USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Що таке люстрація, і кому це потрібно

26 Лютого 2014 18:51
Якось Вацлава Гавела – першого президента Чеської Республіки – запитали: «Навіщо Ви проводите люстрацію і даєте молодим владу в руки – вони ж нічого не вміють»?Він відповів: «Краще п’ять років помилок, ніж п’ятдесят років саботажу»…

Слово «люстрація» походить від латинського слова «lustratio» – «очищення засобами жертвоприношень». Люстрація для суспільства – це процес очищення влади від конкретних організацій та осіб, причетних до злочинів проти народу. Суспільство, яке хоче захисту від повернення до диктатури, запроваджує процедуру люстрації.

На жаль, Україна не провела очищення влади після здобуття незалежності, не зробила висновків зі свого колоніального минулого, не надала йому справедливої оцінки, не засудила злочини проти українського народу та осіб, причетних до цього. З огляду на це, процес люстрації більш ніж на часі.

Завдяки люстрації нова влада набуває легітимності. Прийняття на ту чи іншу владну посаду відбувається згідно чітких правил і вимог до претендентів, а сам процес люстрації в жодному випадку не є каральною операцією чи помстою, а моральним очищенням.

Досвід багатьох країн засвідчує позитивні результати люстраційних процесів. Ось кілька прикладів:

ЧЕХІЯ. У 1991 році розпочався процес люстрації через законодавче поле, зокрема – прийняття Закону «Про незаконність комуністичного режиму» (1993 р.), де Комуністична партія Чехословаччини була організацією злочинною і гідною осуду, так само як і інші організації, засновані на її ідеології. Діяльність цих інституцій була спрямована на позбавлення людей їх прав і придушення демократії. Під дію закону потрапили 140 тисяч осіб, які співпрацювали з комуністичним режимом в 1948-1989 роках. Закон про декомунізацію з 1996 роко став безстроковим.

ПОЛЬЩА. Коли влада від комуністів перейшла до опозиції – «Солідарності», – уряд гарантував недоторканність колишнім комуністам. Але суспільство наполягло на прийнятті у 1997 році Закону «Про люстрацію» аби перевірити зв’язки вищих посадових осіб з органами безпеки в комуністичний період. Закон був застосований до міністрів, депутатів, сенаторів, суддів і чиновників, колишніх співробітників чи агентів органів держбезпеки ПНР, тощо.

УГОРЩИНА. Закон Зетені–Такача від 1992 року встановив для осіб, які в грудні 1944 - травні 1990 р. вчинили зраду Батьківщині, кримінальну відповідальність без строку давності аж до довічного ув'язнення. Це був перший етап люстрації (1992-1994). Другий етап люстрації (1994-2001) мав на меті лише досягнення високого рівня інформування громадськості про діяльність публічної влади. Санкцією в цей період стало лише розголошення відомостей про діяльність в органах держбезпеки. 30 травня 2005 р. парламент відкрив широкий доступ до секретних раніше документам про агентів спецслужб. Люстрація в Угорщині втратила репресивний характер.

КРАЇНИ БАЛТІЇ. Тут питання про люстрацію вперше було поставлене в 1990 році Конгресом незаконно репресованих Естонії, Латвії та Литви. В Естонії був прийнятий Закон про позасудові масові репресії в Радянській Естонії в 1940-1950 роках, згідно з яким прокуратурі Естонської РСР доручили розглянути питання про порушення кримінальних справ та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у масових вбивствах та інших злочинах проти людяності. Латвійський Закон про вибори від 1992 року вимагав від усіх кандидатів у депутати парламенту письмову заяву про наявність або відсутність у них зв'язків з радянськими або іншими секретними службами. Закон про вибори Сейму з 1995 р. забороняє обрання осіб, які діяли в Компартії і ряді дружніх їй організацій після 13 січня 1991 р., а також працівників та агентів КДБ. Аналогічні заборони введені на натуралізацію Законом про громадянство в 1994 р. У Литві був прийнятий Закон про перевірку мандатів депутатів, підозрюваних у свідомій співпраці зі спеціальними службами СРСР або інших держав. Згідно з цим Законом для перевірки та розслідування фактів співпраці депутата зі спеціальними службами СРСР або інших держав повинна була створюватися спеціальна депутатська комісія відповідної ради, яка у разі потреби залучала посадових осіб прокуратури, внутрішніх справ і служби національної безпеки .

ГРУЗІЯ. У жовтні 2010 року парламент Грузії прийняв закон, що забороняє займати високі посади в державі особам, які служили в КДБ або перебували на керівних посадах в КПРС. Комісія з люстрації, створена відповідно до цього закону, займалася питаннями викорінення в Грузії комуністичної символіки, в тому числі в назвах вулиць і площ, а також ліквідацією монументів, що символізують тоталітарне минуле. 1 червня 2011 р. Парламент Грузії одноголосно прийняв закон про люстрацію, а також про заборону фашистської і комуністичної символіки. Цим законом встановлені посадові обмеження для колишніх співробітників спецслужб Радянського Союзу, а також колишніх посадових осіб Компартії та комсомолу. Ці люди не можуть працювати в органах виконавчої влади та у судових органах. Крім того, зазначені громадяни не зможуть займати посади керівників вищих навчальних закладів. Прийнята «Хартія свободи» включає в себе заборону радянської та фашистської символіки на території країни, забороняє також зайняття керівних посад колишніми партійними і комсомольськими функціонерами та співробітниками радянських спецслужб , не допускає використання в географічних назвах імен радянських і комуністичних діячів. Грузія – перша з неєвропейських країн, яка провела у себе дерадянізацію. Закон про люстрацію підписав президент Грузії Михайло Саакашвілі.

СІНГАПУР. Це країна, яка перемогла корупцію трохи більше ніж за 40 років і досягла економічних здобутків. Владна команда Лі Куан Ю поставила завдання знищення корупції та підвищення довіри і поваги до держави серед населення. У цій країні була проведена перевірка осіб на отримані доходи, що стало другим елементом антикорупційної програми, оскільки в Сінгапурі була фактично введена презумпція винності урядовців, будь-якого державного відомства чи державної громадської організації. У 1960 р. був прийнятий закон, який дозволяв вважати доказом хабара те, що обвинувачений жив не за статками або володів об'єктами власності, які він не міг придбати на свої доходи. Сюди ж стали відносити будь-яку винагороду, отриману чиновником від особи, що шукала з ним зв'язків для вирішення певних питань. У суді службовець повинен переконати суд, що винагороду не було отримано в рамках корупційної схеми. У разі, якщо провина чиновника доведена, його майно підлягає конфіскації, чиновник платить величезний штраф, сідає у в'язницю на значний термін. При цьому його родина вважається зганьбленою, і ніхто з членів сім’ї хорошу роботу в Сінгапурі знайти не зможе.

На Волині

24 лютого Правий сектор Волині, Самооборона, Автомайдан заявили про створення Громадського люстраційного комітету. До роботи над люстраційним процесом долучився і Громадський сектор Волині. Мета люстрації на Волині – захистити суспільство від повернення на відповідальні посади осіб, які працювали на режим Януковича або були втягнуті у корупційні зв’язки. Громадянин, котрий нині працює або претендує на посаду в усіх органах державної влади та місцевого самоврядування, має пройти люстраційну процедуру. Розглядати заяву громадянина має Комітет громадської люстрації. До цього органу мають увійти особи, яким спочатку самим треба пройти люстрацію. Затвердження складу Комітету має відбутися на народному Вічі Майдану або на відкритих громадських слуханнях. Триває організаційна робота над Положенням про Комітет громадської люстрації та механізмами впливу громади на люстраційну процедуру.

Інформація Громадського сектору Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Лучаночка Показати IP 26 Лютого 2014 19:33
Гарна цікава стаття. Дякую
Лучанин Показати IP 26 Лютого 2014 19:34
Не виключено, що люстрація потрібна для трудовлаштування молодих революціонерів
2 до Лучанин Показати IP 26 Лютого 2014 19:44
браво!!!!
громадянин Показати IP 26 Лютого 2014 19:56
Уважно почитайте стрічки новин за вчора і сьогодні! Пишеться все і вся і по ТБ показують : переслідують, оголошують в розшук, зірки з ВР зрізають , дачі оглядають і палять... все що завгодно , але тільки не те, що найголовніше у нинішній ситуації потрібно вирішувати - вихід з економічної кризи! У багатьох регіонах немає влади, немає Кабміну, навіть ті країни, хто готовий дати кредит, не мають можливості це зробити - немає кому давати! А деякі кандидати, бачачи яка ситуація в країні, не хочуть брати на себе відповідальність - у кусти, а як на Майдані кричали...?! А чутки про можливих кандидатів на певні пости - це просто шок! Так для цього стільки часу Майдан стояв і гинули люди?! Все ж повторюється, це вже проходили...:(
Юрист Показати IP 26 Лютого 2014 19:59
Все правильно, але мало звільнити начальника. Необхідно одночасно звільняти весь відділ, управління , орган, тощо. На їх місце набрати молодих і не зіпсованих спеціалістів. Тільки так можна з часом поборити корупцію.
Людина до Юриста до Юрист Показати IP 26 Лютого 2014 20:34
На їх місце набрати молодих і не зіпсованих спеціалістів... А тепер шановний Юристе підкажіть мені де набрати талановиту, фахову та не зіпсовану молодь в місті Луцьку та області та і взагалі по Україні, яка б погодилась піти на роботу в органи влади на державну службу працювати за оклад 1218 грн. (мінімальна зарплата) + 15 ранг - 45 грн. + вислуга 0,00 грн. () + 10% щомісячної премії (і це не факт). Всього зарплата (брудними із премією) - в розмірі 1390 грн. Відніміть відрахування з зарплати (прибутковий податок та соціальні внески) приблизно 140 грн. то на руки талановитому, фаховому та не зіпсованому молодому працівнику залишиться видати 1250 грн. Ось і задайтеся собі Юристе а як прожити в даний час на ці кошти і яка може бути мотивація в роботі.
Людина до Юриста до Юрист Показати IP 26 Лютого 2014 20:42
Рівень зарплати в Луцьку в розмірі 1250 грн. це рівень технічного працівника (двірника та прибиральниці).... і молодого державного службовця.....
Лісник до Людина до Юриста Показати IP 27 Лютого 2014 08:18
Скоротити всякі непотрібні Беркути, Внутрішні війська і буде вам зарплата. До речі, зарплата працівника Беркуту 6000 гривень, а слідчого 2000 гривень!!!
Людина до Лісника до Лісник Показати IP 27 Лютого 2014 10:04
Та питання справедливої та чесної влади не лише в проведенні однієї люстрації... Це питання корінного перегляду організації структури влади (шляхом оптимізації та дієвості її, що зменшить фінансове та бюрократичне навантаження на суспільство) та механізму здійснення прямого публічного контролю громадянами за її діяльністю в інтересах народу, громади (на місцевому рівні)... Це питання бачення та займання всіма громадянами нашої держави (всіма 100%) активної громадської позиції, щодо примушування представників влади працювати над нагальними проблемами що постають в суспільстві.... Прийшов час всьому суспільству (простим громадянам та представникам бізнесу, представникам релігійних кофесій тощо) консолідуватися на засадах взаємної відповідальності заради кращого майбутнього України.....
Юрист Показати IP 26 Лютого 2014 20:18
Всі ці заяви написані під тиском счасом будуть оскаржені в суді і всі повернуться на своі місця, а держава ім ще й компенсацію заплатить за вимушений прогул із наших з вами кишень. Невже в правого сектору не має юристів, які б це ім пояснили.
Людина до Юрист Показати IP 26 Лютого 2014 20:38
Юристе, а Ви взагалі хоча б юрист за фахом???.... Дії Правого сектору в частині змушування людей писати заяви на звільнення під дулом зброї це чистої води кримінал і за це настає кримінальна відповідальність.... Якщо Ви юрист справжній то будь-ласка їм фахово це і поясніть....
тьотя соня Показати IP 26 Лютого 2014 20:35
у кожній організації (крім начальників) є розумні і саме головне працюючі люди. просто необхідно скласти єдиний список вимог до кандидатів і придивитись до людей: хто не дере горло, хто не вихваляє себе, і саме головне кого хвалять прості люди
Начальник до тьотя соня Показати IP 27 Лютого 2014 00:35
А що начальники на твою думку не працюють ? Є такі на яких відділ, управління тільки молиться і переживає, щоб він був на місці ? Сам такий, і знаю інших таких, про яких говорять і колеги і підлеглі, адже своїми справами вони показують, що свій колектив в обіду не дадуть, і завжди захищають. Бажаю мати всім таких
Ревізор люстраторів Показати IP 26 Лютого 2014 21:12
На сьогоднішній день в Україні діє КзПП, ЗУ "Про державну службу", ЗУ "Про місцеве самоврядування" і т.п., також розробляється законопроект "Про люстрацію". Таким чином, пора знати згідно чинного законодавства, ставити додаткові вимоги до працівників при прийнятті на роботу в органах держ. служби, чи її проходження заборонено законом, а тому все це в суді 100% виграшна справа. Те що ДАнильчук та його Ко займається по звільнення людей під дулом пістолета, це є кримінал (чотири статті ККУ як мінімум) та буржуазія . Тому в цивілізованих демократичних країнах для цього приймається ЗУ "Про люстрацію". А то поробили з себе Цезарів- люстраторів чи Наполеонів, які самі мають пройти очищення "люстрою". Це таке робити може лише людина, яка дуже далека від законодавства, яка не знає основних норм Конституції, ні те що міжнародні норми та Конвенції, та спроможна лише до провокацій, хабарництва, та приниження, яка після своїх незаконних дій, на сьогоднішній день, від деяких них відхрещується. Вже декілька знаменитих Цезарів та Нополеонів з сьогоднішнього дня перебувають в міжнародному розшуку. Так що Данильчук та його Ко може догратися з вогнем, що будуть їх шукати, як мінімум принижені ним люди, чи ті кому він стоїть "поперек горла", а то буде розшукувати і вся Волинь. Крім того цікава штука проект ЗУ "Про люстрацію" який є в інтернеті, так от під цей закон попадає сам Динальчук, Гусь, Вітер та інші,, оскільки вони були в політиці в період 2002-2014 роки.
Ревізор люстраторів до Ревізор люстраторів Показати IP 26 Лютого 2014 21:22
Таким чином, хто вважає що за цей період його незаконно звільнили (під будь-яким тиском) звертайтесь до суду, проблем не яких немає. Справа в суді виграшна, якщо звичайно данильчушки суддю не будуть тримати під прицілом вогнепальної зброї.. Вибачаюсь, у зверху правильно "сам Данильчук, Гусь...".
Всезнайко до Ревізор люстраторів Показати IP 26 Лютого 2014 23:18
Згідний... Думаю, що Данильчук вже не жилец...
ЗНАЙ Показати IP 26 Лютого 2014 21:25
Говорив знайомий митник що я і сам піду з роботи втомився хочу подоружувати мені і моім внукам хватить причому маю свій бізнес і неодин
Анонім Показати IP 26 Лютого 2014 23:36
Цікаво а як же "Свята трійка" разом з "Пастором, в.о."? Вони власне закликали людей класти свої життя, а потім зникали. В першу чергу на їх руках (та не на руках, а по шию з головою) кров тих хлопців. Задумайтеся! В них імунітет на люстрацію?
интернет Показати IP 26 Лютого 2014 23:49
«После «цветной революции» условия жизни в Сербии не улучшились. Вместо этого страна стала свидетельницей настоящего парада князьков, каждый из которых пресмыкался перед Западом еще сильнее, каждый был еще бездарнее и глупее предыдущего. Дело в том, что Запад имеет обыкновение поддерживать и возносить на Востоке тех, кого у себя дома посадил бы в тюрьму. Но, как сказал Черчилль Маклину, когда тот удивился тому, что по итогам Тегеранской конференции Югославия отошла к коммунистам: «Ни вы, ни я там жить не будем, так в чем же дело?» — завершает свою колонку Деспот.
УВАГА Показати IP 27 Лютого 2014 00:01
шановна самообороно, на жаль не можу назвати свого імені, бо страшно, але по можливоті прошу взяти до уваги наступну інформацію: головний освітянин Волині Хомич (екс регіонал) піариться на Героях Майдану і збирає гроші з директорів шкіл області, нібито на потреби постраждалим! Ця цинічна особа - на все піде щоб утриматись на посаді.Якщо Ви не розглядаєте анонімних заяв, то чи не могли б ви якимось чином хоча б наголосити людям, директорам і т.д. щоб вони не здавали ніяких грошей цій особі (щоб ніхто їх не використав в цілях дачі ХАБАРА ЗА ЗАЛИШЕННЯ НА ПОСАДІ), краще нехай підвозять гроші особисто в ОДА правому сектору, або ж знайдуть реквізити постраждалих і пересилають допомогу на їх рахунок!!!
Михайло Показати IP 27 Лютого 2014 02:08
Прийти до влади Гітлеру в Німеччині в 1933 році вирішально допомогли штурмовики. Першими без суду і слідства гітлерівці розстріляли прямо в камерах керівників штурмовиків, потім наступила черга інших...
1111 Показати IP 27 Лютого 2014 08:34
я згідний з увага це не тільки дирикторів шкіл заставляють збирати гроші на майдан добровільно примусово ай в умнс і в інших організаціях де продажні керівники хочуть залишитись при владі. шановний Данильчук і правий сектор якщо ви справедливо хочете навести порядок в області це треба звільняти з посад продажних керівників які думають за себе а не за людей вони бігають від корита до корита якщо вони зараз гонять на ПР а перед цим згідні були їм в жопу таких продажних душ на мою думку треба звільняти в першу чергу.а на рахунок грошей висвітліть рахунок в засобах масових інформацій на який можна скинути гроші на допомогу хлопцям і я думаю хто має совість і повагу його не треба заставляти і люди скинуться хто скільки зможе
Марія Показати IP 27 Лютого 2014 09:07
http://blogs.pravda.com.ua/authors/fedoriv/530ddc3ef1550/ є вже певний досвід. Його потрібно вивчити і впроваджувати, щоб не наламати дров і не погіршити ситуацію. Головне - щоб люстрація діяла!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus