USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Русловідновілювальні та водозахисні роботи на Прип’яті шкодять природі?

27 Жовтня 2008 09:38
Голова постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Олег Кіндер провів перше засідання робочої групи з вивчення питання проведення русловідновлювальних та водозахисних робіт у заплаві річки Прип’ять. Ініціатором створення такої структури виступило держуправління охорони навколишнього природного середовища в області, – інформують 27 жовтня «Волинські Новини».
Приводом для початку діяльності робочої групи, за повідомленням офіційного сайту Волиньради, стали численні звернення громадських природоохоронних організацій України, Росії та Молдови з вимогою призупинити усі русловідновлювальні і водозахисні роботи у заплаві Прип’яті, оскільки це може стати причиною погіршення стану цінних територій, де існують рідкісні види флори й фауни, які охороняються міжнародним природоохоронним законодавством. Документи розглядала профільна комісія облради, яка й підтримала пропозицію управління.
На своє перше засідання робоча група виїжджала до Любешівського району. Фахівці галузі, науковці, представники органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, природоохоронних установ мали можливість на власні очі оцінити тривожні перспективи, описані у зверненнях громадських організацій. Думки розділились.
Наприклад, кандидат біологічних наук Іван Легейда виступив за встановлення в Україні мораторію на гідроінженерне втручання в екосистему заплави верхів’я Прип’яті на найближчі 10 років. Це, за його словами, сприятиме посиленню процесів із самовідновлення первісного природного стану річки, вологих лук та поступовому зняттю проблеми підтоплення прилеглих селищ під час повеней.
У свою чергу, начальник Волинського обласного управління водних ресурсів і водного господарства Юрій Бахмачук переконаний, що альтернативні підходи у вирішені екологічних проблем змогли б значно поліпшити екологічний стан. Йдеться про збільшення пропускної здатності річок, ліквідацію загат, розчистку русел, будівництво дамб для захисту окремих населених пунктів.
Ідею проведення русловідновлювальних та водозахисних робіт відстоює кандидат технічних наук, старший науковий співробітник інституту гідротехніки і меліорації УААН Олена Цвєтова, яка веде науковий супровід проекту. Вона переконує, що такі роботи потрібні для запобігання паводків і не призведуть до негативних змін в екології Прип’яті.
Робоча група продовжить вивчати аргументи науковців на своєму наступному засіданні, яке заплановане на першу декаду листопада.Після підготовки ґрунтовного експертного висновку робочої групи це питання знову розглядатиме постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus