USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Селянам Волині платитимуть більше за молоко

21 Січня 2016 08:45
Закупівельні ціни на молоко коров'яче незбиране на Волині збільшилися до 29%. Про це йдеться на сайті Волинського обласного територіального відділення АМКУ.

Відділенням Антимонопольного комітету у Волинській області здійснюється щомісячний моніторинг господарської діяльності суб’єктів господарювання, зокрема, моніторинг щодо: рівня закупівельних цін на молоко коров’яче незбиране від особистих підсобних господарств населення (надалі – населення) та від сільськогосподарських підприємств (надалі – сільгоспвиробники) з урахуванням дотацій та обсягів заготівлі молока в грошовому та натуральному виразі в розрізі районів Волинської області.

При аналізі моніторингу молокопереробні підприємства, піднявши рівень заготівельних цін на молоко коров’яче незбиране у вересні - жовтні 2015 року до 12,9 % збільшили оптово-відпускні ціни на готову молочну продукцію до 26 %.

Така ринкова поведінка молокопереробних підприємств могла призвести до ущемлення інтересів споживачів, оскільки вони втрачають можливість реалізувати товар (молоко коров’яче незбиране) за економічно обґрунтованими цінами та містила ознаки порушення законодавства, у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку заготівлі молока коров’ячого для промислової переробки шляхом встановлення таких цін чи інших умов придбання товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

Крім того, узгоджена поведінка суб'єктів господарювання, які є основними учасниками ринку заготівлі молока коров’ячого незбираного для промислової переробки в області, яка полягала в одночасному підвищенні оптово – відпускних цін на готову молочну продукцію (більше ніж на 26 %) та незначному збільшенні рівня закупівельних цін на молоко коров’яче незбиране від населення і сільгоспвиробників (до 12,9 %) та вчиненні схожих дій за певних умов, могла бути кваліфікована Відділенням як антиконкурентні узгоджені дії, які могли призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції на ринку у разі, якщо аналіз ситуації на цьому ринку не спростовує наявність об'єктивних причин для вчинення таких дій.

Враховуючи наведене адміністративна колегія Відділення надала обов’язкові для розгляду рекомендації: Філії «МОЛОКО» ТОВ «ТЕРРА ФУД», ТОВ «Радивилівмолоко», ПАТ «Дубномолоко», ПрАТ «Ратнівський молокозавод», ПП «Чортківмолоко» та ПАТ «Галичина» утриматися від дій, що могли призвести до необґрунтованого збільшення оптово – відпускних цін на готову молочну продукцію і привести до економічно обґрунтованого рівня закупівельні ціни на молоко коров’яче незбиране для промислової переробки шляхом підвищення мінімальних закупівельних цін та вжити заходів на припинення зазначених вище порушень.

На виконання рекомендацій суб'єкти господарювання повідомили про збільшення закупівельних цін на молоко коров’яче незбиране у листопаді-грудні 2015 року в порівнянні до серпня 2015 року для населення до 28% та для сільгоспвиробників до 29 %, при цьому оптово – відпускні ціни на готову молочну продукцію не збільшилися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus