USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Опалювальний сезон на межі зриву: чотири області оголосили надзвичайну ситуацію через брак газу

12 Жовтня 2021 18:59
Адміністрації кількох областей України почали розглядати надзвичайну ситуацію, що склалася із забезпечення природнім газом бюджетних установ на осінньо-зимовий період 2021–2022 років. Ідеться про Львівську, Закарпатську, Хмельницьку та Одеську області. Засідання обласних комісій з надзвичайної ситуації відбулися 11 жовтня на Одещині, Хмельниччині та Закарпатті. 12 жовтня ситуацію із відсутністю газопостачання бюджетних установ визнала надзвичайною львівська обласна комісія.

Левова частка бюджетних установ Львівщини, які використовують газ для опалення, не уклали договорів на його постачання. Через це в області оголосили надзвичайну ситуацію, повідомляє пресслужба Львівської ОДА, пише 24Львів.

Позачергове засідання обласної комісії ТЕБ і НС відбулося 11 жовтня. На ньому розглянули питання забезпечення газом бюджетних установ на осінньо-зимовий період 2021 – 2022 років.

Керівник департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства ЛОДА Богдан Кейван розповів, що, за інформацією ПАТ «Львівгаз», в області працюють 825 бюджетних установ. В них є понад 4 тисячі пунктів обліку природного газу. Однак станом на 12 жовтня увімкнені лише 986, що становить 23,4%. Усе через те, що левова частка бюджетних установ не уклали договорів на постачання газу.

«Враховуючи тривалість проведених торгів в системі Прозоро та їх незавершення в частині визначення переможців, як через відсутність достатньої кількості учасників, так і через значні коливання ціни на газ, маємо таку складну ситуацію у бюджетній сфері», – додав Кейван.

Читати ще: Замість 8 грн – 37: газ подорожчав і бюджетним закладам Волині не вистачає 400 млн

Відсутність опалення у бюджетних установах визначили небезпечною для здоров’я. Окрім цього, вона може спричинити чималі збитки, адже в області є 14% об’єктів державного музейного фонду. Порушення умов зберігання експонатів може призвести до знищення пам’яток.

Заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний зазначив, лише четвертина бюджетних користувачів провели всі необхідні дії для подачі опалення.

«Відтак ситуація, яка склалася, може призвести до того, що ми не увійдемо в опалювальний сезон своєчасно і на належному рівні, а це, своєю чергою, може серйозно позначитись на здоров’ї, житті мешканців області», – додав Загайний.

За рішенням комісії, відсутність постачання газу бюджетним установам в осінньо-зимовий період визнали надзвичайною ситуацією техногенного характеру регіонального рівня. Департамент з питань цивільного захисту ЛОДА скерував повідомлення до ДСНС, щоб визначити її рівень.



Як пише Главком, за інформацією Одеської ОДА, у зв'язку з підвищенням цін на природний газ постачальники послуг не можуть виконувати контрактні умови, а організації та установи соціальної сфери (школи, лікарні тощо) не можуть оплатити завищену в рази вартість послуг. Сьогодні ціна газу становить близько 40 грн за кубічний метр.

За словами директора департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності Антон Шалігала, у бюджетні установи області надходять численні листи від постачальників послуг з попередженням про припинення поставок. З огляду на те, що в стислі терміни установи соціальної сфери не встигнуть оформити нові договірні відносини (через відсутність відповідних бюджетних асигнувань), відповідні суб'єкти можуть залишитися без постачальників послуг. Це призведе до відключення від газопостачання.

Такі обставини можуть призвести до зриву опалювального сезону.

Хмельницька обласна комісія 11 жовтня оголосила на території області надзвичайну ситуацію техногенного характеру через відсутність газу для бюджетних установ.

«Ситуація у нас на Хмельниччині, як і в усій країні, досить критична, адже майже у всіх бюджетних установах розірвані договори, що були укладені на початку року на постачання газу у зв’язку з суттєвим зростанням його вартості», – пояснив голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій.

Як відомо, у кінці вересня в Києві було підписано меморандум, що гарантує бюджетним установам газ за ціною 16,39 грн за 1 кубометр. Місцева влада Закарпаття наголошує, що він не вирішує проблем бюджетних установ та організацій як окремих юридичних осіб, які використовують природний газ для опалення та гарячого водозабезпечення.

«А оскільки майже всі заклади області мають автономні котельні, вони закуповують паливо безпосередньо у постачальників за індивідуальними договорами [за ринковими цінами]. Комісія прийняла рішення вважати ситуацію, що склалася у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021/2022 років, надзвичайною та класифікувати її як надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня», – повідомила Закарпатська ОДА.

Область вважає, що виходом із ситуації може стати запровадження гарантованого постачальника природного газу за індивідуальними договорами для задоволення потреб бюджетних установ та організацій області на опалювальний період 2021–2022 років.

Надзвичайна ситуація – це обстановка на окремій території, чи суб’єкті господарювання, яка характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення, спричинена небезпечною подією, що призвела до виникнення загрози життю або здоров’ю населення, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості проживання населення на такій території чи об’єкті, провадження на ній господарської діяльності.

До слова, сьогодні у Нацбанку заспокоїли: зростання цін на газ у світі не позначиться на платіжках українців. У наступному році реальний вплив подорожчання газу залежатиме від його вартості, що закладатиметься в нові річні контракти для домогосподарств.

Як ми писали, в Івано-Франківській громаді виникла загроза припинення роботи органів виконавчої влади, закладів освіти, культури, охорони здоров’я та соціальної сфери через відсутність постачання газу бюджетним установам в опалювальний сезон 2021/22 рр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ватнічок Показати IP 12 Жовтня 2021 20:09
Гідність не гріє?
Рогуль до Ватнічок Показати IP 12 Жовтня 2021 21:08
Пока мы мёрзли на майдане - вы грелись у мартеновских печей!
Скакуас Показати IP 12 Жовтня 2021 20:16
Хто не скаче, той москаль! Бо москаль не замерзає.
Дідо Показати IP 12 Жовтня 2021 20:17
лвів'яни можуть на майдані грітися, без смердючого російського газу
Отакої Показати IP 13 Жовтня 2021 08:30
Ой как палаэ у москалив)))И это на фоне смешных цен на газ в Венгрии и Беларуси. Майдан не зря был.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus