USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Що залишилось українцям від Чорнобиля? ВІДЕО

30 Квітня 2012 13:23
Чи ж знайшлися у суспільства розум, кошти і сили, щоб за 26 років зрозуміти, як жити після радіаційної катастрофи на ЧАЕС?

Відповіді на ці питання шукав ТСН-Тиждень.

У 86-му - мільйони українців стали фактично піддослідними у грандіозному атомному експерименті.

Тож, чи відомі вже його результати? Чи здатна українська медицина відповісти, як позначились два десятиліття «малих доз радіації» на нашій нації?

«Зареєстрували більше 6 тисяч раків щитоподібної залози і це пов’язали з Чорнобильскою катастрофою. Також збільшилась кількість катаракт», - окреслює масштаби проблеми керівник бюро ВООЗ України Ігор Поканевич.

«Солідні раки – вони розвиваються пізніше, в період 20 до 50 років після опромінення. Ми знаємо, що буде зростання частоти онкологічних захворювань», - зізнається директор Центру радіаційної медицини Дмитро Базика. Мовляв, хто думає, що всі ці проблеми закінчились після ліквідації аварії на ЧАЕС - помиляється. Так, радіація продовжує свою чорну справу навіть на майбутніх поколіннях.

У кабінетах визначних українських професорів за останні роки частіше, ніж хворих дітей, приймали закордонних колег. Науковці всього світу хотіли бачити, що ж виросте з покоління, вигодуваного на радіації.

З гостями ділилися результатами найбільшого атомного експерименту над людьми.
Лише в Україні на обліку центру радіаційної медицини перебувають 460 тисяч дітей. Вони слабші, найбільше проблем мають з шлунком і часто вже народжуються з вадами.

«Ніяких нових хвороб після Чорнобильської аварії не виникло. Просто ці діти хворіють частіше, ніж діти, котрі живуть на чистих територіях і їдять чисті продукти», - пояснює керівник відділу радіаційного ризику Євгенія Степанова.

«У переселенців немає ні одної великої сім'ї. У переселенців у всіх по одній дитині. Ну, в кого – дві, але в основному по одній дитині. Може, бояться народжувати», - звернула увагу старша медсестра закладу Світлана Шеремет.

Скандально відомий фахівець з радіаційної медицини, білорус, якого не пускають у рідну країну, закликає всіх прокинутися. І звернути увагу на те, що наступні покоління можуть взагалі не народитися. «Проблема – це репродуктивне здоров'я. Це чоловіче та жіноче безпліддя, це вроджені вади розвитку та аномалії», - зазначив він. Україна, мовляв, згадує про Чорнобиль раз на рік – у чергові роковини. А у державі досі не вироблені нові жорсткі норми життя в умовах постійного радіаційного тиску.
Наприклад, норма радіоактивних часток у літрі молока в Україні вдвічі більша, ніж у Японії. Минуло 26 років – а найбільший на планеті експеримент триває. І якщо хтось і робить висновки, то тільки не українці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus