USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що пропонують облаштувати у парку на Конякіна-Гордіюк*

14 Березня 2016 09:00
Сквер з дитячими майданчиками, перспективною територією майбутнього дитсадка, спортивний сектор та, власне, парк з алеями та велодоріжками, пропонують облаштувати у парку на Конякіна-Гордіюк у Луцьку.

Так, у місті гостро постає питання збереження зелених насаджень. На тих три парки – а це Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки, Центр дозвілля та відпочинку імені 900 річчя Луцька та Ботанічний сад, які є в обласному центрі, у міської влади постійно бракує коштів навіть впорядкування територій.

Однак, нещодавно на сайті Луцької міської ради в рубриці «Оголошення» з’явилося запрошення для громадськості до обговорення проекту Концепції організації скверу та парку поблизу вулиць Конякіна-Гордіюк.

Як роз’яснив у коментарі директор КП «Парки та сквери міста Луцька» Анатолій Трикуш, зеленим насадженням надали статус парку лише наприкінці 2015 року. Це дало можливість зберегти його хоча б у тому вигляді, який є.

Водночас, аби парк не перетворювався у хащі, було прийнято рішення зайнятися його благоустроєм, щоб місцеві мешканці мали місце для відпочинку.

«Було затверджено тристоронні договори між комунальним підприємством «Парки та сквери міста Луцька», ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» і творчою архітектурною майстернею. Це серйозна робота. Ми б самі таку роботу не змогли б зробити, оскільки в нас завжди бракує коштів», – повідомив Анатолій Трикуш.

Зі слів директора КП «Парки та сквери міста Луцька», забудовник – ПрАТ «ЛДБК», фактично ініціювало та пришвидшило процес розробки проекту благоустрою цієї площі зелених насаджень, який переріс у цілу концепцію розвитку не лише парку, а й скверу. На це ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» виділило вже близько 150 тисяч гривень. Водночас, забудовник вже висловив готовність взяти участь не лише у розробці, а й у реалізації проекту.



Як йдеться у пояснювальній записці, уся територія з зеленими насадженнями від майбутньої новобудови до інституту «Україна», та від вулиці Конякіна до вулиці Гущанська розділена на кілька окремих проектів.

Зокрема, тут планується сквер з дитячими майданчиками, перспективною територією майбутнього дитсадка, спортивний сектор та власне – парк з алеями та велодоріжками.

Тож першою, так званою «парадною» зоною до парку стане вхід з вулиці Конякіна, де на площі 0,86 гектара розташується сквер і 3 групи дитячих вікових майданчики з освітленням.

Цей майже гектар площі з деревами довгий час перебував у «підвішеному» стані, адже з основним масивом парку його розділяє земельна ділянка, на якій згідно генплану заздалегідь було заплановано будівництво дитячого садка на 240 місць.

Попри це, розробникам вдалось збільшити загальну площу парку і поєднати обидві зони відпочинку, не зачепивши перспективної території майбутнього ДНЗ.

Вони обіцяють, що зі сторони вулиці Конякіна, при вході в парк, облаштують автостоянку і зведуть невелике приміщення автоматичної метеостанції. За нею розмістять дитячий майданчик. Згідно з задумкою розробників, усі ігрові споруди будуть скомпоновані у три групи відповідно до віку дітей. Завершуватиме лінію дитячих майданчиків декоративна паркова скульптура.

Сквер мають обладнати парковими світильниками та газонними ліхтарями, а для мощення території використати своєрідні типові «карти» з оригінальними малюнками.

Облаштування території не потребує вирізування зелених насаджень, кілька дерев доведеться зрізати лише обабіч вулиці Конякіна для облаштування автопарковки. Натомість у сквері планують додатково висадити ялини, ряди живоплоту та інші декоративні кущі, які відділятимуть сквер від інших територій і в певній мірі виконуватимуть функції зонування.

«Зауважу, що лише після обговорення концепції парку буде здійснено детальний обхід території і буде проведена остаточна інвентаризація зелених насаджень. Тоді ми будемо визначати, чи необхідно досаджувати якісь дерева. Звичайно, що хворі, сухі і поламані насадження будуть видалені. Тож з цим буде наведено лад», – запевнив Анатолій Трикуш.

Що ж до автостоянки, то проектувальна організація визначила навколо парку три зони автостоянок. Перша розташовуватиметься, як попередньо зазначалось, поруч з центральним входом, друга – на місці двох існуючих стоянок, де паркуються працівники інституту ЛІРоЛ «Україна» та «шовкового комбінату», і третя – поблизу церкви, що на вулиці Гущанська.

Варто зауважити, що для обслуговування людей заплановано облаштування кількох центрів – приміщення, в яких розташовуватимуться кафе з невеличким літнім майданчиком, пункти прокату велосипедів, роликових ковзанів, а також громадські вбиральні. Поруч з таким центром при вході в парк передбачено облаштування рекреаційної зони з «сухим фонтаном». Такі обслуговуючі центри забезпечать комфортні умови відпочинку для відвідувачів парку, а працівники слідкуватимуть за порядком та належним використанням паркових елементів.

«Хочу запевнити, що влаштування цього парку проходить за всіма стандартами державних будівельних норм. Визначення меж, надання статусу і підготовка та обговорення концепції парку – це тільки перші кроки, а далі вже почнеться реальна робота. Треба долучитись до обговорення цього проекту і в кого будуть якісь пропозиції, якщо вони не суперечать нормам ДБН, ми готові розглянути і долучити до цієї концепції», - розповів директор КП «Парки та сквери міста Луцька» Анатолій Трикуш.

У зоні спортивного сектору передбачено влаштування тенісного корту та футбольного поля зі штучним покриттям.

Кількість алей з велодоріжками, протяжність яких складе 2,5 кілометра, дає підстави вважати її повноцінним велопарком з окремим велодромом для любителів екстремальної їзди. Для цього, тут же в обслуговуючих центрах, можна буде взяти напрокат «двоколісного». Варто зауважити, що всі існуючі доріжки будуть об’єднані в одну мережу велодоріжкою по периметру парку.

Також у парку поблизу багатоповерхівки планують облаштувати окрему зону для вигулу собак, де планують обладнати спеціальні тренажери для навчання тварин. Тож власники чотирилапих нарешті отримають спеціально відведене місце для прогулянок зі своїми улюбленцями.

Як і сквер, так і всі доріжки у парку будуть освітлені. Вздовж алей визначать окремі точки, де встановлюватимуть місця відпочинку з лавами та декоративними світильниками. Зі слів розробників, при облаштуванні парку планується застосування енергозберігаючих LED-ламп (це дозволить вирішити підключення освітлення скверу до існуючих мереж міськсвітла, без будівництва окремої трансформаторної підстанції, яка була б необхідна для освітлення скверу у випадку використання звичайних ламп освітлення). Також у таких місцях планують створювати різноманітні композиції з декоративних рослин та встановлювати паркові скульптури.

Загалом, на території парку та скверу планується встановити 250 вуличних ліхтарів, 150 добротних лав та 300 смітників. Тож, на 8,1 гектара зелених насаджень з’явиться ціла мережа доріжок, загальною протяжністю 4,5 кілометра.

Таким чином, міська влада пропонує мешканцям 40 мікрорайону, та й решті лучан з інших куточків міста, ознайомитись з Концепцією організації скверу та парку поблизу Конякіна-Гордіюк і протягом місяця подати свої зауваження та додаткові пропозиції.

«На сайті міської ради і в ЦНАПі розміщено Концепцію і є скринька для письмових пропозицій та зауважень. Вони всі будуть розглянуті. Тож, якщо ці пропозиції не суперечать державними нормам – вони обов’язково будуть внесені у даний проект. До 1 квітня ми прийматимемо побажання лучан. Як тільки архітектурна майстерня розробить остаточний варіант – ми приступимо до реалізації цього проекту», – висловив сподівання Анатолій Трикуш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 14 Березня 2016 09:13
Обіцянка — цяцянка, а дурневі радість...
Луцьк Показати IP 14 Березня 2016 10:48
Повністю підтримую даний проект. Облаштування парку є дуже важливим завданням, адже всі ми бачимо у якому він стані. Звичайно, потрібно, зробити доріжки, встановити смітники та забезпечити освітлення. Я впевнена, що за підтримки такого забудовника, як ЛДБК реалізація даного проекту стане дійсно можливою.
валік Показати IP 14 Березня 2016 10:52
три дерева і 5 генделиків - такий фінал усіх таких "покращень"
Надя Показати IP 14 Березня 2016 11:06
Брехня! дерева там вже ріжуть!!! І чого в статті не йде мова про будівництво 4 дев"ятиповерхових будинків на місці футбольного поля! А садочком, лавочками і ліхтариками замилюють очі людям! Не треба нам вашого устрою, всі хочуть парк і поле!!!! Скільки можна дурити народ!
лучанин Показати IP 14 Березня 2016 12:00
ЛДБК- молодці! Вже хочу там відпочивати!
ага! до лучанин Показати IP 14 Березня 2016 13:57
дивися шоб вхід не був платним там де ти хочеш відпочити!
Настя Показати IP 14 Березня 2016 12:00
Проти ліхтарів і смітників нічого немаю, а всього іншого непотрібно! Споганять останнє, що залишилось хорошого і незачіпаного в Луцьку!! Але вже, тільки гроші з чогось вижати
wel Показати IP 14 Березня 2016 13:57
Пропонують обговорення, а тим часом вже зрізали частину дерев (звісно ж, зовсім не "хворі, сухі і поламані насадження") та зламали ворота на футбольному полі. Що обговорювати, коли паном Вайманом все давно вирішено і думка мешканців району його хвилює так само, як вождя проблеми індіанців. Парком на Конякіна-Гордіюк раптом так перейнялися, аж їсти не можуть. Наведіть краще лад в Центральному та 900-річчя. Суть усіх цих "обговорень" у тому, щоб мати хоч якісь підстави для будівництва житлового комплекса на місці футбольного поля. Все. Крапка. А "благоустрій парку" заплановано другою чергою. Після 2050 року.
Волиняка Показати IP 14 Березня 2016 16:05
Годину тому, бачив на живо те обговорення!!! Дерева ріжуть повним ходом, ставлять паркан, на футбольному полі вже! зламали ворота і встигли місцями здерти травяне покриття!!! Оттаке обговорення! І дуже цікаво, що там охороняє "варта порядку" ? Будинок вони збудують, а на рахунок всього іншого - навряд.
Сергій Показати IP 14 Березня 2016 16:37
Навіщо будувати новий дитсадок коли можна повернути 2 дитсадка розташованих на 40-му А кварталі!!!
Дмитро Показати IP 14 Березня 2016 19:11
Брехня уже раз хотіли построїти будинкі , їм не дали, а тепер хочуть те саме зробити тікі спочатку очі людям хочуть замилити… Построять паркани і начнуть там робити що в дійсності запланували.. НІХТО НЕ ХОДИВ І НЕ ПИТАВ МЕШКАНЦІВ ПРИЛЕГЛИХ ТЕРЕТИТОРІЙ ЧИ ВОНИ ЦЬОГО ХОЧУТЬ, це по перше, а подруге як що вони надумають все таки звести там щось… хай пиняють на себе… люди більше цяцькатись не будуть… дістали брехуни і обманщики!!!
Діана Показати IP 14 Березня 2016 22:09
Проживаю на вулиці Гордію. І сьогодні на моїх очах "Облагороджували" парк. Це все брехня. ЛДБК показали документи на забудову стадіону. Привезли важку техніку яка все нищить. Вирізають дерева, знищили поле футбольне. Ніякого облагородження не буде. Єдине що хочуть зробити-це будівництво. Обіцяють нове поле, кажуть дерев не чіпатимуть. Та це все брехня брехнею. Люди виходять і перешкоджають роботі цих брехунів! Поліція теж приїжала і без толку. Представники забудовника знімали людей на відео і залякують! Не вірте жодному слову цієї статті. Все куплено!
Юр Показати IP 16 Березня 2016 11:41
На рисунку чітко видно Г-подібну будову відразу на кільці (ПРИДИВІТЬСЯ). ТАМ ЗАРАЗ ПРИВАТНІ ОДНОПОВЕРХОВІ БУДИНКИ. ЇХ ТЕЖ підімнуть?
Олександр Показати IP 16 Березня 2016 15:19
Урбанізації-бути!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus