USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Шлях до ЄС: Ратнівська громада співпрацюватиме з польською гміною

26 Серпня 2023 10:00
18-20 серпня відбулася робоча поїздка делегації Ратнівської селищної ради до Польщі. Гміну Бані Мазурські Голдапського повіту Вармінсько-Мазурського воєводства відвідали депутати Євген Савлук, Галина Кульбачинська, Катерина Власюк на чолі із селищним головою Віталієм Біруком.

Про це повідомляє Ратнівська селищна рада.

Головною метою візиту було підписання листа про наміри щодо співпраці з гміною, яка відома в Польщі і за її межами як кузня української культури. А все тому, що велика частина населення цієї гміни – українці, предків яких переселили на мазурські землі у прикордоння з Калінінградською областю у 1947 році під час операції «Вісла». І хоч з тих пір пройшло більш ніж пів століття, але досі в Банях Мазурських з покоління в покоління передають давні українські традиції, вивчають українську мову в школі, плекають звичаї і культуру нашого народу.

Читати ще: У волинському селі – новий директор ліцею

Про особливості місцевого самоврядування, соціальне забезпечення та житлово-комунальні потреби населення, розвиток систем освіти і культури члени делегації поспілкувалися з війтом гміни Лукашем Кулісем, головою муніципальної ради Стефанією Урбанською, заступником війта Іреною Лобач.
Селищний голова Віталій Бірук та війт Лукаш Кулісь підписали лист про наміри співпраці між Ратним та Банями Мазурськими, який передбачає обмін передовим досвідом у сфері територіального самоврядування, освіти, культури, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, енергозбереження, туризму; підтримку розвитку демократії та захисту прав людини; реалізацію транскордонних програм Європейського Союзу, інших донорів та грантодавців, залучення міжнародної технічної допомоги; підтримку розвитку відносин та співпраці між Польщею та Україною; організацію фестивалів, літературно-художніх заходів, конференцій, конкурсів, мистецьких виставок, ярмарків. Ключовими напрямками співпраці у найближчій перспективі визначили галузі освіти, культури і туризму.
Під час екскурсії гміною ратнівчани побували у місцевій школі, будинку культури, греко-католицькій церкві та римо-католицькому костелі. Відвідали кладовище, на якому похована велика кількість українців. Побачили також поховання мазурів – представників німецького етносу, які проживали на мазурських землях до включення їх до території Польщі.

Делегація взяла участь у дванадцятому щорічному фестивалі «Барви української культури». Цей захід гуртує всіх жителів воєводства, які мають українське походження.
Війт гміни Лукаш Кулісь урочисто передав українським колегам два генератори для потреб громади, адже як ситуація в енергетичній системі України залишається нестабільною.
«Сподіваємося, що підписання листа про наміри покладе початок тісній співпраці на благо розвитку обох громад, примноженню української культурної спадщини та подальшій інтеграції України до Європейського Союзу», – йдеться у повідомленні селищної ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus