USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Рожище 2014-го: хроніки подій

5 Січня 2015 21:00
Непростий, переломний, кривавий – так можна охарактеризувати минулий 2014-ий рік як для України в цілому, так і для маленького містечка Рожище зокрема, бо, як відомо, історію творить народ.

А починалась ця історія мирним протистоянням тисяч українців проти корумпованої діяльності тодішньої злочинної влади, що знехтувала проєвропейським зовнішньополітичним курсом. Не стояли осторонь тих подій і рожищенські патріоти. Для прикладу, словом та піснею підтримували протестувальників учасники народного аматорського фольклорного колективу «Писанка» районного дому «Просвіта» під керуванням Валентини Добровольської, котрі кілька разів виступали на київській сцені, а плакат місцевого майстра пензля Віталія Шевченка «Беги, Витя, беги. Рожище», який небайдужі рожищенці розмістили на столичній ялинці, став згодом основою для своєрідного рімейка відомої італійської народної пісні учасників руху опору в часи Другої світової війни «Белла, чао!» з аналогічною назвою «Витя, чао!».



Точкою неповернення у боротьбі за європейську Україну стали криваві події на Майдані 19-20 лютого – правляча влада повстала проти власного народу зі зброєю. Кров невинних зібрала тисячі обурених в містах та містечках по всій Україні. Недовіру представникові правлячої партії, голові райдержадміністрації Володимиру Масалову виявили також рожищани. Беззаперечне «НІ!» старій владі в особі голови районного осередку Партії регіонів Сергія Горбача відлунювало дружним стоголоссям мітингувальників. Це була перша перемога революції гідності у Рожищі.
Перемога, продиктована смертями патріотів Небесної Сотні, символічну дошку пам’яті яким відкрили поряд з пам’ятним знаком воякам УПА в центрі міста.



Настали тривожні часи. З метою охорони громадського порядку в місті, захисту прав та свобод громадян формується громадське формування «Народна самооборона» міста Рожище, яке головно об’єднує місцевих активістів Майдану, усіх небайдужих, хто прагне змінити життя на краще та нести відповідальність за ці зміни. У Рожищі самооборона патрулює вулиці, співпрацює з районною міліцією, намагається вирішити питання забруднення міста побутовими відходами, залучаючи громадян до прибирання. А ще, з огляду на неправомірне військове втручання Росії в Крим, самооборонівці тренують тіло і душу, аби при першому поклику стати на захист рідної землі.

А вже в квітні перші земляки-рожищани відправляються на сорокаденні навчання, які пізніше виявляться справжньою війною.

З того часу завдяки активістам ГФ «Рожищенська самооборона» організовується широкомасштабна робота, спрямована на підтримку української армії. Дві-три тонни зібраного жителями міста та району вантажу щотижня доправляють в зону АТО.



Серед найактивніших самооборонівців справжні патріоти Володимир Добровольський, Юрій Пусяк, Валерій та Віра Шварцкопи, Олександр Дулюк та інші. «Все для перемоги!» - це не тільки основний принцип роботи рожищенських самооборонівців, це клич сьогодення , який об’єднав у спільному бажанні перемоги тисячі жителів міста та району, це вимога часу, за якою живуть усі небайдужі не один місяць поспіль.
Нині з ФГ «Народна самооборона» міста Рожище співпрацюють навчальні заклади та організації, підприємці та пенсіонери, усі, кому небайдужа доля України. Ярмарки мистецьких робіт, пісенні фестивалі, зустрічі з відомими людьми задля збору благодійної допомоги військовим – вже звичне явище для України, де армію забезпечують волонтери та народ, а не держава.

Вибори Президента України у Рожищі співпали із виборами міського голови. Серед семи кандидатів очільником Рожища обрали місцевого депутата-підприємця, молодого та енергійного В’ячеслава Поліщука. Чи виправдали обранці народну довіру – питання неоднозначне. Проте, коли серед позитивних напрацювань міського голови називають помітні зрушення в місті щодо вирішення питань енергозбереження та ремонту доріг, освітлення вулиць, то на рівні державної вертикалі влади рожищан обурюють часті зміни керівництва. До слова, район і нині живе та працює без голови РДА.



Негативно позначилось на економічному розвитку міста та району, наповненні його бюджету припинення, а згодом лише часткове відновлення роботи місцевого сирзаводу, що входить до молочних підприємств групи «Терра Фуд».

Реальним прикладом боротьби з вседозволеністю та безкарністю у правоохоронних органах називають рожищенці цьогорічний вирок Апеляційного суду Волинської області (позбавлення волі на 6-8 років) у справі дворічної давнини про жорстоке побиття дільничними райвідділу міліції Андрієм Масловим та Віктором Рудусем громадянина Бориса Бекуріна, який не хотів з ними співпрацювати.

Здається, перший екзамен на людяність, справедливість, милосердя, громадянську зрілість ми здали.

Майдан, війна, сотні загиблих – все це незагойною раною лягло на наші зболені серця, в місті пожвавився молодіжний патріотичний рух, зокрема активно запрацював осередки громадських організацій «Іскра» та «Національний Альянс».

Серед позитивних моментів у життєдіяльності міста можемо назвати відкриття відремонтованого за європейськими стандартами пологового відділення Центральної районної лікарні. Хочеться вірити, що при усі негаразди новонароджених рожищан у 2015-му буде більше.



Задля задоволення духовних потреб представників Греко-Католицької Церкви, в місті розпочав діяльність храм Святого Апостола Івана Богослова.

Справжньою спортивною гордістю Рожища можемо назвати цьогоріч ученицю ЗОШ №1 міста Дану Карпович, триразову чемпіонку України зі спортивної акробатики, яка цьогоріч на Чемпіонаті світу в Парижі посіла почесне четверте місце.



«Найкращим читачем України-2014» стала наша землячка Вікторія Сендецька, а приз глядацьких симпатій із Всеукраїнського конкурсу «Діти за чисту енергію» привезла вихованка Будинку дитячої творчості Анна Мура.



Отож, найголовніше сьогодні – спільними зусиллями відстояти мир та спокій в Україні, аби ці юні таланти могли й далі рости та розвиватись.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯКИМ БУВ 2014 РІК ДЛЯ ВОЛОДИМИРА-ВОЛИНСЬКОГО. ОГЛЯД
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus