USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Сільський туризм на Волині орієнтований на релігію і казку

10 Квітня 2014 14:09
Три сільські ради Рожищенщини вирішили ризикнути і самотужки створити туристичний продукт, який би приносив місцевому населенню хоч і не великий, але прибуток. Вони об’єдналися для того, щоб утілити туристичний проект «Магія волинської казки».

Оскільки цей край не багатий на потужні підприємства, то обслуговування туристів, окрім, звичайно, сільського господарства, є чи не найперспективнішою сферою для заробітку населення. Що з того вийшло, дізнавалися «Відомості».

Туристичний проект сьогодні виглядає так: по трьох селах розроблені маршрути за двома напрямками — релігійним і казковим. Тобто туристи можуть відвідати три церкви у селах Переспа, Любче та Рудка-Козинська, де священики проводять екскурсію, розповідають історію храму й ікон, а також дають своєрідні уроки живої віри. Видано «Запитайлик у храмі», що містить відповіді на такі питання: як поводитись у церкві, як молитися тощо.

— Цей маршрут плануємо вдосконалити, — розповідає голова Рудко-Козинської сільської ради Микола Яцюк. — Адже він простягається на 12 кілометрів, які можна пов’язати з дванадцятьма апостолами. Тобто для туристів, що подорожуватимуть пішки, через кожен кілометр має бути знак, який би розповідав про учнів Христа. Цей церковний маршрут для людей, які прагнуть духовного збагачення, й він дуже цікавий.

Другий напрямок пов’язаний із казкою. У трьох селах дітям пропонують переглянути уривки з «Рукавички», «Івасика-Телесика», «Кози-Дерези». Також під час подорожі відпочивальники — малеча та батьки — відвідують театралізовані ярмарки виробів народних умільців, продуктові ринки сільських господинь, алеї народних крамничок.

У селі Любче, наприклад, туристи могли відвідати давньоруське городище XI–XIII століть, яке зараз жителі називають «вал», і пройтися через романтичні «Ворота мрій», що мають здійснити найзаповітніші бажання тим, хто зав’яже на них кольорову стрічку.

Між Переспою та Любчим працювало кінне таксі. Для діток із міста це було справжньою екзотикою.

— Ми хочемо навчити людей заробляти, — продовжує сільський голова. — Спочатку — невеликі гроші. Проте їх треба розворушити. От, наприклад, мені коштувало великих зусиль вмовити квітникарку впустити до себе на подвір’я туристів. Але коли жінка побачила, що люди цікавляться тим, що вона вирощує, роблять замовлення, то потім запитувала: а коли наступні відвідувачі приїдуть?

Як розповів Микола Степанович, торік вони приймали тільки три групи. А вже цьогоріч спроможні вести 30 груп.

Голова Любченської сільської ради Володимир Петрук розповідає:

— Люди запитують, коли буде продовження туру, їм сподобалося, зацікавились, але є багато нюансів. Треба шукати спонсорів, щоб допомагали все це облаштовувати, залучати бізнес, щоб виходити на професійний рівень і мати прибутки. Я задоволений, що розпочали цей проект, адже є шанс, щоб село процвітало.

Голова Переспівської сільської ради Зіновія Пархомчук каже, що проект дав селянам можливість побачити, на що вони здатні. Однак, з її слів, щоб «Волинську казку» збагатити, потрібно залучати бізнес, бо сільрада зі своїм бюджетом не в змозі вивести проект на професійний рівень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus