USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Шахти є, а грошей немає: чому стратегічне держпідприємство на Волині – в боргах

23 Листопада 2023 08:07
Шахтарів забрали воювати, а вугільну промисловість розвивають так, що доходить ледь не до банкрутства. ДП «Волиньвугілля» не може повернути гроші, які позичило наприкінці 2021 року. Тоді гірники мітингували, аби їм виплатили зарплати. Розпочалася повномасштабна війна і, здавалося би, держава повинна була б наростити власний видобуток вугілля, але підприємство і досі по вуха у боргах. Стягувати їх хочуть через суд.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Про те, які офіційні доходи в українських шахт на заході країни, красномовно свідчать їхні борги. Наприклад, ДП «Укрвугілля» хоче стягнути з держпідприємства «Волиньвугілля» 3,4 мільйона гривень. Мовляв, гроші як поворотну фінансову допомогу отримали напередодні 2022 року й не повернули.

Тоді, у грудні 2021 року, гірники зібралися на мітинг під Верховною Радою з вимогою сплатити борги по зарплаті. Ймовірно, поворотна фінансова допомога мала бути спрямована саме на зарплати. Минуло два роки, а фінансове становище «Волиньвугілля» не покращилося.

Невже «Волиньвугілля» не має навіть трьох мільйонів, аби погасити заборгованість? Рік тому волинські гірники розповідали, що мають видобуте вугілля й готові продати його місцевим лікарням, школам і садочкам, які зверталися до них. Але нібито гірники отримали усну вказівку про заборону продавати вугілля. Мовляв, продавати можна тільки держпідприємству «Укрвугілля», а не напряму споживачам. Про такі перепони в роботі копальні говорили гірники шахти № 9 «Нововолинська».

Сталося це вже після того, розповідали шахтарі, як вони вийшли зі складу ДП «Волиньвугілля» і вирішили бути самостійним держпідприємством. У Міненерго тоді спростовували таку усну заборону. Тим часом у складі боржника ДП «Волиньвугілля» залишилася шахта «Бужанська».

Голову профспілки, зазначили гірники, відправили на фронт. Кілька місяців тому місцеві розповідали, що на війну відправили багатьох шахтарів, чимало отримали повістки, хоч шахти – у списку стратегічних і у працівників мала би бути бронь. Натомість на роботу в копальню планували залучити в’язнів.

Читати ще: Шахти України вперше в історії наймають жінок через дефіцит чоловіків, – Reuters

«Вони не можуть заробити не на заробітну плату, а навіть на те, щоб забезпечити себе паливно-мастильними матеріалами, будь-якими запчастинами, провести ремонт обладнання. ДП «Волиньвугілля» є де-факто банкрутом. Вони всім винні, абсолютно всім», – прокоментував голова незалежної профспілки шахти № 9 «Нововолинська» Василь Гура.

Як же таке стратегічне вугледобувне держпідприємство опинилося у борговій ямі? Чого не вистачає? Покладів вугілля? Шахтарів, яких відправили на війну? Скільки вугілля видобувають і як продають? Керівник «Волиньвугілля» поки що на дзвінки журналістів не відповів.

На сусідній шахті інформували, що держпідприємство продає вугілля під керівництвом «смотрящого».

«ДП «Волиньвугілля» відправляє вугілля за власним призначенням. Це все курирує пан Вєнгрін через адміністрацію Президента, і міністерство нічого не може зробити. Це стосується шахти «Надія» в Червонограді та ДП «Волиньвугілля». Вони відправляють вугілля, куди їм заманеться», – зауважив Василь Гура.
Читати ще: Колектив копальні №9 «Нововолинська» не пустив нового керівника на територію через «сумнівне минуле»

Нагадаємо, що торік міністерство намагалося змінити керівника на шахті № 9 «Нововолинська», яка відокремилася від ДП «Волиньвугілля». Гірники були переконані, що керувати ще й цією шахтою захотіли люди «смотрящого» за вугільною галуззю на заході Україні. Шахтарі новопризначеного керівника випровадили з підприємства.

Схоже, що розвивати галузь і шахти держава не спішить. Ну а позов про стягнення боргів із «Волиньвугілля» нині на стадії підготовчих засідань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Патрiот Показати IP 23 Листопада 2023 09:24
Чому в боргах- тому ,що "газди" керують.
Хз Показати IP 23 Листопада 2023 11:34
Їм не треба прибутки чи успішність, їм треба красти
123 Показати IP 23 Листопада 2023 13:11
отож

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus