USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Швидкоплинна леді. Прем'єрка Британії Ліз Трасс іде у відставку

20 Жовтня 2022 15:49
Премʼєр-міністр Великої Британії Ліз Трасс оголосила про свою відставку. Вона перебувала на посаді усього півтора місяці.

Про це вона заявила на брифінгу 20 жовтня, передає Бабель.

Трасс зазначила, що вже повідомила королю Карлу ІІІ про своє рішення. Вона подала у відставку з посади лідера Консервативної партії, а відповідно і премʼєра.

Під час брифінгу вона наголосила, що прийшла до влади у період «великої економічної та міжнародної нестабільності». Однак не змогла виправдати той мандат, який їй довірили консерватори, а тому подає у відставку.

Як пише ВВС Україна, за п’ять тижнів Трасс втратила двох головних міністрів, підтримку парламентської фракції та електорату. Її рейтинг ледве дотягує до 15% – це нижче, ніж у будь-якого з британських прем’єрів у сучасній історії. Гірше того, її план реформ у дусі брекситу не знайшов розуміння на ринках, що поставило під загрозу фінансову стабільність, пенсійну систему та економіку загалом.

Під питанням і влада партії Торі, що керує Британією вже понад 12 років.

За останні чотири роки змінилися три прем’єри, а за останні чотири місяці – чотири міністри фінансів. Це вже хаос, адже глава мінфіну (він же канцлер) – права рука прем’єра, головний міністр уряду. За ними закріплена навіть сусідня з очільником уряду резиденція на Даунінг-стріт, будинок 11.

Події останніх тижнів та дії Ліз Трасс поставили ядерну державу із сімки найрозвиненіших країн планети на межу соціального, політичного та економічного колапсу.

Зухвала ставка та швидка відставка

Все почалося з того, що ідеолог брекситу Борис Джонсон був змушений піти у відставку.

Новопризначена прем'єрка Трасс заручилася підтримкою правого крила парламентської фракції Консервативної партії, який виступає за жорсткий брексит, повне дерегулювання економіки, скорочення податків та соціальних видатків.

Трасс представила свій економічний план саме в цьому ключі – зниження податків на багатих, скасування запланованого підвищення податків на бізнес та підтримка населення грошима у відповідь на зростання цін на світло й тепло у зв’язку з енергетичною війною Володимира Путіна проти Європи.

Протест на з’їзді торі: «Хто за це голосував?» Трасс без загальних виборів скасувала частину передвиборчих обіцянок

Радикальний план Трасс коштував приблизно чверть трильйона фунтів, проте ні вона, ні її міністр фінансів Квазі Квартенг не повідомили, звідки візьмуть гроші. Пообіцяли розповісти наприкінці листопада.

Серед тих, хто вкладав особисті та чужі гроші у британську економіку, розпочалася паніка. Перспектива бути кредитором країни з діркою у бюджеті у чверть трильйона фунтів налякала інвесторів. План Трасс-Квартенга замість процвітання вів країну до краху, і треба було щось робити.

Трасс спочатку відкидала всі претензії й відповідала гаслами з трьох слів. Буквально: «Зростання, зростання й зростання». Або: «Зробимо, зробимо, зробимо».

Не допомогло. Довелося жертвувати. Жертвою став міністр фінансів Квартенг. Знову не допомогло.

І преса, і депутати парламенту вже майже тиждень ставили Трасс одне запитання: чому ви досі тут?

«Повний бардак»

Після першої відставки події почали стрімко розвиватися.

На місце звільненого Квартенга призначили Джеремі Ганта, який ще недавно виступав проти Трасс у партійних перегонах за прем’єрську посаду. Попри статус чужинця, новачка та правої руки Трасс, він негайно посунув прем’єрку та повністю переписав її програму.

Усі оголошені реформи Трасс відправили на смітник. Зниження одних податків, відмова від підвищення інших – і навіть підтримка населення перед нечуваними рахунками за газ і світло були повністю або частково скасовані. На додаток, Гант не відкидає подальших змін, що суперечать лібертаріанському курсу Трасс.

Такого ще не було в історії британської демократії, щоб чинний прем’єр прийшла до влади, оголосила новий курс, але їй негайно дали по руках і скасували всі починання – а вона б залишилася при владі.

Саме тому опозиція на першому щотижневому звіті прем’єрки перед парламентом у середу неодноразово цікавилася: якщо все, з чим прем’єр прийшла у владу, відправили на смітник, а першу скрипку в уряді грає не вона, а канцлер, чому Трасс досі не подала у відставку?

Вона у відповідь казала, що народ страждає, і не час міняти коней на переправі. Опозиція голосно сміялася у відповідь. Трасс замість відповідей по суті переходила на особистості, а її соратники по партії вдавали, що нічого не відбувається і запитували прем’єрку про її зустріч із жіночою збірною з футболу та що вона думає про забіг по перетятій місцевості серед військовослужбовців.

Не встигли закінчитися дебати в парламенті, як другий ключовий міністр уряду Суелла Браверман подала у відставку з посади міністра внутрішніх справ, пропрацювавши лише шість тижнів.

Офіційно – за злив закритого урядового документа з особистого мобільного телефона. Але із заяви про відставку стало зрозуміло, що навіть найближчі ідеологічні соратники Трасс залишають корабель, що тоне.

Потім уже ексміністр внутрішніх справ Браверман прозоро натякнула, що Трасс самій пора на вихід, тому що потрібно визнавати помилки й «не можна вдавати, що ми не помилялися, і все чарівним чином якось само собою виправиться».

«Це повний бардак», – передав загальний настрій експертів один з керівників дослідницького центру Eurasia Group Мідж Рахман.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus