USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Сафарі, байдарки, пікніки: активний відпочинок на Шацьких озерах*

3 Липня 2019 13:18
Шацькі озера відомі своєю унікальною красою, неповторністю, чистою екологією та активним відпочинком. Саме активні екскурсії організовує місцева туристична компанія «Світязь Active» (сторінка у Facebook, Instagram). Цього літа вони святкують свій перший ювілей. Хто є її засновником, звідки ідея створення екскурсій Шацьким поозер'ям і що цікавого вони пропонують туристам, ми вирішили запитати в ідейного натхненника і керівника «Світязь Аctіve» Володимира Кубая.

Володимире, розкажіть як у вас виникла ідея проводити екскурсії?

– Розпочалося все з того, що мені захотілося дізнатися як найбільше фактів про мою місцевість. Тому, я почав мандрувати територією району на велосипеді. Я дістався до усіх 24 озер ШНПП і побачив, що кожне із них – унікальне. Шлях до водойм я запитував у людей по селах, які минав і, одночасно, отримував додаткову інформацію про цікаві місця та об‘єкти. І коли я об‘їздив наш край, мені захотілося поділитися враженнями, показати неймовірну красу і своїм друзям та знайомим. Тому й виникла ідея проводити екскурсії Шацькими озерами.

А які були перші маршрути і екскурсії?

– Перша екскурсія була автомобільна – «Шацькі озера – Перлини Волині», її маршрут складався з п‘яти озер: Світязь, Велике Чорне, Люцимер, Перемут і Пісочне, а також наукового об'єкту національного значення – радіотелескоп «Уран-3» і Петропавлівський чоловічий монастир. Потім ми почали проводити екскурсії на байдарках «Поліські джунглі» озером Перемут і Луки: висаджувались на острові плавуні, а тоді через канал випливали на Світязь. Враження і емоції туристів були вражаючі. Їм подобалося відчувати себе такими собі Робінзонами (усміхається – авт.).
Далі все більше і більше в моду входив здоровий спосіб життя. І аби не відставати від трендів, до своїх послуг ми додали подорожі на велосипедах до озер Кримне, Пісочне, Карасинець, проїжджаючи через мішані ліси та місцеві села, у яких ще досі збереглися автентичні українські традиції.

А тоді з’явилися і пішохідні екскурсії «Мауглі» навколо озер Люцимер та Світязь.

А як ви знаходили туристів, які хотіли відвідати ваші екскурсії?

– Спочатку ми ходили пляжем і пропонували людям наші послуги. Тоді ніхто не знав, що в нас крім Світязя є ще понад два десятки озер. Тому для нас найголовнішим було показати туристам наш мальовничий край. І вже через деякий час, люди самі почали приходити до нас і проситися на екскурсії.

Які маршрути найпопулярніші? Що найчастіше обирають туристи?

– Люди найбільше люблять маршрут під назвою «Сафарі». На радянському позашляховику УАЗ 69 вони катаються бездоріжжям, лісовими хащами, минають села, яких не торкнулася цивілізація. Аби перепочити – розбиваємо пікнік біля озера Ритець, яке знаходиться на кордоні з Білоруссю. До речі, це одна з найулюбленіших частин маршруту, адже озеро має червоний колір води. Уявляєте як це заворожує?! Особливо, коли зустрічаєш біля водойми схід чи захід сонця.
Також туристам подобається екскурсія «Поліська Амазонка» – це спуск на байдарках довгим каналом, який сполучає два озера Пулемецьке та Острів’янське. Крім того, на одному з берегів туристів висаджують у мальовничому ялиновому лісі. Приваблює людей і піша екскурсія «Озерний лабіринт», де потрібно пройтись сосновим лісом до озер, а тоді їх перепливти на човнах. Користуються популярністю й індивідуальні екскурсії.
А як проходять індивідуальні екскурсії?

– Така послуга – одна з наших новинок. З’явилася вона рік тому через великий попит туристів, які зверталися до нас. Тепер їм не обов‘язково приєднуватись до групи, для них наш гід проводить особисту екскурсію. Більше того, можна самим обрати місця для огляду і скласти свій, індивідуальний маршрут.

А як щодо людей, які вам допомагають? Я маю на увазі ваш колектив?

– Наш колектив дружній. У нас панує взаємодопомога і підтримка. Ми надзвичайно любимо свою роботу і завжди дбаємо про якість обслуговування туристів. Є досить цікаві колеги, які точно вас здивують. Наприклад, в перші роки роботи до нас прийшов влаштовуватись інструктором 69-річний Євген Михайлович Цвид, який на велосипеді об‘їздив майже всю Україну. Спочатку, мені не дуже хотілось брати його на роботу, через досить поважний вік, а в нас, перш за все, фізична робота. Та він мене переконав, і я не пошкодував про це ні дня. Євген Михайлович постійно має чимало ідей. Саме він назвав острів на озері Луках – «Островом Бажань», адже люди завжди залишали там монети, аби повернутися.
Крім того, ідея створення екскурсії «Safari» на позашляховику належить нашому колезі Сергію. Відпочиваючи на морі, він побачив що на автомобілях УАЗ 69 катають людей, тому ми вирішили переробити цей позашляховик в джип-сафарі.
Як розвинулись і вдосконалились послуги «Світязь Active» за роки?

– Спілкування з туристами завжди мотивує нас розвиватися і вдосконалюватися. Нам важливі їхні пропозиції, зауваження чи ідеї. До речі, зараз деякі думки туристів – є головними елементами екскурсій. Наприклад, пригощаємо туристів гарячим трав'яним чаєм, завареним на вогні. І, один з найулюбленіших моментів – смаження сала. Також, на екскурсіях ми ніколи не повертаємось тим самим шляхом. Цю ідею нам запропонувала відома спортсменка Яна Клочкова.
Ого! То Ваші екскурсії відвідували навіть знаменитості?

– Звісно. Адже нам є чим похвалитися. В нас були: Олександр Пономарьов, Яна Клочкова, Ян Сломко, Віктор Кузьменко (батько Скрябіна), Сергій Притула, Олександр Педан, Ольга Фреймут і Дзідзьо. Про наш надзвичайний край знімали різноманітні відео-матеріали відомі українські телеканали: «1+1», «ТРК Україна», «ІСTV», «Новий канал».

Чи даруєте ви щось туристам на згадку про вашу компанію та послуги?

– Так. На усіх екскурсіях ми даруємо кожному мандрівнику авторський диплом «Світязь Active» – «сміливого, умілого, веселого екстримала-мандрівника».

Можливо ваша компанія щось видавала?

– Ми створили і надрукували «Путівник» для мандрівника і туристичну карту Шацького національного природного парку. І писали, навіть, легенди нашого краю.
І останнє запитання, які плани на майбутнє?

– У майбутньому ми плануємо далі розвивати та вдосконалювати наші послуги активного і цікавого відпочинку на Шацьких озерах. А саме: збільшувати та змінювати наші маршрути, вносити нові ідеї в проведення екскурсій, намагатись враховувати усі бажання наших клієнтів. Адже найголовніше для нас, щоб туристи залишились задоволені послугами нашої туристичної фірми «Світязь Active».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus