USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині хочуть збільшити штрафи за спалювання сухостою

8 Квітня 2016 16:57
Волинські рятувальники ініціювали звернення до Верховної Ради щодо збільшення розміру штрафів за самовільне випалювання рослинності або її залишків, та недотримання вимог пожежної безпеки у лісах.

Про це під час брифінгу щодо питання виникнення масових пожеж 6 квітня повідомив начальник державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Дудка.

Так, у відповідності до статті 77-1 КУ про адміністративні правопорушення за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, залишків рослинності та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насаджень та газонів у населених пунктах передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у сумі від 170 до 340 гривень на громадян, та від 850 до 1190 гривень на посадових осіб.

Протягом 2015 року Державною екологічною інспекцією у Волинській області за порушення правил пожежної безпеки у лісах та спалювання сухої рослинності до адміністративної відповідальності притягнули 123 особи. Їх оштрафували на суму 20 тисяч 494 гривні, що у чотири рази більше, ніж минулого року.

Натомість, у 2016 році за статтею 77-1 КУпАП працівники екологічної інспекції до адміністративної відповідальності притягнули 14 осіб на суму 2380 гривень.

Зазвичай суху траву підпалюють літні люди, яким за 70-80, і коли до цих людей приїздять лісівники і рятувальники, то старенькі зі сльозами на очах просять більше їх не штрафувати. Ось тут й спрацьовує людський фактор, мовляв, шкода бабусю. Однак, коли рятувальники від’їжджають за кілометр, то знову бачить яскраве полум’я. На жаль, усі попередження і прохання - не чують і не розуміють. Але якби людина заплатила 500-1000 гривень за подібні порушення, вона б схаменулась. А коли штрафи маленькі, то й відповідальність нікого не лякає», - бідкаються рятувальники.

Як пояснив заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Дудка, волинські рятувальники ініціювали звернення до Верховної Ради щодо збільшення розміру штрафу.

«Було б дієво, якби сума штрафу напряму залежала б від площі загорання і, відповідно, від збитків, заподіяних державі. До прикладу, у сусідній Білорусі, адміністративні штрафи за порушення вимог пожежної безпеки в декілька разів більші. Не можна сказати, що там нічого не горить. Але відповідальність за це в рази більша», - зазначив Дудка.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що протягом першого кварталу 2016 року на Волині виникло 262 пожежі, що на 27,8 % менше, ніж за аналогічний період 2015 року. Це призвело до загибелі 13-х волинян та збитків на суму в 20 мільйонів гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus