USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Сільські ради Волині сплачуватимуть штрафи за самовільне спалювання рослин?

2 Вересня 2008 17:58
У пік осіннього зпалювання листя, залишків рослин та стерні, повітря у стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Про це повідомляють 2 вересня «Волинські Новини».
 За інформацією сайту Державної екологічної інспекції у Волинській області, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності та її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – педедбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафів для громадян від 170-340 гривень на посадових осіб від 850-1190 гривень.
Під час проведення рейду, інспектори виявили факти випалювання стерні на території сільських та селищних рад: Смолигівської Луцького району, Іванчицівської Рожищенського району, Туличівської Турійського району та інші.
На порушників законодавства накладені штрафи на загальну суму 1067 гривень.
 
Довідково:
Згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняє близько 9 кілограм мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.
 
Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.
На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря під час згоряння листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука. Потрапляючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.
 
Крім безпосередньої загрози людському здоров’ю, випалювання стерні і сухої трави призводить до : –  руйнації грунтового покриву, адже безпосередньо вигоряють рослинні залишки, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми і від утворюваних при горінні важких металів; –за нормальних умов, коли залишки стерні і сухої рослинності перегнивають, необхідні для розвитку рослин речовини повертаются в грунт. При згорянні ж утворюється зола, яка всупереч загальноприйнятій думці є поганим добривом. Таким чином, випалювання стерні щороку призводить до все більшого збіднення грунту; –на природних ділянках вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; –при спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що призводить, в свою чергу, до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж; –аналогічним чином існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 2 Вересня 2008 21:17
Палять скрізь і багато. Дихати ввечері немає чим.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus