USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Саджання кактусів і створення мультиків: у Луцьку тривають оздоровчі табори для дітей

21 Липня 2023 15:18
Упродовж тижня двадцять дітей із Луцька вчилися основам журналістської професії. Вони створювали відеосюжети, робили фоторепортажі та знімали мультфільми. Все – в рамках проєкту «МедіаКактус: історія в моменті», який реалізує Волинська обласна бібліотека для юнацтва.

Мета цього проєкту – навчити дітей розповідати, створювати історії та відкривати світу свою особистість на прикладі професії журналіста.

«Ми адаптували різні заняття, терапії, ігри, лекції спеціально для дітей віком від десяти до тринадцяти років. Намагалися доступніше та цікавіше пояснити їм специфіку цієї професії», – зазначила головна бібліотекарка науково-методичного відділу Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Валентина Романишина.

До слова, Валентина – випускниця факультету філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки. Тож вона ділилася з дітьми основними навиками професії журналіста з власного досвіду.
Протягом тижня діти відвідували різноманітні події, на основі яких робили власні журналістські матеріали. Наприклад, вони відвідували студію місцевого телеканалу, монтували відеосюжет, проходили квест бібліотекою, робили фоторепортаж, ліпили героїв із пластиліну та знімали про них мультик, вчилися сторітелінгу за допомогою казок, писали коментарі.

«Сьогодні в нас завершальний день. Оскільки символом свого табору ми обрали кактус, то сьогодні діти посадили кактуси. Це те, що вони понесуть із собою додому на згадку. До речі, ми говорили з дітьми про те, як же ці знання, здобуті в таборі, знадобляться їм у житті, навіть якщо вони не стануть журналістами. Вони перераховували навики комунікації, вміння правильно формулювати запитання, писати тексти, знімати та монтувати відео, відрізняти якісний журналістський матеріал від неякісного», – зазначила Валентина Романишина.

Як додала, проєкт довгостроковий і вже на початку наступного тижня двері бібліотеки знову відчиняться для нових дітей, які здобуватимуть знання, практичні навички, творчо розвиватимуться в рамках «МедіаКактусу».
Загалом із початку літа в бібліотеці для юнацтва постійно відбуваються різноманітні табори для дітей. Проведення корисного дозвілля для школярів незмінно підтримує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Як розповіла голова правління Фонду Катерина Шкльода, табори передусім скеровані до дітей пільгових категорій, переселенців і дітей військовослужбовців.

«На жаль, зараз є не дуже багато можливостей, аби оздоровлювати дітей. Ми шукаємо такі можливості серед громадського сектору і серед комунальних установ нашого міста. Наприклад, бібліотека для юнацтва організовує таборування для дітей протягом усього літа. Фонд Ігоря Палиці намагається максимально підтримати такі таборування, аби відірвати дітей від ґаджетів, щоби вони провели час із користю, щоб вони потоваришували, соціалізувалися й відволіклися від тривог», – прокоментувала Катерина Шкльода.
Завдяки проєкту «МедіаКактус» діти почерпнули інформацію про те, як користуватися сучасними технологіями правильно, як фільтрувати повідомлення, як аналізувати дані.

«Вважаю, що ця інформація неодмінно знадобиться їм у майбутньому, – зауважила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода. – Це не єдині таборування, які підтримує Фонд. Ще, наприклад, тривають табори комунального закладу «Спорт для всіх» Луцької міської ради і громадської організації «Герць». В основному доєднуємося приємними подарунками для дітей, аби вони запам’ятали цей час».
Катерина, Оксана, Кіра та Анастасія – переселенки з Донецької області. Вони познайомилися та потоваришували на таборі в луцькій бібліотеці.

«Нам розповідали про журналістику. В нас був квест, коли потрібно було бігати по всій бібліотеці й шукати QR-коди. Ще ми ліпили з пластиліну та садили кактуси. Найбільше сподобалося сьогодні з пожежниками та вчора, коли ми ліпили з пластиліну», – поділилася Катерина.
На завершення табору діти поспілкувалися з рятівниками. Працівники Луцького районного управління ГУ ДСНС у Волинській області розповіли їм про перші дії в разі виникнення пожежі чи витоку газу, а також продемонстрували обладнання пожежного автомобіля в дії.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus