USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Школярі та студенти самі вибиратимуть мову навчання, - Табачник

23 Березня 2010 14:53
Українські школярі і студенти будуть самі вибирати мову, на якій вони хочуть вчитися, - заявив міністр освіти і науки Дмитро Табачник в інтерв\'ю газеті «Сьогодні».
«Ми вже зараз створюємо робочу групу, яка повинна розглянути найбільш вразливі питання освіти, у тому числі і по мові. Головний принцип, який буде закладений - батьки учнів у школі і студенти у вузах повинні мати право самим вибирати, на якій мові вчитися. Вони повинні давати заявки і їх треба задовольняти», - сказав Дмитро Табачник. 
При цьому йдеться не про русифікацію освіти, а, мовляв, про дотримання прав людини. «Не можна насильницьки позбавляти громадян країни права здобувати освіту на рідній мові», - відзначив міністр. 
За його словами, здобуття освіти на рідній мові не звільняє учнів від знання української. Він нагадав, що навіть в радянській школі українська мова була обов\'язкова для вивчення. 
«Якщо, за твердженням наших націоналістів, в СРСР відбувалася «жахлива насильницька русифікація», то хай вони нададуть російській мові в Україні ті ж права, які мала українська в СРСР», - заявив Табачник. 
Окрему проблему представляє Київ, де населення переважно російськомовне. Проте в місті всього шість російських шкіл, практично немає російських дитячих садочків, у вузах викладання ведеться лише на українському. 
«Уже в квітні я хочу зібрати в міністерстві всіх 500 директорів київських шкіл і запитати у них, як вони виконуватимуть законодавство України відносно вимог батьків самим вибирати мову навчання дітей. Що стосується вузів, то, оскільки вони отримають більше автономії, отже, вони зможуть гнучкіше визначати і мову навчання», - сказав міністр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
myown Показати IP 23 Березня 2010 14:56
От молодец!!!ток сделать все это будет очень тяжело))
cantat Показати IP 23 Березня 2010 15:06
У Чернівцях відбувся студентський мітинг проти міністра освіти: http://www.tabachnyku.net/2010/03/u-chernivtsyah-vidbuvsya-studentskyj-mitynh-ne-obijshlos-bez-provokatsij/#more-246
goodok Показати IP 23 Березня 2010 16:50
Суть єдиної державної української мови не в тому, щоб пригнічувати іншомовне населення, а в тому, щоб це населення знало мову держави, в якій живе, розуміло її, а відтак могло спілкуватись із україномовними. Якщо забрати обов'язковість української мови у вузах, то через років 5-10 "схід" перестане розуміти (в прямому розумінні) "захід". А взагалі мовне питання піднімається завжди виключно в цілях розколу України, якби дибіли-чиновники не роздували цю проблему, вона б зникла сама, тому що помірковані російськомовні люди все ж люблять українську мову, не проти її вивчати, і взагалі - ПОВАЖАЮТЬ мову держави, яку в 1991 році зробили НЕЗАЛЕЖНОЮ!
Олександр Показати IP 23 Березня 2010 17:01
До cantat: Ну і хай мітингують скільки влізе! Влаштували "свідомітську" істерику... тьху.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus