USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Російські окупанти катують персонал захопленої Запорізької АЕС, – міністр енергетики

9 Березня 2022 08:01
Російські окупанти катують персонал захопленої Запорізької АЕС.

Про це у Facebook повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, передає УНІАН.

«Персонал захопленої росіянами Запорізької атомної станції піддається катуванням. Більше того, за наявною у нас інформацією, війська окупантів змусили керівництво станції записати звернення, яке планують використати в пропагандистських цілях», – зазначив він.

За словами Галущенка, пропагандистська машина Росії хоче створити черговий фейк, який транслюватиме своїм громадянам та міжнародній спільноті для виправдання власних злочинів.

«Працівників Запорізької атомної станції вже чотири дні утримують у заручниках. Всередині станції перебувають близько 500 російських солдатів і 50 одиниць важкої техніки. Працівники станції фізично та психологічно виснажені», – повідомив він.

Міністр закликав міжнародних партнерів вжити всіх заходів для того, щоб заборонити ведення бойових дій довкола атомних станцій, вивести окупаційні війська з захоплених атомних об’єктів та закрити небо над Україною.

«Аварія на атомних станціях внаслідок застосування росіянами зброї призведе до катастрофи загальноєвропейського масштабу. Відповідальність за це буде цілком на Росії. Якщо таке станеться, європейцям доведеться змінити затишок своїх осель на радіаційні укриття. Разом ми маємо покласти край ядерному тероризму Росії. Це потрібно зробити зараз – допоки не стало надто пізно», – наголосив Галущенко.
Окрім того, міжнародне агентство з атомної енергії втратило зв'язок із системами моніторингу на Чорнобильській АЕС. Раніше станцію захопили російські окупанти.

Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, пише Reuters.

«Віддалене передавання даних із систем моніторингу гарантій, встановлених на Чорнобильській АЕС, було втрачено», – наголосили в агентстві.

Нагадаємо, російські військові захопили Чорнобильську АЕС після жорстких боїв 24 лютого. Станція працює у плановому режимі, але персонал тримають у заручниках. Люди не можуть вийти, вони облаштували тимчасові гуртожитки та їдять раз на день.

Україна назвала захоплення росіянами ЧАЕС ядерним тероризмом. Росіяни порушують вимоги радіаційної безпеки. Це становить загрозу не лише для України, але й для всього світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus