USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Сільську школу на Волині обігрівають «сонячною енергією». ФОТО

30 Квітня 2013 17:50
Сонячний колектор площею 4 квадратних метри, який змайстрував місцевий мешканець, успішно діє на базі Колківської школи. Завдяки сонячній енергії, яку акумулює пристрій, гарячою водою забезпечують душові кімнати шкільного спортзалу.

Саморобний колектор у рамках проекту «Увімкни сонце – живи комфортно» Громадської організації «Екоклуб» встановив минулої осені досвідчений конструктор проекту Віталій Шрамко. Завдяки цій установці учні матимуть теплу воду 7-8 місяців у рік.

Про це стало відомо під час візиту до навчально-виховного комплексу «Колківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - ліцей» 30 квітня.

Керівник навчального закладу Віталій Котилець розповів, що енергозберігаюча установка суттєво зменшила витрати на обігрів води для душових кімнат спортзалу.

«Діти дуже задоволені. Якщо у нас з’являться вільні кошти, ми плануємо обладнати колекторами для нагріву води сонячною енергією, ще гуртожиток, їдальню та встановити додатковий пристрій для потреб спортзалу», - висловив сподівання Котилець.

За словами керівника проекту «Увімкни сонце – живи комфортно» Оксани Майбороди, задля втілення енергозберігаючого проекту Маневицький район обрали не випадково, адже у 2008 році в районі успішно реалізовували програму щодо енергозбереження.

Вона розповіла, що їх зацікавило те, що на Волині район був серед лідерів із енергозбереження. «Ми приїхали вивчити місцевий досвід, дізнатись, яким чином вони економлять у комунальному секторі, і внаслідок цього у нас зав’язалася перша співпраця з адміністрацією району. Посадовці виявились досить відкритими і надали нам всю потрібну інформацію, саме це стало вирішальним у виборі місця реалізації проекту. Голова адміністрації підтримав нашу ініціативу, завдяки чому в Маневицькому районі встановили сонячні колектори у Колківській школі та Маневицькому дитячому садочку №1», решта встановлені в приватних садибах», - розповіла керівник проекту.

За її словами, на базі Маневицького району підготували дві групи конструкторів, які самостійно можуть скласти та встановити сонячний колектор на будь-якому об’єкті, де хочуть економити електроенергію, бо, як відомо, в Маневицькому районі газу немає, найпоширеніші енергоресурси – торфоблоки та електроенергія.

«Такий колектор може зробити кожен, - розповідає майстер Віталій Шрамко. Окрім цієї школи, подібні установки ми виготовили для дитячого садочка у Маневичах, нещодавно для Стрийського аграрного коледжу, а лише півтора роки тому я змайстрував свій перший сонячний колектор батькам у приватну садибу. Взимку він може нагрівати воду до 40 градусів у сонячний день, а в теплу пору року ми взагалі не витрачаємо електроенергію для нагріву води».

За словами Шрамка, собівартість системи для колектора розміром 2 квадратних метри – близько 3 тисяч гривень, а нагріває такий колектор 200 літрів води за декілька сонячних годин.

Керівник проекту зазначила, що в Україні діє 25 генераторів сонячної енергії, ще 30 готують до встановлення. Більшість із них – у Маневицькому районі.

Голова Маневицької районної державної адміністрації Микола Миронюк поділяє енергозберігаючі ідеї та готовий зробити за допомогою сонячної енергії обігрів підлоги у власній домівці.

До слова, проект «Увімкни сонце – живи комфортно», що реалізується в Україні та Грузії з 2011 до 2014 року за сприяння Міжнародної організації «Жінки в Європі за спільне майбутнє» та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Довідково:
Система сонячного колектору – це пасивна установка, незалежна від електроенергії. Вона здатна працювати без насосів. Гаряча рідина переміщається між колекторами та баком за принципом конверції.












Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
еколог Показати IP 30 Квітня 2013 17:58
Яка гарна ідея! І школа справляє враження.
ля-ля-бо Показати IP 30 Квітня 2013 21:12
дуже класна ідея! розумні люди
бу-ба-бу Показати IP 1 Травня 2013 15:06
Такі гарні люди на фото!
Олег Показати IP 1 Травня 2013 15:49
Привіт колківській школі!!! я там був на практиці. чудові люди... привіт Писарському Петрові!
серцебиття асвальту Показати IP 2 Травня 2013 11:51
"за принципом конверції" - може конвекції? Дівчата, невже в в школі не вчилися?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus