USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Щоб вийти з кризи,треба будувати житло, - Руслан Вайман

30 Червня 2011 16:56
Згідно з даними головного управління статистики у 2010 році в 1,3 раза було здано більше житла, ніж в 2009 році. Однак досягнути темпів докризового періоду не вдається.
Голова правління ЗАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслан Вайман вважає, що низький рівень пропозиції на ринку первинної нерухомості зумовить ще більше зростання ціни квартир. А тому питання будівництва доступного житла повинне стати стратегічним завданням влади.

- Що змінилося за цей рік на ринку будівництва? Коли за вашими прогнозами будівельники вийдуть повністю з кризи, і які фактори цьому сприятимуть?

- Є спроби керівництва країни привести в порядок законодавче поле, спростити його. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко нарахував 92 кроки, які потрібно зробити від вибору земельної ділянки до отримання дозволу на виконання будівельних робіт. Складна процедура отримання дозволу займає багато часу. За цей період зростають ціни, можлива інфляція. Виникає запитання: чи можливо так будувати? У жодній країні світу немає такої складної процедури.

Нещодавно з’явився закон «Про регулювання містобудівної діяльності», який спрощує значною мірою багато дозвільних питань. Керівництвом країни чітко проголошено: добудувати житло з готовністю 70% - такого раніше не було.

Протягом 2010 року нарешті запрацювала програма «Доступне житло», за якою по вулиці Федорова в місті Луцьку продано 8 квартир.


- Що передбачає ця програма?

- Це так звана фінансова допомога 30 на 70. Державна допомога становить 30% вартості квартири. Залежно від кількості метрів квадратних і членів сім’ї людина отримує 80 чи 100 тисяч гривень.



- Однак, наскільки відомо, ця програма передбачала значний первинний внесок від сім’ї, а не усі на це здатні… Адже покупець мав мати 70% вартості житла на рахунку в Ощадбанку.

- Це дійсно так. Більше того, не вирішено питання застави майна. Люди, які намагалися взяти кредит на придбання квартири за програмою «Доступне житло», стикалися з тим, що банки вимагали під заставу не ту квартиру, яка будується і готова на 95%, а квартиру їхніх батьків, дідусів, бабусь, тобто інше майно. Зрозуміло, що люди на таке не йшли. У банків чітка інструкція – додаткова застава. Ці питання не вдається вирішити через таку позицію Національного банку. Їх можна зрозуміти – вони бояться неповернення кредитів. Київська облдержадміністрація, наприклад, розробляє програму 50 на 50.

30% вартості житла сплачує держава і ще 20% для певної категорії громадян (вчителів, лікарів, міліціонерів) платить Київська адміністрації.

- Замкнуте коло виходить. Нині відсоткові ставки, які пропонують банки, коливаються від 15 до 20% і видаються лише на 10-20 років. При таких кредитах купувати житло вкрай не вигідно. Що в такому випадку ви можете запропонувати ваших клієнтам?

- Банки не кредитують ні фізичних, ні юридичних осіб. Заклики уряду – давайте відпрацюємо елементи проектного фінансування, зробимо інвентаризацію недобудованих об’єктів, дамо дешеві кредити фізичним особам під іпотеку на 20 чи 30 років на 5, 8, 10 відсотків, дамо кредити юридичним особам, забудовникам – не вирішуються. Декілька разів були звернення до керівництва Нацбанку переглянути умови кредитування, зменшити відсотки для фізичних і юридичних осіб.

Ми намагаємося дати клієнтам безвідсоткову розстрочку, йдемо на будь-які поступки і не радимо брати кредит. Позику можна брати тоді, коли не вистачає невеличкої суми – 5-10 тисяч доларів. Ні одна країна не виходила з кризи без будівництва житла, і ми не вийдемо. Коли ми працюємо – то купуємо матеріали, цеглу, техніку. Після нас починають працювати всі решта: мебельники, комунальники, декоратори. Будівельна галузь – рушійна сила економіки. В тому році на програму «Доступне житло» було освоєно 71 мільйон гривень. В цьому році буде виділено 100 мільйонів. Безумовно, це невелика сума. Потрібно розробити програму компенсації відсотків банкам і забезпечити отримання кредитів фізичними особами під 5-6%.

А для компенсації банкам цієї різниці повинен бути відпрацьований механізм компенсації на рівні держави. Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву порахував, що 40-50%, які виділені державою, повернулися податками в бюджет. Це безпрограшний варіант. Не працює програма 30 на 70%? Необхідно спробувати 50 на 50. Це вигідніше, ніж простій.

- Як ви оцінюєте кроки нової місцевої влади у сфері будівництва? Зокрема, йшла мова про те, аби узгодити нові кордони Луцька з навколишніми сільськими радами. Це дасть поштовх будівництву?

- Є питання, які не вирішуються міською та обласною владою. В селі, наприклад, Прилуцьку, є землі, проте вони сільськогосподарського призначення. І механізму, як там побувати житло, немає. Тільки на землях житлової та громадської забудови можна будувати багатоповерхові будинки. Все це виходить за межі можливостей міської ради. Землю треба купити і змінити її цільове призначення, а це заборонене законом. Не може влада цього зробити. Тому потрібно думати над тим, як освоювати і забудовувати ті майданчики, які є в Луцьку. Це питання, до речі, усіх обласних центрів, бо вони по контуру обтяжені землями сільгосппризначення, де нині росте бур’ян і сільськогосподарські культури ніхто не вирощує.

- А вам як будівельнику було б цікаво там зводити будинки? Місцевість впливає на ціну?

- Поки що будувати там багатоповерхівки більше чотирьох поверхів по законодавству не можна. Допоки не буде вирішене питання про цільове призначення землі, право будівництва на цій території, говорити про будівництво на селі зарано. Це питання не стільки до будівельників, як до центральних органів влади. Відверто кажучи, люди не хочуть жити в Прилуцькому чи Боратині.

- Тобто теза про те, що «жити за містом добре», на вашу думку, для лучан неприйнятна?

Лучани остерігаються проживати за містом, оскільки є безліч проблем, які зараз, на жаль, не вирішуються. Це насамперед пов’язано з малорозвинутою інфраструктурою, неналежним медичним, комунальним обслуговуванням села, відсутністю гарних шкіл, дитсадків.

- Днями жителі 40-го мікрорайону в категоричній формі виступили проти забудови так званого «меланжевого парку», який є в оренді у вашої компанії. Чи вдалося знайти порозуміння з жильцями і, якщо ні – то як ви чинитимете? Будете йти на пролом?

- Боюся, що людей ввели в оману, оскільки ми до парку не маємо відношення і в парку не будуємо. Більше того, від нас є пропозиція, надати зеленим насадженням статус парку. Ми маємо договір оренди на землю і протягом трьох років сплачуємо кошти. Розміщення житлової забудови розраховано на вільну ділянку. Три гектари – це забудова доступного житла для 1200 людей. Ми настільки заможні, що право грати в футбол десятьом людям важливіше, ніж житло тисячі? Нонсенс. Необхідно шукати вихід.

- Яка пропозиція від вас?

- Згідно з законодавством України документом, який визначає, що може бути на тому місці, є Генеральний план міста. Згідно з ним – багатоповерхова житлова забудова. Відповідно до нашого договору оренди – це вільна земельна ділянка. Ми не маємо за мету забудовувати парк. Людей ввели в оману. Інша справа, що ми готові спільно з міською радою розглянути питання приведення парку до належного стану, адже нині там хащі. Розглядається питання зробити дитячі, спортивні майданчики, освітлення. Будівельників треба змушувати працювати, а не відбивати бажання щось робити.

- Який зараз в місті взагалі попит на новобудови?

- Попит невеликий, адже він залежить від платоспроможності населення. Мінімальний попит і продажі є, на сьогодні ринок повністю не вмер.

- Скільки нині коштує квадратний метр на первинному ринку?

- Якщо говорити про те житло, яке ми будуємо для Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, ціна за квадратний метр коливається від 5900-6400 гривень. Квартири, які реалізуються на вільному ринку за ціною метра квадратного залежно від поверху 6000-6400 гривень. Також ми надаємо відстрочку платежу, а у разі повної сплати – робимо знижки.

- Від чого залежить ціна на квартири конкретно в Луцьку?

- Вона залежить в усьому світі від співвідношення попиту і пропозиції.

- Які обсяги будівництва житла в Луцьку?

- Ми будуємо 0,1 – 0,15 метра квадратного житла на людину в рік, а потрібно 1 метр квадратний. Тобто в десять разів більше.

- Як молодій сім'ї з двох людей, котрі мають середньомісячну зарплату в дві тисячі гривень, купити собі житло?

- Необхідна державна програма забезпечення молоді доступним житлом, яка б передбачала доступні іпотечні кредити на 30 років під мінімальні відсотки із заставою майнових прав майбутньої квартири.

- Люди все-таки після кризи і фірм-одноденок, які, зібравши гроші, залишили від будівель каркаси, бояться робити великі інвестиції. Чи відчуваєте ви негативний вплив від співпраці ваших потенційних замовників з такими фірмами, типу «еліта-центр»?

- Так, дійсно відчувається. Проте наша фірма довгий час на ринку і зарекомендувала себе як надійний партнер. Усі зобов’язання перед нашими клієнтами виконані. На сьогодні ми працюємо за програмою «Доступне житло» та продаємо квартири готовністю 95 - 100%. Слід зауважити, по програмі «Доступне житло» діє чесна прозора схема, відсутній ризик та корупція. Адже сам покупець вирішує, в якого забудовника купувати квартиру.

При купівлі нерухомості люди повинні бути уважні. Коли, наприклад, в системної фірми дороге житло, а в «одноденок» копійки, стає не зрозуміло: за які кошти буде збудований будинок? В нас дорожче, але надійно, ми стовідсотково виконуємо свої зобов’язання: будуємо, здаємо в експлуатацію.

- Наскільки великий вплив ріелторів на вартість житла?

- На ринку вторинного житла є дуже великий вплив. Там де первинний ринок – нам би простіше було працювати через агентства, але ми відверто кажемо людям, аби вони купували напряму і зберігали собі 1 чи 2 відсотки вартості житла.

- Наскільки є зараз чесною конкуренція серед будівельників?

- Нас залишилося не так багато, і я не думаю, що системні будівельні компанії ведуть якусь нечесну конкуренцію в Луцьку. В нас нормальні стосунки, і ніколи не було змов. Наші ціни ніколи не співпадають, ми не погоджуємо своїх дій.

- Чи є якісь скарги на ваше житло?

- Якщо таке трапляється – то ми намагаємося оперативно реагувати. Згідно із законодавством є гарантія на будинок на два роки, однак ми відслідковуємо свої об’єкти значно довше. Якщо порівняти первинне житло з вторинним за якістю, то тут варто врахувати те, що в новобудовах треба менше платити за тепло, відсутні холодні вікна, неякісні комунікації та покрівля.

- Які саме зараз об’єкти чекають здачі в експлуатацію?

- Це 108-квартирний будинок на вулиці Федорова. Перша секція уже здана в експлуатацію. Дві секції на 72 квартири ми здамо в цьому році – це 4800 квадратних метрів. На це спрямовані всі ресурси, які в нас є.

- Що ви мрієте побудувати в Луцьку?

- Ми, напевно, єдина фірма в Луцьку, яка може сказати: все житло, яке ми побудували якісне та тепле - від першого і до останнього будинку. Хотілося б одного: побувати більше, ніж збудовано.

Розмовляла Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Helge Показати IP 30 Червня 2011 20:24
нужно быть клиническим идиотом, чтобы покупать ТАКОЕ жилье за ТАКИЕ деньги - переплачивая за квадратный метр голой квартиры, минимум в 2 раза. реальная цена таких новостроек - 200-300 долларов за квадрат. Для сравнения - в Китае, аналогичная хата под ключ - с ванной, сантехникой, кухней, отоплением, полом, плиткой, дверями - вЪезжай и живи - стоит 400-450 долларов за квадрат. Только тотальная коррупция, отсутствие конкуренции и бюджетные откаты на строительстве дают жизнь таким "строителям".
Лена до Helge Показати IP 1 Липня 2011 09:24
Так едте в свой Китай, сидите время тратите на коментарии, уже можна было чемоданы спаковать.
Helge до Лена Показати IP 1 Липня 2011 22:35
тратится Вайман и Вы - я наслаждаюсь!...))) Однако, могу предположить, что пока к строительно-бюджетным деньгам волынского бюджета ближе Чернуха, именно Вайману и Вам необходимо СРОЧНО лететь в Китай и перенимать их передовой опыт - может тогда и бизДнесе всё начнёт складываться!)))
Лучанин до Helge Показати IP 1 Липня 2011 11:13
Підтримую Helge на 1000%, а Лена, ймовірно, причетна до описаних "оборуток"...
OlegJM Показати IP 30 Червня 2011 21:23
Helge - прав на 100%
1 Показати IP 30 Червня 2011 22:37
Реально в Китаї курс юаня занижений до долара, чому весь світ і розміщує там виробництво.Якщо долар буде в Китаї вільно конвертованим- то вийде найкраз в два рази дорожче.
ЗМІ Показати IP 30 Червня 2011 22:39
"Згідно з даними головного управління статистики у 2010 році в 1,3 рази було здано більше житла, ніж в 2009 році. Однак, досягнути темпів до кризового періоду не вдається". Це - "статистика" від баби Горпини, тому що в 2009 році було збудовано житла чи не найменше за останні 40 років і цей рік не можна приймати за базовий. Якби статист Вайман взяв за базовий 1991 рік, то цей ріст вигладав би приблизно цифрою десь в межах 0,05 разів. А тепер про головне. Будівельні "вотчини" Волині формувались в 90-ті роки, коли бездарний поет Пронь в один момент пустив під ніж усю будівельну галузь області. На той час Україна не мала навіть такого профільного міністерства. Дехто встиг відбрунькуватись, що вважалось історичною подією в повному розумінні цього слова, тому що влади не було, а те, що називалось владою, весь період дивилось на будівельну галузь в ринкових умовах з презирством, не допомагаючи, а лише створюючи їй труднощі. Тому сьогоднішні будівельні організації області - це княжіння різного укладу, які вийшли до змученої публіки, яка не має житла і грошей, в образі так званих "міцних господарників" чи "червоних директорів". На відміну від напівміфічної держави, яка пережовувала останні обїдки з радянського столу, вони сміливо взялись за будівництво так званого житла, але за те розглядали свою галузь, як власну вотчину. Люди виходили з надважкої ситуації за рахунок вторинного житла, так як попит на нього за рахунок нового будівництва забезпечувався на 10%. Такий "диктат" в галузі породив нинішню якість житла або повну її відсутність, захмарні ціни на нього, породив вайманів, чорнух, іванишиних і їм подібних, привів на ринок житла тих, хто цим ніколи не займався (знаю одну «будівельницю» вагою 45 кг разом з шкіряним пальто і туфлями на каблуках 13 см, з освітою "курси крою і шиття", яка водить по місту гробоподібний джип, призначений для подолання непрохідних нетрів в джунглях). Вони - князі в цінах на нього, князі в його якості (незабаром ще можуть чеканити свою монету). Таке становище перетворило галузь в багатоголового мутанта - багато голів великих, кілька - малих і ще безліч - зовсім маленьких і кволих. Разом з тим, кожна волає у весь голос, тягнучи тулуб в різні сторони. Увесь цей будівельний смітник називається конкуренцією. Виходячи з цього, багатьох людей, які ще думають про проблеми будівельної галузі міста і області тверезо, займає тема клініки і психології влади в первинному розумінні цього слова. Багаторічні спостереження за нею стверджують, що в її житті на період княжіння є три періоди. Перший - коли вона повна дитячих фантазій і мрій і збирається усе докорінно поміняти. Другий - коли вона починає розуміти, що поміняти щось навіть в дрібницях неможливо чи надто складно і переходить на позиції "мудрого керівника". І третій - коли сили і нерви вичерпуються (приклад княжіння Богдана Шиби), тягар проблем, як гирі, прив’язані до ніг, тягне донизу, а вороги кровожерливо облизуються. Є ще одне правило, виведене емпіричним шляхом: кожний наступний мер гірший за попереднього і кожен з них, якщо десь щось якось трохи будується (собача буда, міський нужник чи перекидний міст через колію), то здіймає стільки галасу і самовихваляння, що створюється враження, ніби синиця море підпалила. Це - якби двірник підмів дорогу і волав на усе місто, що він це зробив (святий обовязок!). Висновки: Влада і будівельна галузь рівновіддалились від будівництва житла. Про якість мова вже не йде. Власне, влада в ньому останні 20 років не брала участі – вона живе в добротних котеджах, які нагадують володіння пруського короля Фрідріха Третього. Те, що пропонується, не витримує ніякої критики. Формат, що склався в галузі будівництва житла в області і обласному центрі, не передбачає гострих дискусій і не витримує ніякої критики. Тут, головним чином, тріпологія на «каструльні» теми. Будівельні організації - вельми закриті акціонерні товариства з вельми обмеженою відповідальністю. Сьогодні жоден представник влади будь-якого рівня не здатний сказати, що в них діється. Крапка.
теж ЗМІ Показати IP 1 Липня 2011 09:42
Будівництво – та галузь, де потрібна найбільша присутність держави. Відведення землі, підведення інженерних мереж, здешевлення ціни будматеріалів, реконструкція заводів по виробництву цементу, виробництво нестандартних будівельних конструкцій - прерогатива держави. Держава повинна стати замовником основних будматеріалів, будувати транспортну інфраструктуру. Сьогодні ж держави багато там, де можна підтримувати «товарно-грошові» відносини. Це митниці, дозвільні центри і "єдині" вікна, кадастри, тендери, аукціони, привабливий і капіталоємкий бізнес і все те, де пахне живою гривнею. Там чиновників, як мух біля меду. Якщо влада не повернеться лицем до галузі, становище буде погіршуватись, житло буде дорожчати (куди далі? в Ваймана метр коштує 800 доларів!), якість буде ще гіршою. Тим, хто зводить житло, не під силу буде боротись і витримувати диктат монополістів, від яких залежить підведення і будівництво інфраструктури (вода, газ, тепло, дороги і підїзди до житла, електроенергія і т.п.). Піде ще більш жорстока спекуляція землею, а це одна з складових ціни житла. Володарі деяких земельних ділянок в місті вже давно чекають «свистка», як, наприклад, 29 гектарів в районі ДПЗ між заводом «Кромберг і Шуберт» і новозбудованою церквою. Тут все прораховано і ціна за ділянку буде різнитися від ціни, за яку вона була придбана, на порядки.
Сергій Показати IP 1 Липня 2011 16:28
Це реальна державна програма. Наша сім я одна з 8, яка отримала державну допомогу на придбання квартири.
Man до Сергій Показати IP 6 Липня 2011 23:23
Напиши мені як вам це вдалося.Буду дуже вдячний. [email protected]
Валентина Показати IP 1 Липня 2011 16:44
Неlga і Лучанин за компанію, чого ж ви не їдете в Китай?Удачі!!!!! І до речі, я справді так думаю і до жодних оборуток не причепна. Я дивуюся людям - в Україні зробили перший крок до вирішення житлових проблем, а всі незадоволені. Виходить краще взагалі нічого не робити. моя порада: хто має можливість, якісь збереження - взнавайте детально як можна взяти участь в програмі і купити квартиру. Як не крути нерухомість завжди в ціні, банк сьогодні є а завтра "пшик" , і судись пару років щоб забрати своє, а квартира є квартира.
Helge до Валентина Показати IP 1 Липня 2011 22:31
первое, что пришло на ум, прочитав "про поездку в Китай", так это ненавязчивое желание посоветовать Вам отправиться в известном направлении из трех букв - но только природная вежливость и тактичность не позволяют это сделать. Более того - такая позиция присуща людям лишь определенного сорта, для которых комфортно быть ЖЛОБОМ и ТЕРПИЛОЙ в своей стране. Касательно темы с "вечными" ценностями из кучи кирпичей - тут вопрос даже не спорный - считаю, что вечной ценностью является человеческая жизнь - всё остальное - третично. Более того, есть ощущение, что Вы один из тех счастливчиков, "вложившихся" пару-тройку лет назад в землю/недвижимость и сегодня, когда это все подешевело в два-три раза - тихо мечтающих о том, что "счастие" опять повториться!))) Однако - это не тот случай, когда "Мечты сегодня - это реальность завтра!", тут, скорее больше подходит лозунг "Лох - это судьба!"....
йован до Helge Показати IP 3 Липня 2011 16:50
мабуть за Helge стоіть Смаль,колись ближче нього до бюджетних коштів у Луцьку не було нікого, тепер на цьому місці Чорнуха і Льоня - "колхознік", себто - Стефанович.Часи міняються, а з ними і коментарі
Лучанин до Валентина Показати IP 6 Липня 2011 11:05
Так Лена чи Валентина??? Це роздвоєння особистосіт? Всіх В КИТАЙ, бо "собі" ("нам" - Лена,Валентина) місця мало? Теза "в Україні зробили перший крок до вирішення житлових проблем, а всі незадоволені." - взагалі поза межами здорового глузду!!! І я справді не тільки так думаю, а знаю думку багатьох молодих сімей!!! Ви скористались кредитною програмою??? Назвіть хто скористався (8 сімей)? Співставте потребу молодих сімей в житлі до числа тих, хто скористався! Чи, можливо, ви у іншій країні живете Лена,Валентина? Видаєте бажане за здійнене? І ще одна думка (особиста) - так захищати недієві "ПРОГРАМИ" і не бачити очевидних фактів "Не працює програма 30 на 70%? Необхідно спробувати 50 на 50"- може лише людина зацікавлена в окозамилюванні чи причетна до оборуток.
укб Показати IP 3 Липня 2011 16:44
на рахунок знижки при повній оплаті, Вайман обманює. Не тільки без знижки а й при кінцевому розрахунку ще й робив перерахунок, в сторону збільшення, зрозуміло, тобто навіть ціну не фіксував. Я в свій час навіть із-за цього договір розірвав, ледь гроші вирвав.
ffrbf Показати IP 4 Липня 2011 13:34
Скільки людей-стільки думок....В кожного своя правда і бачення ситуації. От я, наприклад, придбав у Ваймана дві квартири - 1 у відразу, а 2 у відстрочку. Ніяких доплат не робив, фіксована ціна згідно договору.
Кремль Показати IP 4 Липня 2011 14:32
житло в ціні росте, а коли буде 500 s за 1000 м 3 газу то ще виросте, ха,ха !! В. Путін кращий друг України.
Vigilante Показати IP 6 Липня 2011 13:19
А для кого будувати? Населення України постійно зменшується. І ще цікаво: до кризи хто тільки мав хоч найменшу можливість - всі брали кредит на житло незважаючи на ціну. А зараз кричать: та ну купляти по таким цінам, треба чекати поки впадуть у 3 рази. Всі зразу стали шибко вумні?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus