USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Російська фірма програла Україні 12-мільярдний позов

7 Липня 2016 07:00
У Верховному суді України в середу розглядали справу на 12 мільярдів гривень. Їх хотіла отримати російська компанія з контейнерних перевезень від Іллічівського морського порту.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

На засідання прийшли юристи порту, міністерства інфраструктури, прокурор ГПУ та представник компанії "Контейнерний термінал Іллічівськ", що належить депутату Держдуми Росії Віталію Южиліну.

Ця історія почалась ще в 2005 році. Тоді російська компанія підписала контракт із одним із найкращих портів України. За чотири роки порт поступово став збитковим. Контракт вдалось розірвати у 2009 році. За три роки без росіян порт наростив товарообіг і збільшив прибутки. Та за часів Януковича знову почались проблеми. Спочатку із бійками і арештами в керівництво ввів свою людину Борис Колесников. А за півроку за погодженням тодішніх прем'єрів Росії Володимира Путіна та України Миколи Азарова контракт з росіянами поновили.
У 2013 році змінилось законодавство і всі українські причали передають у власність новоствореній державній компанії, а у самому порту змінюють керівництво. Новий директор Юрій Крук у судовому порядку розриває договір із "КТІ" та виграє всі одеські господарські суди. Порт знову стає прибутковим.

Однак минулого року новопризначений губернатор Михайло Саакашвілі відсторонив Крука і знову змінив керівництво на лояльне до російської компанії. Напередодні засідання суду директор порту Сергій Крижановський та директор "КТІ" Андрій Павлютін відпочивали в нічному клубі в Одесі.

"КТІ" знову подала позов до суду, щоби стягнути на свою користь більше 12 мільярдів гривень за нібито недотриману вигоду. Порт виграє суди першої та другої інстанції. Але в лютому цього року суддя вищого господарського суду Віктор Швець приймає рішення на користь росіян. За ним вони мають отримати 250 мільйонів гривень як свій внесок у статутний фонд, а позов про 12 мільярдів відправляє на повторний розгляд.

За збігом обставин, уже за місяць співробітники СБУ затримують суддю на хабарі. Ряд інтернет-ЗМІ стверджують, що серед іншого співробітники СБУ задокументували хабар і від "КТІ". Спроба розпитати представника "КТІ" про хабар Швецю перед засіданням Верховного суду була невдалою. Чоловік закрив обличчя від камери і попросив не знімати його. Засідання суду тривало годину. Заслухавши сторони, колегія суддів на чолі із Тетяною Жайворонок повністю відхилила позов росіян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus