USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: у Луцьку з іменем загиблого воїна на грудях бігла 3-річна дівчинка

28 Серпня 2021 14:51
У Луцьку відбувся Всеукраїнський патріотичний забіг з легкої атлетики в пам’ять про загиблих воїнів «Шаную воїнів, біжу за Героїв України».

Спортивно-партіотичний захід стартував 28 серпня о 9:00 годині. Захід розпочали із панахиди за загиблими учасниками АТО/ООС та покладання квітів біля стели Героїв Небесної сотні на Театральному майдані.

Усього в забігу зареєструвалися 324 учасники з Луцька та області.

Учасник бігли дистанцію 1,2 кілометра за маршрутом: Театральний майдан - проспект Волі - перехрестя на вулиці Шопена та проспекту Волі –Театральний майдан.
«Мета забігу – патріотичне виховання. Наші учасники біжать під номерами і під іменами загиблих на війні Героїв, аби вшанувати їхню пам’ять і великий подвиг перед Україною», - зазначив начальник управління у справах молоді та спорту Волинської облдержадміністрації Ігор Дмитришин.

Він наголосив, що патріотичний забіг має формат всеукраїнського, а Волинь долучається до його проведення третій рік поспіль.

Переможених і переможців у цьому спортивному заході немає, тому дипломами і медалями нагородили всіх.

Разом зі своєю мамою Вікторією дистанцію в 1,2 кілометра здолала й найменша учасниця забігу – трирічна Яночка Кирилюк.
«Ми вирішили взяти участь у забігу, бо підтримуємо наших воїнів, а загиблих шануємо і пам’ятаємо. Для нас ця тема дуже близька і важлива, і я хочу, щоб донька з дитинства розуміла, що це – наші Герої, і живих захисників потрібно підтримувати і шанувати, а загиблих – пам’ятати», - наголосила мама дівчинки.

У перших рядах учасників - 10-річна Богдана Смолярчук. Дівчинка розповіла, що бере участь у забігу вперше. Каже, що біжить за свого татуся «кіборга» Василя Смолярчука, який у 2015 році приєднався до Небесного легіону.
Василь Смолярчук з села Тристень востаннє виходив на зв'язок 18 січня 2015 року, перебуваючи в Донецькому аеропорту. У квітні того ж року його тіло дістали з-під завалів летовища.

Разом з однодумцями не проігнорував пам’ятний забіг викладач фізичної культури та спорту Фахового коледжу технологій, бізнесу та права Волинського національного університету імені Лесі Українки Іван Сидорук.

«Взяв участь у заході, аби вшанувати пам’ять загиблих побратимів, які вчилися у нашому базовому коледжі. Серед них – Микола Жиганюк. На жаль, 13 березня 2015 року його життя трагічно обірвалося. На той момент Миколі було, як і мені сьогодні, 24 роки. Він воював за незалежність нашої держави, і за те, що ревно захищав суверенітет України у війні з загарбником, низький йому уклін», - зазначив педагог.
Іван Сидорук на фото праворуч

Микола Жиганюк загинув 14 березня 2015 року в Луцьку під колесами автомобіля BMW.

«Своєю участю в пробігу я вшановую пам'ять загиблого військового Олега Пушкарука. Він загинув у зоні АТО у 2018 році. Сьогодні він міг бути тут, сам чи зі своєю родиною. Бігти, відчуваючи вітер і супротив м’язів. Сміятись з друзями. Радіти фінішу. Випити кави біля фонтанів і неквапом рушити додому. Він міг бути разом з нами, але він загинув за нас. Найменше, що я можу зробити, це вшанувати його пам'ять і розказати про долю воїна та його побратимів своєму сину, який сьогодні зранку питав мене «а чому ти біжиш?» - розповідає ще одна учасниця забігу Юлія Енкович.
Юлія Енкович на фото праворуч


49-річний Олег Пушкарук був головним сержантом 9 роти третьої батальйонно-тактичної групи 14 окремої механізованої бригади. Службу проходив за контрактом. Загинув 9 травня 2018 року в районі Золотого Луганської області.

Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» присвячений вшануванню пам’яті полеглих воїнів, які віддали своє життя у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України.

Вікторія СЕМЕНЮК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА і автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus