USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

СБУ викрила агентурну мережу ГРУ РФ, до якої входив народний депутат України

24 Червня 2022 15:12
Служба безпеки викрила агентурну мережу Головного управління Генштабу РФ (відомого як ГРУ), яка мала допомагати ворогу в захопленні України.

До неї, зокрема, входив народний депутат Андрій Деркач, який, за даними слідства, курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України, повідомляють в СБУ.

Наразі стосовно народного депутата розпочато досудове розслідування.

Оперативну розробку мережі вели давно, але остаточно СБУ нейтралізувала її на початку війни, затримавши колишнього помічника нардепа Ігоря Колеснікова. Власне, він, будучи негласним співробітником ГУ ГШ РФ із позивним Ветеран, був зв’язківцем і фінансовим кур’єром між російськими спецслужбами і Деркачем.

За словами Колеснікова, Деркача було завербовано у 2016 році. З ним особисто працювало вище керівництво ГРУ – начальник управління Ігор Костюков і його перший заступник Володимир Алексєєв.

Читати ще: СБУ оголосила підозру в державній зраді політтехнологу Медведчука

Нардеп, зокрема, отримував кошти від ГУ ГШ РФ для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України. На реалізацію своїх планів ГРУ виділяло по три-чотири мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача.

Читати ще: Світить 15 років тюрми: ДБР завершила досудове розслідування у провадженні про держраду Медведчука

Сам Колесніков після затримання пішов на угоду зі звинуваченням і дав багато цікавих свідчень. У травні суд вже оголосив йому вирок за державну зраду. Він розповів деталі діяльності мережі та відведену їй роль у підготовці до повномасштабної війни.

«Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи («частные охранные предприятия») мали забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами і таким чином забезпечувати мирний вхід у міста», – деталізує Колесніков.

Читати ще: В Україні викрили зрадників серед посадовців Кабміну і Торгово-промислової палати

Також він розповів, що ГРУ при захопленні столиці планувало використовувати дві бригади спецпризначенців і сили спецоперацій, які мали зайти з території Білорусі. Звідти – швидко просунутися до Києва, захопити Урядовий квартал і зібрати віче у Верховній Раді, яке проголосувало б за створення нового уряду. Однак ці плани повністю зруйнували українські захисники.

СБУ продовжує оперативно-слідчі заходи, аби притягнути до відповідальності усіх осіб, причетних до розгалуженої агентурної мережі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus