USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Шість років роботи ЦНАПу в Луцьку: від довідок і паспортів до видачі посвідчень водія

2 Липня 2019 11:24
Серед 422 адміністративних послуг, які надають адміністратори луцького ЦНАПу, віднедавна є видача посвідчень водія.

Про це йшлося під час зустрічі з представниками ЗМІ щодо розвитку ЦНАП 2 липня у Луцьку.

Як повідомила директор департаменту «Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку» Лариса Карп’як, місто може пишатися ЦНАПом, який працює вже протягом шести років. Першими в Україні вдалося виконати розпорядження Кабміну №523 про надання послуг через ЦНАП. Зараз адміністратори центру надають 422 послуги. Адміністратори, зі слів керівника – «універсальні солдати», адже чітко виокремленні лише ті фахівці, які займаються реєстрацією фізичних та юридичних осіб-підприємців та здійснюють видачу біометричних документів. Решта адміністраторів універсальні і надають цілий спектр послуг.

Наприклад, можна одразу здійснити реєстрацію народження дитини, зареєструвати її на чергу в дитсадок, оформити допомогу при народженні дитини та за потреби оформити посвідчення багатодітної сім’ї. Усі ці документи можна здати одним пакетом.
У 2013 році ЦНАП розпочинав роботу з надання 267 послуг. Тоді налічувалося 12 працівників, яких залучили з інших структурних підрозділів міськради. Вже у 2018 році надали послуги понад 257 тисячам відвідувачів, зараз у центрі працюють 70 працівників, 40 з яких займаються прийомом відвідувачів.

Вже цьогоріч встигли надати послуги 137 тисячам відвідувачів. Бувають випадки, коли ціла родина з п’яти чоловік подає заяви на зняття з реєстрації в одній квартирі та на реєстрацію в іншій. Тоді 10 заяв враховують як одну.



За всі роки роботи центру його послугами скористалися понад мільйон осіб. Найпопулярнішою послугою залишається виготовлення біометричних документів. Торік вступили в силу зміни до законодавства і тепер фото в паспорт у віці 25 та 45 років можна змінити лише протягом місяця від дати народження, якщо людина не вклалася в термін, потрібно виготовляти ID-картку. У зв’язку з цим утворюються черги з осіб, які виготовляють ID-картки.
Започаткували можливість запису в електронну чергу через портал електронних сервісів Волині – не виходячи з дому, людина може записатися на зручний день і час. Наразі існує ажіотаж з приводу отримання довідок підтвердження місця реєстрації, оскільки такий документ потрібен вступникам до вишів. Втім, протягом найближчих тижнів ажіотаж мине.

У ЦНАПі видали понад 80 тисяч паспортів для виїзду закордон та майже 25 тисяч паспортів громадянина України, майже сотня пар замовила послугу «шлюб за добу» цього року, яка є безплатною для учасників АТО.

Найновіша послуга, яку розпочали надавати в центрі – видача посвідчення водія. Йдеться про обмін замість пошкоджених та втрачених посвідчень. Сьогодні вручили перше таке посвідчення.
З 422 послуг платними є лише 25%, попри це, щороку збільшуються надходження до міського бюджету від діяльності ЦНАПу. Труднощі спричиняє те, що багато послуг мають принцип екстериторіальності – звертаються жителі інших міст щодо отримання витягів щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб. Така послуга є безплатною. Зверталися до Міністерства юстиції щодо того, що не може бути безплатною реєстрація фірми, а зміна керівника коштувати 500 гривень. Доцільніше, мовляв, зробити платною реєстрацію і безплатними внесення змін. В багатьох громадах області бракує державних реєстраторів і жителі цих громад їдуть до Луцька, аби здійснити реєстраційні дії, тож лучани обурюються через утворення черг.
Зі слів керівника департаменту, мріють придбати службове авто, щоб здійснювати виїзні прийоми та створювати відділені робочі місця. Наприклад, йдеться про надання адмінпослуг в Заборольській ОТГ. Також планують відкрити філію центру в одному з найбільш густонаселених мікрорайонів міста: коли будували ЦНАП, наявне на вулиці Лесі Українки приміщення задовольняло всі потреби, а зараз збільшилася кількість послуг і цього недостатньо. Були домовленості з ДФРР щодо фінансування реконструкції будівлі палацу урочистих подій на проспекті Соборності під філію центру. Там надаватимуться і послуги РАЦСу, в значно більш комфортних умовах, ніж нині, адже поки що приміщення перебуває в занедбаному стані і потребує ремонту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Пропоную Показати IP 2 Липня 2019 21:03
Замысть Лапына в Київ у ВР обрати і відправити Ларису Карпяк
Пропонований! до Пропоную Показати IP 3 Липня 2019 00:01
Ти в буквах на клаві спочатку розберись, для того щоб когось пропонувати)))
Був там на днях... Показати IP 2 Липня 2019 23:46
Два дні просидів! Питання було закриття ФОП. Перший день- взяв талончик у живу чергу, результат: "сьогодні вас вже не приймуть, тому що є ще електронна... Завтра приходьте! - А можна в електронну записатись? На жаль, на завтра вже місць нема... тому прийдіть завтра, візміть талончик на живу чергу і вас приймуть (скоріш за все)! Результат: прийняли о 16:30, при тому, що я прийшов на 9:00 і був 12-й по списку... P.S. Я з Луцька...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus