USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Шукачі бурштину на Волині сплатять штраф

17 Січня 2015 12:00
Спритники поповнять Державний бюджет на більш ніж 20 тисяч гривень, - повідомили у прес-службі волинської міліції.

До чергової частини Маневицького райвідділу міліції надійшло повідомлення про незаконний видобуток невідомими особами корисних копалин загальнодержавного значення.

За викликом виїхала слідчо-оперативна група, тож відомості про подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України.

Досудовим слідством встановили, що троє зловмисників в урочищі поблизу села Кукли за допомогою мотопомпи, пожежних рукавів і металевих труб незаконно видубували бурштин-сирець.

Зважаючи на угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченими, Маневицький районний суд визнав підсудних винними та призначив кожному покарання - сплатити в дохід держави по сім тисяч гривень штрафу.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, у Маневицькому районі «сонячний камінь» видобувають в лісі, на городах. «Чорний» бурштин вже не раз переправляли за кордон. Місцева прокуратура лише спостерігає за розвитком подій. А відповідно, скільки завдали збитків – не знає ніхто.

А видобувають незаконно бурштин на Волині ось уже 10 років.

Водночас, на Волині шість приватних фірм хочуть видобувати бурштин, тож ці підприємства подали заявки стосовно отримання права на проведення геологічних розвідок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Григорій Іванович Показати IP 17 Січня 2015 16:08
Стихійне видобування янтарю ніяк і ніхто не зупинить. Вибачайте за порівняння - це як проституцію ніхто не викоренив і викоренить, а перевести в цивілізоване русло давно пора! Так і з янтарем. Без зайвої бюрократичної тяганини , за невелику ціну, надавати ліцензії на видобуток на певній ділянці, на певний термін - рік чи три. Там же повинні бути державні заготівельники, які купують у шукачів бурштин по ринковим цінам. Частину прибутку (наприклад 50 на 50) залишати шукачам інше державі. Плюс якісь кошти передбачити , як щомісячні внески комунальному підприємству , яке буде займатись на професійному рівні, відповідними технічними засобами, рекреацією земель після закінчення видобутку. (Щоб не залишався "місячний ланшафт", чи сякось накось присипані ями). Вигідно державі (оборот бурштину сотні мільйонів гривень, половина яких піде в бюджет). Вигідно поліщуку –копачу (орієнтовно близько 3 тис. зелених в міс. на робітника). Не вигідно тільки чиновнику , який робить дашок , залишиться без кормушки тому незважаючи на постанову кабміну від 30 травня 2011 р. № 615, яка регулює даний процес , до цього часу віз і нині там.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus