USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

В Україні вже з серпня можуть зрости тарифи на газ

25 Липня 2020 16:17
В Україні тарифи на газ із серпня перестане контролювати уряд. А вже взимку це може привести до подорожчання блакитного палива з близько 3 до 10 грн за кубометр.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Українці отримають різну ціну за блакитне паливо. "Ціна буде різна. Це будуть тарифні плани, які зможе пропонувати постачальник. На першому етапі будуть місячні, річні тарифні плани", – розповів на форумі Energy Club директор ЦПК «Нафтогаз України» Максим Рабинович.

Уже зараз тенденція на світових ринках розвернулася. Якщо раніше газ дешевшав, то зараз навпаки – дорожчає. У середньому кубометр коштує приблизно 3,3 грн. У результаті такої тенденції на 7% підняв свій тариф і «Нафтогаз».

«Що отримає споживач? Ринок і маленька ціна – поняття несумісні. Зараз ціна 2,7-4,1 тис. за тисячу кубометрів, а взимку вона може бути 10 тис. Це ринок», – говорить директор «ЄГАЗ» Артем Компан.

Постачальник газу не може просто так від’єднати сім’ю за борги. Єдиний інструмент повернути гроші – суд. Але водночас, навіть отримавши рішення, стягнути кошти вкрай складно. Приватні судові виконавці дуже неохоче беруться за стягнення комунальних боргів. Для них це дрібні справи, на яких багато не заробиш.

«Судові виконавці не беруться за мобільний телефон, телевізор, комунальний борг. Це неліквід. Я сумніваюся, що буде велика зацікавленість у інших постачальників заходити в цей ринок. Щоб ринок працював, потрібно прийняти всі механізми, які потрібні для роботи цього ринку», – додає Компан.

Із такою думкою на форумі Energy Club погодився й директор «Харківгаз Збут» Павло Тиндик. Мовляв, якщо дати можливість змінювати постачальника до того, як буде виплачено борг минулого, це може призвести до колапсу. «Якщо дозволити споживачеві, перебуваючи в боргах від чинного постачальника, переходити до іншого, нас позбавляють можливості розрахуватися з «Нафтогазом». Поки, до 1 серпня, постачальником газу є «Нафтогаз». Як тільки споживач зможе встати й перейти до іншого постачальника, буде дірка в розрахунках із власником ресурсу, який поставляв газ для газзбутів», – пояснив Тиндик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 25 Липня 2020 17:06
згідно Статті 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Так з якого дива природний газ, який видобувається на території України і є власністю народу, продається тому ж народу за світовими цінами ? ціна на цей газ повинна бути обмежена собівартістю його видобування та транспортування з мінімальною рентабельністю постачальника.
Анонім Показати IP 25 Липня 2020 17:11
ви що? очманіли з таким подорожченням у три рази ?!!! хто буде платити? пенсіонери не заплатять. ідіть до дідька!
T Показати IP 25 Липня 2020 17:47
При пенсії 60 доларів ніякого ринку бути не може.....
Оппа Показати IP 25 Липня 2020 18:37
Вірю що Зе це зробить.....як він вже нас всіх зробив....
Вуйко Показати IP 25 Липня 2020 22:31
Терпіли—терпіть...
Бзе! до Вуйко Показати IP 25 Липня 2020 23:33
Зрабімо їх ще граз гразом!
Дідо Показати IP 26 Липня 2020 02:37
Згадуєте часи Януковича? Долар по 8? І пенсії по 150 доларів?
Проїздом Показати IP 26 Липня 2020 06:16
До 10гр!!!. А шини під кабміном давно не нюхали ?.слуги народні.
Отакої Показати IP 26 Липня 2020 09:14
Це ринок.Він злий,несправедливий,але змусить людей економити,читати законодавство і відстоювати свої права.Виживуть сильніші,такий закон природи.
скептик до Отакої Показати IP 26 Липня 2020 15:55
ти не плутай Божий Дар з яєшнею. у Швеції ринок, а в УРКАїні - балаган

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus