USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Що возять з Волині жителі прикордонної білоруської Малорити

11 Червня 2019 17:55
Затишок, спокій, овочі і горілка з України та проблеми безробіття: показали, як живе білоруський райцентр поряд з Волинню.

Про це йдеться у відеосюжеті телеканалу «Белсат».

Малорита – районний центр у Берестейській області Білорусі, розташований зовсім поряд з державним кордоном України, Шацьким та Ратнівським районами Волині. Тринадцятитисячна Малорита на білоруському Поліссі, як говорить один з місцевих жителів, це тихе спокійне містечко, де всі одне одного знають.

«Тут живеться чудово, чисте, спокійне місто, затишне, доглянуте. Люди хороші та добрі», – зізнається інший малоритчанин.

Дерев’яна церква Святого Миколая-Чудотворця в Малориті має вже понад сто років. Як розповідає священик, в єпархії в усіх приходах є бібліотеки та недільні школи. Однак в селах до недільних шкіл ходить небагато дітей – переважно вихованці багатодітних сімей переїздять до міст, відповідно, села вимирають. На запитання про те, що він зробив би, якби мав владу, священнослужитель говорить, що відкривав би робочі місця для людей, щоб люди могли на місці працювати і заробляти гроші на своє життя, адже зараз в таких малих містечках людям ніде працювати. Їм доводиться їхати в обласний центр Брест, столицю Мінськ чи закордон.

Поблизу Малорити росте найстаріше та найбільше дерево Білорусі – могутній цар-дуб віком 850 років.
«Щойно приїхав потяг з України. Сьогодні ним скористалися небагато малоритчан, тому що базарні дні – вівторок та субота. Ті, хто приїхав, показували нам садовину та городину. Кажуть, що возять ще багато горілки з України, але її нам, на жаль, ніхто не показав – соромляться», – розповідає журналіст.

«Возять здебільшого горілку, там дешева горілка», – підтверджує один з місцевих жителів.
В Україну продовжують їздити, щоб підзаробити, оскільки в Малориті складно знайти роботу. Як повідомляє один з малоритчан, попри те, що у містечку є кілька підприємств, багато хто їздить на роботу у Брест: виїжджають о 5 ранку, повертаються о 7 вечора, так триває роками.

В Україні дешевші продукти, кава, чай, деякі речі, зараз сезон овочів, а в Білорусі ціни на них втричі вищі, як розповідає жителька містечка.

«Нам обмежили норми, ми можемо привезти з України тільки п’ять кілограмів овочів та фруктів. Колись було 30 кілограмів, а що таке п’ять кілограмів зараз? Коли сезон кавунів, один лише кавун важитиме п’ять кілограмів», – нарікає інша жителька Малорити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus