USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Шукали порив у мережі: в «Луцьктеплі» пояснили, чому в центрі міста у Сапалаївку текла зелена вода

19 Грудня 2023 21:04
Біля однієї з котелень Луцька в центральній частині міста перехожі побачили, як рідина зеленого кольору із труби зливної каналізації потрапляє в річку Сапалаївку.

у ДКП «Луцьктепло» пояснюють: хоч ситуація з потраплянням забарвленої ураніном води у відкриту водойму міста незвична, її використання є поширеною практикою для підприємства, адже цей органічний барвник постійно використовують для виявлення витоків на мережах.

У ситуації, коли прилади на котельні вказують на витік в мережі, але явних зовнішніх ознак пориву не виявлено, у мережеву воду додають барвник. І якщо під час обстеження теплових камер у якійсь із них виступає вода зеленого кольору – ремонтна бригада розуміє напрямок та на якій конкретно ділянці теплової мережі сталася аварійна ситуація. Локалізувавши витік, можн працювати над ліквідацією пориву.

Читати ще: У Луцьку підприємство завдало довкіллю збитків на 400 тисяч гривень

«Уранін (флуоресцеїн-натрій, діоксифлуоран) – це органічна сполука, що є популярним барвником, який формує зелену або зелено-жовту флуоресценцію у великому обсязі. За рахунок того, що забарвлена ураніном вода світиться в ультрафіолеті, її легко виявити під час обстеження теплових камер у темний час доби.

Як флуоресцентний барвник уранін знайшов застосування зокрема в молекулярній біології і практичній біохімії, аналітичній хімії, медицині, виробництві рятувальних жилетів, текстильній промисловості, визначенні витоків води в водогінних (зокрема тих, що транспортують питну воду) і теплопостачальних мережах, а також в геологорозвідувальній галузі (а точніше – вивчення напрямків шляхів підземних вод). Оскільки цю субстанцію визнано екологічно безпечною, вода від неї не забруднюється і жодної шкоди довкіллю не завдає», – пояснили в «Луцьктеплі».

У районі вулиць Банкової – Винниченка працівники ДКП «Луцьктепло» нині проводять роботи з пошуку витоку на тепловій мережі. Правдоподібно, що забарвлений ураніном теплоносій знайшов шлях до дощової (зливної) каналізації, звідки і потрапив у річку.

Фото ілюстративне
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus