USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Що не так з тарифами і чому настане колапс «Нафтогазу»?*

4 Жовтня 2021 14:41
Вартість газу б’є рекорди. На Українській енергетичній біржі середньозважена ціна за 1 тис м3 газу, за умови післяплати на жовтень, становить 29 017 грн. А тарифи на теплову енергію очікувано зростуть на 40%.

Такі коливання викликали інформаційний вибух. Адже минулоріч, коли запроваджувався відкритий ринок, ситуація з вартістю палива була достатньо спокійна, щоб українці не відчули суттєвих змін у тарифах. У 2021-му ринок змінився.

За словами експертів, для цього є багато причин: від закриття газового родовища Гронінген у Нідерландах до масованого переходу на відновлювальні джерела, які не запрацювали на потрібну потужність. Внаслідок цього виросло споживання, сформувався дефіцит і зросла вартість.

В умовах дефіциту «Газпром» відмовився резервувати додаткові потужності на транспортування газу через українську ГТС і ще більше підігрів ситуацію на ринку.

В українських реаліях підвищення вартості газу може спричинити енергетичний колапс. Незважаючи на обіцянки уряду щодо відсутності причин для підвищення, такі гарантії є нелогічними і безпідставними. Адже якщо Україна діє в рамках відкритого ринку, то стримування цін має компенсуватися. І на такі потреби вільних коштів у бюджеті точно немає.

«Нафтогазова» пастка – нищівні контракти

Офіційно газ від «Нафтогазу» за річними тарифами для населення коштує 7,96 грн/м3. Для теплокомуненерго – 7,42 грн/м3. Пропонуючи таку низьку ціну, порівняно із загальноринковими, державний монополіст фактично позбавляє усі інші компанії механізмів для конкуренції. Адже демпінгувати можливо лише у тому випадку, коли є доступ до дешевого ресурсу.

«Нафтогаз» отримує його від «Укргазвидобування». Собівартість українського газу складає 2,5-2,6 грн/м3 без транспортування. За словами колишнього ТОП-менеджера «Нафтогазу» Отто Вандерландера, вартість видобутку газу становить 1 грн. І таким чином державна компанія пропонує безальтернативний вибір по вартісному показнику, який для більшості комунальних контрактотримачів може завершитися поглинанням.

За умовами «Нафтогазу» теплокомуненерго мають підписувати трирічні контракти. Однією з умов є передоплата, що вже створює надлишкове фінансове навантаження на ТКЕ. Адже вони отримують кошти постфактум, і розраховуватися можуть постфактум. Населення як кінцевий отримувач послуг з теплопостачання та гарячої води не є стабільно платоспроможним. Борги вимірюються десятками мільярдів гривень. Отже ТКЕ не можуть гарантувати, що наступного місяця матиме достатньо оборотних коштів, щоб розрахуватися з «Нафтогазом».

Прогнозуючи скрутне становище ТКЕ, до контрактів вносять умови, за яких «Нафтогаз» може списувати кошти з рахунків без рішення суду. Директор аналітичного центру Асоціації міст України Ярослав Рабошук пояснює, що таким чином можуть бути закладені будь-які суми, які монополіст вважає прийнятними.

За цими контактами ТКЕ просто не матимуть коштів на заробітні плати та податки. І саме така поглинаюча політика є однією з головних причин для зростання тарифів на тепло, яке ініціюють теплокомунальники.

Тарифна криза 2022

З «Нафтогазом» підписали контракти 56% виробників тепла. Тобто, за умови вільного ринку більшість вже контролює одна компанія. І така ситуація створює ризики. Адже будь-яка криза «Нафтогазу» автоматично впливатиме на всіх, хто має контракти.

Наразі, до 30 квітня 2022 року, уряд гарантує незмінний тариф для населення. У своєму виступі перед депутатами Верховної Ради прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив про відсутність передумов для зростання вартості газу. Адже «Нафтогаз» має виконуватиме контрактні зобов’язання з фіксованою ціною.

Якщо ми говоримо про відкритий ринок, то це призведе до неймовірних збитків. Державний монополіст не зарезервував потрібні об’єми після підписання договорів. І коли газ почне закінчуватися, то доведеться докуповувати на ринку за ринковою вартістю, що перевищує 1 тис долл/м3. Це автоматично призведе до фінансових втрат і може загрожувати або дефолтом, або грандіозними бюджетними перевитратами.

Разом з тим, відразу після 30 квітня «Нафтогаз» має переглянути нові річні пропозиції. І роблячи це з огляду на ринкову ситуацію, українці не зможуть уникнути значних підвищень, які наздоженуть споживачів постфактум. Це тарифна криза, яка є результатом провального менеджменту і невдалих рішень.

Що робити з тарифами?

Спроби регулювати ринок штучним стримуванням вартості газу – це повернення до системи управління, якої Україна прагнула позбутися, аби стати повноцінним учасником європейської енергетичної системи.

Але з впровадженням відкритого ринку він так і не сформувався, адже є «титан» індустрії, який може маніпулювати цінами та контрактами, і є всі інші приватні компанії. Конкуренція, як явище, абсолютно не прижилася. І тому про зниження ціни в офіційних заявах навіть не йдеться.

Враховуючи собівартість видобутку газу «Укргазвидобуванням» на рівні 1 грн/м3, його продаж населенню за 8 грн/м3 викликає багато питань. За елементарною логікою кінцевим бенефіціаром «Нафтогазу» як державної компанії є українське населення.

Тому на етапі формування справедливих тарифів необхідно законодавчо вирішити системну дилему – надати населенню доступ до українського газу поза ринком за адекватною ціною.

Наявні об’єми видобутку – 14-15 млрд/м3 газу на рік. Населення споживає не більше 10 млрд/м3. Ще біля 5 млрд/м3 газу споживають теплокомунальні компанії, що генерують теплову енергію. Навіть не збільшуючи видобуток, «Укргазвидобування» цілком закриває внутрішні потреби. І щоб попередити тарифний колапс, необхідно розглянути можливості для відповідних, законодавчо окреслених рішень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Debilu Показати IP 4 Жовтня 2021 15:17
Ми віримо туди, киди він нас веде...
олександр Показати IP 4 Жовтня 2021 15:49
якщо законодавчо надати доступ населенню до українського газу то на чому будуть наживатись олігархи, їх діти , водії , коханки та влада. Тому вони дальше будуть підвищувати тарифи до ((економічно обгрунтованих)) а чиновникіи отримувати мільйонні зарплати за ефективне керівництво держмонополіями а олігархи мільярди , оскільки їх підприємства шляхом корупційних схем зрослись із владою.
патріот Показати IP 4 Жовтня 2021 16:04
Зарплатню собі нехай всі чинуші уріжуть і з головою вистачить все оплатити і ще пенсії збільшити!!!
Степан (Крымчанин) Показати IP 4 Жовтня 2021 19:42
На Украине часто и многословно говорят о «Северном потоке 2», транзите газа, газовых тарифах. Эти вопросы исключительно обсуждаются с политической точки зрения совершенно игнорируя экономические законы энергорынка. Факты- 1. Автор и основной исполнитель проекта - Nord Stream 2 AG, единственным акционером которой является "Газпром". (Россия) 2. Партнеры "Газпрома" - немецкие Wintershall и Uniper, австрийская OMV, французская Engie и Royal Dutch Shell (Великобритания и Нидерланды) - финансируют 50% проекта. 3. Бюджет капитальных затрат на проект в размере €8 млрд уже инвестирован. 4. Всего в проект "Северный поток - 2" вовлечены более 670 компаний из 25 стран мира. 5. На долю «Газпрома» приходится 11% мировой добычи газа. 6. Укладку труб планировалось завершить в конце 2019 года. То есть фактическая задержка без малого 2 года. Некоторые соображения по поводу приведённого фактажа. Элементарная логика уровня базарного торгаша-барыги даёт понимание -«бабло надо отбить». Просто так никто денег не вкладывает. Откуда должны быть поступления? Ответ ясен и очень прост - из бюджетов государств потребителей, коммерческих структур, из кошельков населения. Задержка строительства не позволило получить компаниям Wintershall, Uniper, OMV, Engie и Royal Dutch Shell планируемую прибыль от инвестиционного капитала. Отсутствие прибыли - убытки. Это надо компенсировать. Что сейчас и происходит. То есть, всевозможные санкции, задержавшие строительство Nord Stream 2 , реально повлияли на ресурсный рынок. А у России, с её уровнем добычи углеводородов, есть рычаги влияния на конъюнктуру.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus