Хоча, звісно, війна штовхає Україну і на все більше зближення з Північноатлантичним альянсом.
Говорячи про безпеку, Роман Безсмертний відзначив, що український уряд практично не займається цим питанням, сконцентрувавши натомість свої зусилля на надмірному регулюванні бізнесу. І це є великою проблемою, оскільки держава має створювати стандарти, а не займатися продукуванням дозволів і заборон. Існування двох урядів – офіційного в Кабміні і неофіційного в Адміністрації Президента – є простором для постійної корупції.
Своєю чергою, новостворені антикорупційні структури в Україні скоріше борються з наслідками корупції, а не з її причинами. Причини ж полягають в слабкості таких органів держави як Фонд державного майна або Антимонопольний комітет.

Щодо економіки та соціальної сфери, Роман Безсмертний зауважив, що країні необхідні прозорі та єдині для всіх правила гри та зменшення регуляторних функцій держави. Крім того, інститути влади мають реагувати на сигнали, що подає громадянське суспільство, інакше розрив між державою та людьми ставатиме все небезпечнішим для самого існування України.

Також обговорювалося питання децентралізації влади. У 2005 році Роман Безсмертний був віце-прем’єром з питань адміністративно-територіальної реформи, яку так і не дали втілити через протиріччя між урядом та президентом. Тоді були підготовлені зміни до законів, де було чітко прописано, які повноваження має громада, район, область. Дві третини повноважень пропонувалося передати місцевому самоврядуванню, менше третини районам і зовсім мало області.

Коли у 2014 році реформу нарешті розпочинали, Роман Безсмертний закликав не гратися в добровільність та обіцянки. Він наголошує, що громади повинні мати бюджети та повноваження, а на рівні районів не потрібні представники держави, адже там на 100% сконцентровані питання, що стосуються місцевого самоврядування.
На більш високому рівні народного представництва, у Верховній Раді, важливо відповісти на питання про те, яким має бути парламентаризм як такий. Роман Безсмертний бачить парламент двопалатним. Саме така Верховна Рада дасть змогу регіонам більш ефективно представляти та відстоювати свої інтереси. Ідею проводити вибори за відкритими списками він назвав черговою модою у політикумі, яка не вирішує більш нагальних питань роботи Верховної Ради і інститутів влади в цілому.
За словами Романа Безсмертного, необхідно змінити самі цінності, на яких сьогодні базується влада. Політика в Україні перетворилася на шоу замість того, щоб слугувати інструментом розв’язання проблем. В класичній формі політика є мистецтвом державного управління, а не цілуванням корів чи концертами, чим сьогодні займається значна частина депутатів та міністрів.

Деградація правлячого класу стала особливо помітною після того, як з життя пішла плеяда політиків, які стояли біля витоків сучасної України, на зразок В’ячеслава Чорновола або Михайла Гориня. Причиною такого занепаду стало приниження ролі еліти та інтелігенції, які не можуть в таких умовах реалізовувати своє головне завдання – виробляти соціальні орієнтири. Існуючий розрив між державою та суспільством треба долати не популізмом, а сформувавши відповідь на питання, яким цінностям ми хочемо слідувати.

Роман Безсмертний вважає, що Україні потрібен інший Президент, уряд, інша система формування влади, яка буде стояти на принципово іншій системі цінностей. «Поняття «новий» чи «старий»- це простограслів. Я кажу про принципову іншість підходів і поглядів з точки зору цінностей. Нам необхідне глибоке інституційне перезаснування держави», - переконаний Роман Безсмертний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus